Personalul casnic din Italia, inclusiv badantele și menajerele, trebuie să facă plata anticipată a impozitului pe venit

În Italia, persoanele fizice rezidente trebuie să declare veniturile obținute prin intermediul declarației de venit 730.

24 mai 2023, 09:51
Personalul casnic din Italia, inclusiv badantele și menajerele, trebuie să facă plata anticipată a impozitului pe venit
Declarația pe venit în Italia. Plata anticipată

Declarația de venit 730 este un ormular folosit în Italia pentru declararea veniturilor obținute de persoanele fizice rezidente, cu excepția persoanelor care desfășoară activități independente.

Formularul este destinat și personalului casnic – îngrijitoare, menajere, bone care au câștigat în anul precedent peste 8.000 de euro sau au avut locuri de muncă pe durata anului sau un loc de muncă și șomaj.

Anul acesta, perioada de depunere a declarației a început pe 2 mai și se termină pe 2 octombrie. Un lucru pe care mulți dintre cei care depun declarația este de ce trebuie să plătească pe lângă impozitul aferent anului trecut și o sumă de bani în avans.

Citește și: Pensionară din Italia, jefuită de o badantă româncă. Fiica italiencei a alerta poliția

Acest avans reprezintă impozitul pe anul în curs, prevăzut că va fi de plată pentru anul următor. Acesta trebuie plătit în anumite condiții, potrivit rotalianul.com.

Potrivit Agenției de Venituri din Italia, dacă ești contribuabil aici, este important să înțelegi cum funcționează plata Impozitului pe Venit pentru Persoane Fizice (Irpef). În mod obișnuit, acesta se plătește printr-un avans, într-o singură rată sau în două ore, urmat de un sold final. Anual, se plătește soldul aferent anului precedent și un avans pentru anul în curs.

Avansul Irpef trebuie plătit dacă impozitul declarat în anul curent este mai mare de 51,65 euro, după deducerea detracțiilor, a creditelor fiscale, a reținerilor și a excedentelor. Acesta reprezintă 100% din impozitul declarat în acel an sau din impozitul mai mic pe care contribuabilul prevede că îl va datora pentru anul care urmează.

Citește și: Cât câștigă o animatoare din România, pe noapte, într-un club din Italia. Salariul este unul extrem de tentant

Cum poate fi făcută plata anticipată, în funcție de valoarea acesteia:

  • se face o singură plată până la 30 noiembrie a anului fiscal dacă avansul este mai mic de 257,52 euro;
  • în cazul în care avansul este egal sau mai mare de 257,52 euro, se vor plăti două rate: prima, care reprezintă 40% din total, trebuie plătită până la 30 iunie a anului fiscal (împreună cu soldul anului precedent), iar a doua, care reprezintă restul de 60%, trebuie plătită până la 30 noiembrie a aceluiași an.

Persoanele care aplică Indicele sintetic de fiabilitate (Isa) și cei care se încadrează în regimul forfetar fac:

  • o singură plată până la data de 30 noiembrie dacă suma totală datorartă nu trece de 206 euro;
  • avansul în două rate egale până la aceleași termene prevăzute și pentru ceilalți contibuabili – 30 iunie și 30 iunie.