Pasajul Domnești este aproape de deschidere. A trecut testul de rezistență, după ce un convoi de camioane, fiecare cu greutatea de 28 de tone, a mers pe pod

Au rămas mai puțin de două săptămâni până când Pasajul Deschis va fi deschis circulației. Se fac ultimele verificări, pentru a putea fi dat în trafic.

02 nov. 2022, 23:27

Pasajul Domnești, primul giratoriu suspendat de pe Centura Bucureștiului, va fi inaugurat pe 15 noiembrie. În prezent, se fac ultimele verificări, pentu ca acesta să poată fi dat în trafic.

Unul dintre teste a fost supunerea  pasajului la „încercarea statică”. Un convoi de vehicule de mare tonaj, a câte 28 de tone fiecare, a staționat și a mers pe pod.

„Poziționarea camioanelor s-a făcut în asa fel încât să se realizeze echivalentul a 85% din încărcările frecvente din normele Eurocode, iar pentru o interpretare cât mai corectă a rezultatelor, s-a folosit atât câte un camion pe banda de circulație, cât și două camioane, aflate la o distanță de 7 metri”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Pasajul Domnești va fi supus și unui test care presupune încercarea dinamică prin intermediul unui vehicul dispus pe centrul podului, care va circula cu o viteză constantă de 30 de km/h și va trece peste obstacole pre-amplasate.

Citește și: Pasajul Domneşti ar putea fi gata în câteva luni. Care este stadiul lucrărilor pe Centura Capitalei

Și sistemul de iluminat al podului a fost supus verificărilor.

Pasajul are o lungime de 374 de metri și reprezintă una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură construite în București. Prin această construcție, se va elibera în mare parte traficul pe Prelungirea Ghencea, o arteră extrem de circulată și aglomerată din partea de vest a Capitalei, potrivit b365.ro.

Pasajul Domnești este primul  de acest fel, iar în prezent se lucrează la alte trei poduri pe același tipar, în Berceni, Popești-Leordeni și Cernica.

Lucrările la pasaj au fost reluate acum doi ani, în timpul veriim după doi ani de blocaje. Una dintre problemele sistării lucrărilor a fost intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, șantierul urmând să fie preluat în sarcina subcontractorului Tracon.

Citește și: Când se închid Transalpina și Transfăgărășan. Cristian Pistol: „Vreau să ținem drumurile cât mai mult deschise”