Paşte 2023. Ele sunt femeile care nu au voie să meargă la slujba de Înviere! Fac mare păcat

Preoţii învaţă femeile care sunt în acea perioadă lunară să nu vină la biserică. Mai mult, ele nu au voie să se roage nici în curtea lăcaşului de cult. Explicaţia este una simplă şi are legătură cu cele sfinte.

15 apr. 2023, 13:07
Paşte 2023. Ele sunt femeile care nu au voie să meargă la slujba de Înviere! Fac mare păcat

Paşte 2023. Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, ne spune că femeia este murdară în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Părintele Argatu sfătuia să ne rugam acasă şi să nu intrăm în Biserică până în ziua a opta. Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului, conform cuviosului Ilarie.

„Sunt la menstruație și nu am voie să merg la biserică”. Asta spun cele mai multe femei, după ce au auzit această idee în familia lor sau la preoți. Ei bine, da, unii dintre reprezentanții Bisericii Ortodoxe le sfătuiesc pe doamne și domnișoare să nu intre în lăcașurile de cult dacă sunt în acea perioadă delicată a lunii. În plus, potrivit mărturisirilor acestora, femeilor le este interzis să se roage chiar și în curtea bisericii. Există însă și mulți preoți, care nu sunt de acord cu cele menționate mai sus.

Paşte 2023. Părintele Argatu sfătuia să ne rugam acasă şi să nu intrăm în Biserică până în ziua a opta. Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului, conform cuviosului Ilarie.

„Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este MARE PĂCAT, pentru care vei da seamă”, scrie cuviosul Ilarie pe blogul personal.

Cât mai ţine iarna în România. Climatolog ANM, despre vremea de săptămâna următoare | Câte grade vor fi de Paște şi de 1 Mai

Cum vă spuneam și mai sus, unii dintre preoți susțin că nu e păcat să mergi în biserică și să te rogi, deși ești în acea perioadă a lunii. Totuși, subliniază aceștia ar fi bine ca femeile aflate la menstruație să nu atingă sfintele icoane și să nu se împărtășească.

Răspunsul la întrebarea: „În ce constă necurăția femeii la ciclu?”, l-am găsit în Canonul 1 al Sfântului Atanasie cel Mare care spune: „… Spune-mi mie, iubite și prea cucernice, ce păcat, sau necurăție, are o scurgere firească. Această ar fi tot așa că și cum cineva ar voi să aducă învinuire pentru secreția ce se elimină prin nări, și pentru scuipatul ce se elimină prin gură; dar avem să spunem încă mai multe și despre curgerile din pântece, care sunt necesare celui viu pentru viață”.

Paşte 2023. Ciclul lunar nu îndepărtează pe nimeni de la rugăciune. Nu cred că cineva se oprește sau ar trebui oprit din vorbirea cu Dumnezeu din acest motiv. Sfântul Atanasie cel Mare vede în neparticiparea femeii la viață din biserică în perioadă ciclului o amăgire a diavolului care trebuie înlăturată.

De unde atunci neînțelegerea legată de faptul că femeile nu au voie să meargă la biserică în perioada menstruației?

Există un canon atribuit Sfântului Dionisie, Arhiepiscopul Alexandriei, în care se spune: „Iar în privință femeilor, care au curățirea lunară, dacă se cuvine, aflându-se ele așa, să între în casă lui Dumnezeu, socotesc că și a întreba este de prisos; deoarece cred că nici ele fiind credincioase și cucernice n-ar îndrăzni aflându-se așa, sau să se apropie de masă cea sfântă, sau să se atingă de Trupul și de Sângele lui Hristos; căci nici ceea ce avea curgerea sângelui de 12 ani, nu s-a atins de El spre vindecare, ci numai de poalele Lui; dar este lucru neprihănit a se rugă, oricum ar fi cineva, și a-și aduce aminte de Stăpânul, oricum s-ar află, și a se rugă spre a dobândi ajutor; iar cel ce nu este cu totul curăț și cu sufletul și cu trupul, se va opri de a se apropia de cele sfinte, și de Sfintele Sfinților” – (Canonul 2 al Sf. Dionisie al Alexandriei), potrivit crestinortodox.ro.

Horoscop Camelia Pătrăşcanu: Ce zodii dau de belşug imediat după Paşte 2023

Paşte 2023. Din textul Sfântului Dionisie reiese că îi este interzis femeii să între în biserică în perioadă menstruala. Însă, cei care citesc acest canon pierd din vedere că în vremea în care a trăit Sfântul Dionisie-secolul III, toți cei care erau prezenți la Sfântă Liturghie se împărtășeau, ceea ce nu mai este valabil și în zilele noastre. Din acest motiv părintele pune un semn de egalitate între a intră în biserică și a primi Trupul și Sângele Domnului. Sigur că avem canoane care interzic împărtășirea femeii în perioadă menstruației, dar nu avem canoane care să interzică intrarea în biserică a femeii pentru rugăciune în perioadă ciclului. Deci, ea poate intră în biserică să se roage, nu poate însă să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului.

Cele două situaţii în care femeile nu au voie să intre în biserică. Recomandarea părintelui Necula: „Unii preoţi exagerează. Nu avem cabinet ginecologic la intrarea în biserică”


Interdicţia ca femeile să intre în biserică în anumite perioade din viaţa lor nu este legată de necurăţie sau spurcăciune, ci lucruri ce ţin de igiena trupească şi de starea sufletească. Referitor la igiena trupească, această interdicţie este moştenită din vechime, când nu existau metode de păstrare a curăţeniei trupului, igiena fiind precară.

Preoţii explică faptul că Dumnezeu nu a făcut femeia necurată, ci ea „se mântuieşte prin naşterea de fii” şi are prin datul ei ontologic o perioadă de câteva zile în care corpul ei se pregăteşte pentru a primi un prunc. Aceste lucruri ţin de firea femeii şi de procesul conceperii şi nu pot împiedica apropierea de Dumnezeu, scrie ziarullumina.ro

Cele două situaţii în care femeile nu au voie să intre în biserică

Aşadar, se recomandă ca femeia să nu intre în biserică în două cazuri: timp de 40 de zile după naştere şi în perioada ciclului menstrual.

În răstimpul de 40 de zile după naştere, organismul femeii se reface. Totuşi, în această perioadă, Biserica a rânduit săvârşirea unor slujbe numite ierurgii atât pentru femeia care a născut, cât şi pentru pruncul nou-născut, pentru moaşă şi pentru celelalte femei care au oferit ajutor. Ierugiile sunt rugăciuni spre „alinarea durerilor, spre iertarea păcatelor, spre depărtarea tuturor relelor, spre tărie, vindecare şi sfinţire a caselor„. La capătul celor 40 de zile, mama poate merge împreună cu bebeluşul la biserică pentru a-l îmbiserici.

A doua situaţie în care femeia are interzis în biserică este în perioada menstruaţiei. Sfânta Scriptură aminteşte de femeia care avea scurgere de sânge de 12 ani şi care nu a îndrăznit să se atingă de Hristos, ci doar de poala hainei Sale, şi cu toate acestea a fost tămăduită. Totuşi, din respect faţă de Dumnezeu, în perioada ciclului menstrual femeia, chiar dacă participă la Sfânta Liturghie, datorită evlaviei, ar trebui să nu se împărtăşească cu Sfintele Taine.

Citeste si Părintele Constantin Necula, despre cum trebuie înţelese minunile: „Rezistența unui bătrân la COVID ni se pare mai interesantă decât rezistența unui tânăr la COVID. Există o limită de la care minunea devine vizibilă”

Există, însă, o situaţie specială, în care femeia poate intra în biserică chiar şi în perioada menstruaţiei. Atunci când este naşă de Botez sau Cununie. În acest caz, femeia trebuie să se curăţească, să se protejeze igienic şi cu credinţă puternică să participe la sfintele slujbe pentru a-şi putea îndeplini misiunea de creştin.

Paşte 2023. Recomandarea părintelui Constantin Necula pentru Înviere

Părintele Constantin Necula a răspuns în cadrul unei conferințe dedicată tinerilor la întrebarea: ”Au voie sau nu femeile aflate la menstruație să intre în biserică?”.

Curiozitatea a pornit de la faptul că unii preoți nu îngăduie așa ceva, pe motiv că este pângărită biserica.

Nu avem ce să discutăm aici. Intrați liniștite măcar până acolo unde vă simțiți bine. Cred că unii dintre noi exagerăm foarte, foarte mult în gestică asta ginecologică. Că nu avem niciun cabinet ginecologic montat lângă biserică să ne spună în ce perioadă a lunii sunteți. De obicei știți singure și respectați această frumusețe a întâlnirii cu curățenia. Vă întreb și eu așa, că-s mai prost, mai tâmpițoi de felul meu, dacă mireasa e în acea perioadă, nu o cununăm? Îi spunem, te duci acasă, mai stai cinci zile și ne întoarcem marți…?„, a declarat părintele Constantin Necula, citat de cultural.bzi.ro.

Citeste si Rugăciunea pe care reputatul neurolog Constantin Dulcan o spune ca să scape de necazuri: „Arsenie Boca ne sfătuia ca, la necaz, să spunem de şapte ori această rugăciune”