Pensii 2022. Lovitură pentru pensionarii români, din cauza războiului din Ucraina. Ce se întâmplă cu pensiile private

Primele consecinţe ale războiului din Ucraina au început să se resimtă în România. Din păcate, cei care plătesc sunt pensionarii. Activele nete totale ale fondurilor de pensii private obligatorii și facultative au scăzut cu 1,3% în februarie față de luna precedentă.
Filip Stan
21 mart. 2022, 17:46
Pensii 2022. Lovitură pentru pensionarii români, din cauza războiului din Ucraina. Ce se întâmplă cu pensiile private

Pensii 2022. Din cauza războiului din Ucraina. cotațiile titlurilor de stat și acțiunile din portofoliul fondurilor de pensii private deja au suferit pierderi destul de mari.

Pensii 2022. Cum sunt afectaţi pensionarii români de războiul din Ucraina

Primele consecinţe ale războiului din Ucraina se resimt deja în România. activele nete totale ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul 3) au scăzut cu 1,3% în februarie față de luna precedentă, la 91,83 miliarde de lei, de la 93,05 miliarde de lei în ianuarie.

Citeşte şi Pilonul II de pensii. Românii preferă să încaseze economiile pentru bătrâneţe sub formă de plată unică

Potrivit analizei jurnaliştilor de la Profit.ro, pilonul 2 avea la 28 februarie active nete de 88,467 miliarde de lei, comparativ cu 89,632 miliarde de lei la 31 ianuarie. Activele Pilonului 3 au scăzut la 3,361 miliarde de lei, de la 3,422 miliarde de lei la finele lunii ianuarie 2022.

Începând cu prima lună a anului 2020, activele nete totale ale fondurilor de pensii private au mai scăzut de cinci ori de la o lună la altă, respectiv în februarie 2020, martie 2020, februarie 2021, octombrie 2021 și noiembrie 2021, atunci pe fondul pandemiei de coronavirus.

La finalul lunii februarie, banii Pilonului 2 erau plasați în titluri de stat – 53,464 miliarde de lei (54,471 miliarde de lei în ianuarie 2022), acțiuni – 22,261 miliarde de lei (23,148 miliarde de lei în ianuarie 2022), obligațiuni corporative – 6,385 miliarde de lei (6,413 miliarde de lei în ianuarie 2022), titluri de participare la fonduri mutuale – 2,758 miliarde de lei (2,76 miliarde de lei în ianuarie 2022), depozite bancare – 1,936 miliarde de lei (930,9 milioane de lei în ianuarie 2022) și obligațiuni neguvernamentale – 1,515 miliarde de lei (1,68 miliarde de lei în ianuarie 2022).

La Pilonul 3, plasamentele fondurilor facultative sunt în titluri de stat – 2,069 miliarde de lei (2,109 miliarde de lei în ianuarie 2022), acțiuni – 934,2 milioane de lei (971,3 milioane de lei în ianuarie 2022), titluri de participare la fonduri mutuale – 80,6 milioane de lei (81,2 milioane de lei în ianuarie 2022), depozite bancare – 64,3 milioane de lei (42,6 milioane de lei în ianuarie 2022) și obligațiuni neguvernamentale – 55,9 milioane de lei (59,5 milioane de lei în ianuarie 2022). Pilonul 2 are 7,83 milioane de participanți, iar Pilonul 3 cotizează 572.294 de persoane. Ambele categorii de fonduri de pensii private și-au început activitatea în urmă cu aproape 15 ani.

Citeşte şi Pensii private 2022. Premierul Nicolae Ciucă anunţă ce se întâmplă cu Pilonul 2 şi 3 de pensii

Contribuţia la Pilonul II de pensii a fost majorată. Decizia de ultimă oră a Guvernului

Executivul a decis miercuri majorarea contribuţiei la fondurile private de pensii. Măsura va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

„Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan