Partidul lui Viktor Orban, reacţie după afirmaţia lui Klaus Iohannis privind Ţinutul Secuiesc: „Să-şi retragă declaraţia iresponsabilă”

Fidesz, partidul aflat la putere în Ungaria şi condus de Viktor Orban, a condamnat cu fermitate declaraţia antimaghiară a preşedintelui României, Klaus Iohannis, a transmis joi hirado.hu. De asemenea, reprezentanţii Fidesz îi cer lui Klaus Iohannis să-şi ceară scuze maghiarilor, se arată într-un comunicat al formaţiunii politice, citat de agenţia ungară de presă MTI.

RomaniaTV.net
30 apr. 2020, 13:41
Partidul lui Viktor Orban, reacţie după afirmaţia lui Klaus Iohannis privind Ţinutul Secuiesc: „Să-şi retragă declaraţia iresponsabilă”

În comunicatul partidului Fidesz se arată că reprezentanţii statului român au avut în ultimele zile mai multe ieşiri împotriva maghiarilor, iar miercuri “primul om al României iese în public, în timpul stării de urgenţă, şi incită împotriva maghiarilor, împotriva UDMR , împotriva Ungariei şi împotriva lui Viktor Orbán”.

„Este trist să constatăm că, în timp ce Ungaria trimite ajutoare în România maghiarilor din Transilvania, preşedintele României, ca urmare a luptelor politice interne, stârneşte tensiuni etnice, amintind de cele mai întunecate vremuri”, precizeată Fidesz.

Reacţia Ungariei, după atacul lui Klaus Iohannis. „O declaraţie necivilizată şi propice pentru incitare la ură”

Reprezentanţii partidului aflat la putere în Ungaria precizează că sunt interesaţi să dezvolte relaţii bune cu România şi sunt deschişi să coopereze „în această situaţie dificilă în care depindem în mod deosebit unul de celălalt”.

Fidesz solicită preşedintelui României “să-şi ceară scuze de la maghiari, să-şi retragă declaraţia iresponsabilă şi să arate mai mult respect faţă de maghiari”.

“Fiecare maghiar este responsabil pentru toţi maghiarii!” – a precizat Fidesz.

MAE, după ce Klaus Iohannis a fost acuzat de incitare la ură. „MAE consideră provocatoare şi inadecvate afirmaţiile oficialului ungar”

Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând social-democrații că „vor să dea Ardealul ungurilor”: „Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

 Președintele și-a început declarația salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”.

Apoi, Iohannis a spus „Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”.

Klaus Iohannis: PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. Marcel Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban?

Potrivit președintelui, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”.

„Asta înseamnă o majoritate toxică. Se înțelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate: nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD, împotriva României și a românilor. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat Iohannis, adăugând că atât timp cât va fi președinte, o astfel de lege nu va exista.

Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Proiectul a ajuns la Senat, for decizional, care l-a respins definitiv.

Şedinţă de urgenţă la Senat. Proiectul de Lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respins


loading...