Patatosalata, minunea din Postul Paștelui. Reteța simplă și gustoasă de cartofi pregătiți în stil grecesc

Salata de cartofi grecească iese și mai bună dacă alegeți cartofi roșii sau cartofi noi. Aceștia au un conținut mai scăzut de amidon și își vor păstra mai bine forma atunci când sunt fierți. Cu siguranță nu vă veți sătura cu doar o porție.

22 mart. 2024, 20:44
Patatosalata, minunea din Postul Paștelui. Reteța simplă și gustoasă de cartofi pregătiți în stil grecesc
Patatosalata, minunea din Postul Paștelui. Reteța simplă și gustoasă de cartofi pregătiți în stil grecesc

Iată cea mai simplă și delicioasă rețetă de salată de cartofi grecească, cunoscută ca patatosalata, ideală pentru perioada postului! Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente și de o mare poftă.

Citește și: Rețetă mănăstirească de ciulama de ciuperci, o bunătate pentru credincioșii ce țin post! Gata în doar 15 minute

Patatosalata, salata-minune de cartofi din Postul Paștelui

Salata grecească de cartofi, Patatosalata, este un fel de mâncare rustică clasică a grecilor, perfectă pentru Postul Paștelui. Rețeta este excelentă pentru toate gusturile și, cu siguranță, o veți repeta.

Ingrediente

Pentru a pregăti această minunată rețetă grecească de cartofi, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 750-800 g cartofi mici
  • sare
  • 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin
  • 1 ½  lingură cu suc proaspăt de lămâie
  • 100 g de brânză vegetală – tofu
  • 1/2 ceapă roșie
  • 4 linguri cu capere în saramură
  • 2 linguri cu mărar proaspăt tocat fin
  • 2 linguri cu pătrunjel tocat fin, piper negru după gust.

Salata grecească de cartofi poate fi ușor adaptată pentru a se potrivi diferitelor gusturi. Pentru o versiune mai sățioasă a mâncării, folosiți iaurt grecesc simplu sau maioneză. Pentru o variantă răcoritoare, adăugați castraveți sau roșii tăiate cubulețe. Persoanele care nu țin post pot folosi fulgi de ardei iute sau pot înlocui brânza vegetală cu brânză de capră fărâmițată. Pentru un aer mediteranean, puneți și puțin oregano.

Mod de preparare

Puneți cartofii într-o cratiță cu apă rece cu multă sare și apoi pe foc. Se fierb timp de 20 de minute, până se înmoaie, apoi se scurg și se lasă să se răcească. Luați un bol mare și bateți împreună sucul de lămâie și uleiul de măsline. Tăiați cartofii și adăugați-i în castron, apoi fărâmițați feta sau brânza vegetală.

Se curăță și se toacă mărunt ceapa, apoi se adaugă în cartofi. Adăugați caperele scurse, ierburile tocate și piperul. Amestecați ingredientele și asezonați-le după cum doriți. Lăsați aromele să se amestece timp de 20 de minute, apoi consumați.

Dacă nu vă plac caperele, puteți obține în continuare o aromă similară într-o salată grecească de cartofi cu alte ingrediente mediteraneene. Încearcă să adaugi ardei roșu prăjit sau anghinare tocată pentru a da un plus de textură și aromă preparatului. Puteți pune și puțină dulceață, dacă vreți ceva cu adevărat special. Această rețetă poate fi servită la prânz sau cină.

Citește și: Rețete rapide și ușoare de chifteluțe de post. Nu te vei mai sătura să le mănânci