ORA PĂMÂNTULUI 2016. Sute de ţări din întreaga lume au stins luminile pe 19 martie

ORA PĂMÂNTULUI 2016. Earth Hour este cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Anul acesta, pe 19 martie, luminile din 172 de ţări ai fost stinse timp de o oră. Începând din 2009, România s-a alăturat ţărilor care iau parte la cel mai important eveniment de mediu.

19 mart. 2016, 12:55
ORA PĂMÂNTULUI 2016. Sute de ţări din întreaga lume au stins luminile pe 19 martie

Ora Pământului a fost sărbătorită pentru prima dată în Sydney, pe 31 martie 2007. Pentru prima dată, peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice.

Datorită implicării globale a oamenilor care au conştientizat cât de grave sunt schimbările climatice, fenomenul a luat amploare în doar câţiva ani şi a ajuns să fie cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

În 2014, peste 7000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina timp de o oră de Earth Hour.
Începând din 2009, România s-a alăturat ţărilor care iau parte la cel mai important eveniment de mediu. De la un început relativ timid de 9 orașe la prima ediție, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților (de) mici și mari.

Astfel, anul acesta, România participă pentru a opta oară consecutiv la eveniment. Luminile celor mai importante clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii din 42 de oraşe din ţară vor fi stinse pe 19 martie, începând cu ora 20:30 până la 21:30.

Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraș de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Earth Hour și, mai mult decât atât, oprește iluminatul exterior pe parcursul nopții, în fiecare seară.

De asemenea, începând cu anul 2012, avem trei Capitale Earth Hour România care și-au câștigat acest titlu în urma participării la Competiția pentru Capitala Earth Hour – Bistrița, Timișoara și Satu Mare.

Obiectivul acestei inițiative ce aparține Fondului mondial pentru natură (WWF) este să amintească faptul că energia consumată are un preț pentru planetă și să îndemne autoritățile și persoanele particulare să acționeze în favoarea climei.

Evenimente care marchează Ora Pământului în România

În Bucureşti Ora Pământului’ va fi marcată printr-o plimbare pe biciclete, care va începe în momentul stingerii luminilor, la ora 20,30.

La Adjud, Primăria mobilizează o Caravană a susținătorilor ‘Earth Hour’, iar sâmbătă se va stinge iluminatul clădirilor simbolice din oraș, pentru acest eveniment urmând ca locuitorii să se întâlnească în Parcul municipal, pentru un concert unplugged.

De asemenea, la Bistrița se pregătește o proiecție de film specială, pe baza unei surse de electricitate alimentate de biciclete, un tur ciclist și un spectacol luminos de acrobații pe bicicletă.

În Timișoara, clubul Timișoara Cycle Chic organizează un traseu pe biciclete pe mai multe străzi din oraș, în timp ce la Oradea clubul Rotaract pregătește un program artistic în Piața Unirii, prin care tinerii vor promova economisirea resurselor.

Evenimente dedicate ‘Orei Pământului’ sunt programate și la Iași, unde Probikeaddiction — ClubuI de Ciclism și Ecologie Iași Bike și Iași Club de Biciclete organizează un traseu pentru biciclete ce pornește din fața Palatului Culturii la orele 18,00 și durează două ore.

Citeşte şi Rotaţia Pământului încetineşte. Care e motivul şi cum ne afectează