Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe! ”El poate să spună ce vrea”

Părintele Doru Gheaja intervine în scandalul cu iz patriotic provocat de către Grigore Leșe, după ce acesta a declarat că melodia „Așa-i românul” provine din folclorul maghiar.
Alina Costache
05 dec. 2023, 19:15
Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe! ”El poate să spună ce vrea”
Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe!

Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe! Părintele patriot, cel care împreună cu poetul Adrian Păunescu a lansat lansat melodia „Așa-i românul” a exclus această variantă și a subliniat că Grigore leșe poate să spună ce vrea, însă adevărul este cu totul altul.

Citește și Grigore Leșe desființează melodiile patriotice din România! „Așa-i românul” este, de fapt, melodie ungurească

Părintele patriot Doru Gheaja, cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, sare la gâtul lui Grigore Leșe!

„El poate să spună ce vrea (n.r. Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr. În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, a declarat preotul Doru Gheaja, Turnul Sfatului.

Totodată, părintele Doru Gheaja a povestit că a auzit pentru prima dată cântecul Așa-i Românul la Cluj, în anul 1954, de la un coleg din Chirpăr, județul Sibiu, iar ulterior l-a făcut celebru cu ajutorul lui Adrian Păunescu.

„În ’80 o cântam eu la Agapia, la mese, așa când eram cu episcopul Emilian. O cântau toți preoții, pentru că o învățaseră toți. Într-una din dăți eram cu Adrian Păunescu la mănăstirea Râmeț, la masă. El era cu familia și i-a plăcut melodia «Așa-i românul». Dimineața mi-a spus: «părinte, mai cântă-mi o dată cântecul ăla de aseară» și i-am cântat acolo pe prispă, la Râmeț. Și l-a chemat pe Alexandru Căpușneac de la Televiziunea Română, care era cu el, și i-a spus «înregistrează-l pe părintele cu cântecul acesta în bisericuța monument istoric». Și după aceea îl îmbrăcase în costum național și îl filmase el acolo sub stâncă, deasupra mănăstirii. Și din anul următor a fost dat acest cântec la Televiziunea Română chiar de Sfântul Ilie. Adevărul este că înregistrarea, așa cum am învățat-o eu, este așa cum se cântă acum, ultima strofă fiind «O rugăciune către Dumnezeu», dar în înregistrarea de atunci Păunescu a spus: «trebuie să o schimbăm, părinte. Trebuie să cânți spre Zamolxe Zeu, că altfel ne-o taie la cenzură». Vă dați seama că anii 80 la cenzură putea fi tăiat tot cântecul”, a mai spus preotul.

Mai mult, părintele patriot a ținut să precizeze că regretă că s-a ajuns la astfel de declarații pe care nu le înțelege.

„Sincer, îmi pare rău că astăzi s-a ajuns la astfel de polemici”, a conchis preotul Doru Gheaja.

Citește și Grigore Leșe critică Festivalul de Folclor din București: „Nu văd muzica, nu văd niciun instrument”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!