Partidul lui Vladimir Putin, favorit în alegerile legislative din Rusia

Partidul lui Vladimir Putin este favoritul alegerilor legislative de la 4 decembrie din Rusia, ţară în care domină o scenă politică închisă de un deceniu, chiar dacă scrutinul ar putea să releve unele semne de erodare a puterii încarnate de fostul agent KGB.
Romania TV
02 dec. 2011, 11:36
Partidul lui Vladimir Putin, favorit în alegerile legislative din Rusia

Aproximativ 110 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă cei 450 de deputaţi din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară). În cadrul actualei Camere, aleasă în 2007, Partidul Rusia Unită, din care fac parte numeroşi „aparatcik”, oficiali locali sau federali şi reprezentanţi ai mediilor de afaceri apropiate puterii, a obţinut 315 mandate de deputat, reprezentând o majoritate constituţională de două treimi, relatează Mediafax.

Cu ajutorul unui sistem electoral pe măsură, un scrutin proporţional pe liste şi un prag electoral de şapte la sută – care blochează intrarea în Duma de Stat a outsiderilor, şi beneficiind totodată de avantajele poziţiei sale dominante înr-o ţară în care administraţia şi publicaţiile importante îi sunt la dispoziţie, partidul Rusia Unită este sigur că va câştiga alegerile.

Partidul liberal de opoziţie Iabloko, creditat cu patru la sută din voturi, are puţine şanse să intre în Duma de Stat. Partidul liberal de opoziţie Parnass, îndepărtat din alegeri, a lansat un apel, la fel ca opoziţia radicală, la boicotarea alegerilor sau la vot nul prin însemnarea buletinului de vot în semn de protest. În schimb, sondajele de opinie recente au relevat menţinerea popularităţii preşedintelui Dmitri Medvedev şi a puternicului său premier, dar şi unele semne de oboseală ale sistemului creat după sosirea la putere, în 2000, a lui Vladimir Putin. Un incident inedit, în care Putin a fost huiduit şi fluierat, în premieră, într-o arenă sportivă din Moscova, la 20 noiembrie, de către spectatori, a fost interpretat de unii experţi ca reprezentând semnele unui curent osil lui Putin în societatea rusă.

„Dispoziţia s-a schimbat, Putin şi Rusia Unită nu mai sunt foarte respectaţi”, afirmă politologul independent Dmitri Oreşkin. Potrivit Centrului Levada, un insitut independent de sondare a opiniei publice, la 1 noiembrie cota lui Medvedev şi Putin a scăzut, în ultimul an, cu aproximativ 20 la sută. Cota lui Medvedev a scăzut la 57 la sută, iar a lui Putin la 61 la sută. Proporţia celor nemulţumiţi a crescut aproximativ cu aceeaşi valoare, în cazul lui Medvedev la 42 la sută, iar a lui Putin la 38 la sută. Potrivit aceluiaşi institut, 53 la sută dintre ruşi afirmau, la jumătatea lui noiembrie, că intenţionează să voteze pentru Rusia Unită, nivel care, corelat cu raportul voturilor favorabile formaţiunilor care nu trec pragul de şapte la sută, ar aduce partidului lui Vladimir Putin la 253 de mandate în noul Parlament. Partidul comunist ar urma să se claseze al doilea, cu 94 de mandate.

Aceste estimări sunt valabile, apreciază Opreşkin doar „dacă nu va fi organizată o fraudă masivă în oraşe”, unde popularitatea Rusiei Unite este mai slabă. Suspiciunile de fraudare sunt răspândite în Rusia, puterea fiind acuzată de opoziţie de încălcarea legii electorale şi recurgerea la diverse presiuni pentru asigurarea voturilor unor întregi uzine, universităţi sau cazarme.

Presa din Moscova şi-a exprimat luna trecută indignarera faţă de afişele Rusiei Unite, care reproduceau detaliat afişe oficiale îndemnând la vot, fără să fie luată vreo măsură.O „simplă” majoritate absolută a Rusiei Unite nu va reprezenta un „handicap” în sine pentru putere, relevă analiştii, cât timp absenţa unei opoziţii reale şi rolul în principal figurativ al altor formaţiuni parlamentare au transformat Duma de Stat într-o Cameră de „înregistrare”. Partidul Comunist, care în prezent deţine 57 de mandate, este o formaţiune cu un electoral îmbătrânit, iar Partidul Liberal-Democrat (naţionalist, care deţine 40 de mandate) şi Rusia Dreaptă (de centru-stânga, cu 38 de mandate) sunt, în general, considerate ca susţinătoare, mai mult sau mai puţin, ale puterii. Însă un scor electoral inferior ar fi stânjenitor pentru putere, cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale prin care Putin, cel mai puternic om din ţară – preşedinte în perioada 2000-2008, iar ulterior premier, pentru că nu a putut candida la un al treilea mandat consecutiv – a prevăzut să revină la Kremlin.

Conducerea ţării şi-a pus, în acest sens, întreaga greutate în balanţă, comentează AFP. Dmitri Medvedev, care urmează să preia postul de premier după revenirea mentorului său la Kremlin, este primul de pe lista Rusiei Unite. Vladimir Putin, care este preşedintele formaţiunii, a creat un „Front Popular” destinat mobilizării întregii ţări, prin intermediul unor „colective de muncitori”, asociaţii şi comitete de întreprindere, în jurul partidului aflat la putere.

Cu scopul de a împiedica orice eventual miting contestatar, mişcarea de tineret pro-Putin Naşi (Ai Noştri) a anunţat că va mobiliza la Moscova, în ziua scrutinului, aproximativ 30.000 de tineri.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Victor Ponta anunță pe cine va susține în turul doi. Fostul lider PSD vrea alegeri anticipate
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cardurile care vor fi interzise. Noile reglementări au fost anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
George Simion a explicat cum îl va pune premier pe Georgescu: Pot schimba membrii Curţii Constituţionale şi ai serviciilor secrete
MediaFlux
Planul lui Simion de a-l aduce pe Călin Georgescu la conducerea țării. Declarațiile incredibile pentru Financial Times
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce