E oficial, se dau 2.000 de lei pentru nou-născuți până în 2027. Condițiile de acordare a acestui ajutor financiar

Mamele din România fără posibilități financiare, care se descurcă foarte greu cu creșterea copiilor, sau cele aflate în situații critice de viață ori cele minore sunt ajutate din punct de vedere financiar cu suma de 2.000 de lei.

07 mai 2024, 20:11
E oficial, se dau 2.000 de lei pentru nou-născuți până în 2027. Condițiile de acordare a acestui ajutor financiar

Se dau 2.000 de lei pentru nou-născuți până în 2027. Acești bani pot fi folosiți în vederea achiziționării unor produse pentru îngrijirea bebelușului. Conform unei ordonanțe apărute recent, măsura se aplică și în perioada 2024 – 2027.

Citește și Carduri cadou și vouchere de vacanță virtuală. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce români vor primi astfel de bonusuri

Prin OUG 34/2024, care se aplică din 12 aprilie, sunt stabilite “măsuri de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate”. Măsurile constau, potrivit documentului, în:

  • acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi;
  • măsuri auxiliare.

Tichetul social pe suport electronic are o valoare de 2.000 de lei, iar banii se plătesc în tranșă unică pentru fiecare nou-născut.

Se dau 2.000 de lei pentru nou-născuți. Iată cine poate beneficia de acest ajutor:

  • mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
  • mamele cu dizabilităţi;
  • mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
  • mamele care nu deţin acte de identitate;
  • mamele minore;
  • mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict.

Mamele vor beneficia în toate cazurile de acest ajutor financiar doar pentru copiii născuți după 12 aprilie 2024, fiindcă atunci a intrat în vigoare ordonanța de urgență. Nu trebuie să se depășească termenul de trei luni de la nașterea copilului. Vârsta maximă de trei luni a noului-născut se verifică la momentul identificării cuplului mamă – nou-născut de către autorităţile administraţiei publice locale, potrivit avocat.net.

Cu banii primiți, mamele pot să cumpere doar produse destinate nou-născutului, iar în această categorie intră: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.

Citește și Românii nu-și mai caută locuri de muncă în străinătate. Schimbare radicală în doar câțiva ani

Această măsură de sprijin e valabilă timp de patru ani, în perioada 2024 – 2027. În plus, bugetul pentru acordarea de tichete e stabilit la echivalentul în lei al sumei de 24.000.000 de euro.

A doua componentă a ajutorului financiar include măsurile auxiliare. Ele se referă la activitățile ce au ca scop reducerea deprivării materiale, ce opt include consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.