Pâinea şi produsele de panificaţie s-ar putea scumpi în ciuda producţiei record de grâu în România. Avertismentul ministrului Agriculturii

Producţia de cereale a depăşit, până la această dată, 15 milioane de tone, grâul şi orzul înregistrând anul acesta cifre-record, de 11,4 milioane de tone, respectiv 1,9 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii. Cu toate acestea, Adrian Oros nu exclude scumpirea pâinii şi a produselor de panificaţie.

25 aug. 2021, 11:10
Pâinea şi produsele de panificaţie s-ar putea scumpi în ciuda producţiei record de grâu în România. Avertismentul ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat pentru Agerpres că sunt trei culturi vedetă care au înregistrat anul acesta cifre-record, respectiv grâul şi orzul, atât la producţiile totale obţinute cât şi la randament, dar şi rapiţa, unde este pentru prima dată când producţia medie depăşeşte pragul de 3.000 de kg/ha.

„În primul rând grâul, care a ajuns la o producţie totală de 11,4 milioane de tone, ceea ce este foarte mult. Este cea mai mare producţie din 2007 şi până în prezent. De ce din 2007? Pentru că de atunci suntem în Uniunea Europeană, au început subvenţiile, a început agricultura mai performantă în România. Am pornit de la 3 milioane de tone de grâu în 2007 şi am ajuns la 11,4 milioane de tone, producţia totală. Au mai fost ani cu producţii bune, în 2019 cu 10,29 milioane de tone şi în 2017 cu 10,03 milioane de tone. Sigur că producţia totală este dependentă de suprafaţă, dar ceea ce ne bucură este că şi producţia medie la hectar este în acest an cea mai mare – 5.340 kg/ha, depăşind alţi ani importanţi când au fost, de asemenea, producţii de 4.700 – 4.800 kg/ha”, explicat Adrian Oros, la Agerpres.

Citeşte şi: România exportă grâu şi importă produse de patiserie de 13 ori mai scumpe

Sunt şi câteva judeţe în care s-a depăşit media naţională de 5.340 kg/ha, respectiv în vestul ţării, în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş, dar şi în judeţele din sud, precum Olt, Caraş Severin, Ialomiţa şi Călăraşi.

„Chiar şi în Mureş, în zona de câmpie unde se cultivă cereale, s-a obţinut o producţie la hectar peste media naţională”, a mai spus Adrian Oros.

Cu toate acestea, deşi la noi în ţară se înregistrează valori record de producţie de grâu, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, ar putea fi mai mare pentru că acesta este dat de producţia mondială, nu de producţia locală.

„Anul acesta producţia globală de grâu scade cu aproape 16 milioane de tone. Pe de altă parte, China a contractat de pe piaţa globală cu 41 de milioane de tone de grâu mai mult decât anul trecut. Asta face ca, deşi la noi în ţară producţiile să fie record, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, să fie mai mare pentru că este dat de producţia mondială, nu de producţia locală. Asta s-a demonstrat şi anul trecut când noi am avut o producţie diminuată din cauza secetei – numai 6,4 milioane de tone, cu 5 milioane mai puţin – şi totuşi datorită faptului că producţia mondială a fost una record anul trecut, preţul grâului panificabil nu a crescut spectaculos”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Preţul grâului a continuat să crească pe piaţa europeană şi mondială, cotaţiile bursiere din această perioadă indicând valori cu circa 40% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Adrian Oros a explicat că scumpirile vin în condiţiile în care materia primă utilizată, respectiv grâul, are o pondere semnificativă în preţ, 65-70%, iar între 30-35% energia, apa, combustibilul şi forţa de muncă.