Perspectivele sportului în următorii 50 ani

Cum o să evolueze sporturile în următorii 50 ani? Care vor fi factorii care vor influența la nivel global sportul? Află răspunsurile și multe altele în articol.

RomaniaTV.net
21 aug. 2020, 13:37
Perspectivele sportului în următorii 50 ani

Sportul, una dintre distracțiile zilnice ale omului modern, traversează o perioadă de adaptare la noua situație pe plan global. Lipsa de evenimente sportive de această perioadă de criză sanitară a afectat întreaga lume, de la echipe și sportivi și până la cele mai bune case de pariuri online, care au fost private de posibilitatea oferirii de opțiuni de pariere.

Cum se vor adapta sportivii la ceea ce se întâmplă pe plan economic și sanitar? Vor surveni modificări la nivel climatic și dacă da, cum vor fi afectate evenimentele sportive? Cât de bine vor fi protejați sportivii în viitor? În astfel de condiții, când totul se schimbă și au loc transformări, oare cum o să arate sportul în următoarea jumătate de secol?

 

Care sunt factorii care influențează schimbările din lumea sportului?

Este vremea adaptării și schimbărilor în toate domeniile, iar sportul nu face excepție. De la criza sanitară și financiară și până la modificările la nivel de climă în întreaga lume, sportul trebuie să se adapteze. Cu siguranță că anumite gesturi ale sportivilor din timpul anumitor evenimente sportive vor dispărea. Iar acest lucru nu se va datora actualei crize sanitare, ci, pur și simplu, pentru că nevoia de protecție a sportivelor va prevala în fața spectacolului.

Multe dintre evenimentele sportive din 2020 au fost anulate sau amânate, ceea ce a cauzat pierderi financiare pentru organizatorii respectivelor competiții. De exemplu, în NBA, pierderile din încasări au fost de 450 de milioane de dolari, în timp ce în Formula 1, pierderile înregistrate au avut o valoare de 602,1 milioane de dolari. Multe competiții au fost amânate pentru un an, ceea ce a condus la aglomerări în programul sportivilor. Cele mai importante competiții din acest an ce au fost amânate sunt Jocurile Olimpice și Euro 2020, iar pierderile sunt colosale (de exemplu, 220 milioane de dolari la Stadionul Olimpic).

Dar sportul nu este influențat doar de acești factori, ci și de alții, care au un impact la fel de devastator. Incendiile de vegetație care au început să cuprindă lumea afectează circuitele de ciclism și motociclism. În general, competițiile care sunt organizate în exterior vor fi în pericol din cauza creșterii temperaturii pe Glob. Unul dintre evenimentele acestea este Cupa Mondială de Fotbal care se va organiza în Qatar în 2022. Creșterea alarmantă a temperaturii pe perioada verii este un motiv de teamă pentru organizatori, care vor fi nevoiți să identifice cele mai bune soluții pentru a proteja sportivii și suporterii participanți la competiție.

Soluțiile găsite de organizatorii evenimentelor sportive sunt clare în acest sens – schimbarea datelor de organizare și desfășurarea competițiilor în perioadele anului în care temperaturile sunt mai scăzute. Locațiile în care au loc evenimentele din sporturi vor trebuie adaptate pentru a oferi cele mai bune condiții. De exemplu, în condițiile actuale, în următorii ani, sporturile de iarnă vor avea de suferit din cauza lipsei zăpezii. Abia în 2050 se preconizează că numai 21 dintre orașele care găzduiesc în acest moment evenimente pentru sporturile de iarnă vor dispune de condiții propice din punct de vedere climatic.

 

Perspectivele viitoare ale sportului la nivel global

Lumea sportului, așa cum o știam până acum, se va schimba din cauza a tot ceea ce se întâmplă pe Glob. Prognozele nu sunt deloc favorabile, mai ales din perspectivă climatică, pentru că, de exemplu, în privința sporturilor de iarnă, în 2080, vor mai există în întreaga lume doar 4 locații ideale pentru desfășurarea competițiilor de acest gen. Este vorba despre Albertville, Salt Lake City, Calgary și Beijing, singurele locuri din lume care vor mai putea organiza astfel de competiții.

Digitalizarea va acapara sport după sport, astfel că lucrurile vor evolua la nivel de statistici, analize și performanță. Echipamentele sportivilor vor fi îmbunătățiți, ajutând atât la crearea condițiilor propice pentru creșterea nivelului de dinamică, cât și în ceea ce privește protecția jucătorilor. De altfel, sunt anumite sporturi care prezintă un risc crescut pentru sportivi, care pot rămâne cu probleme medicale în urma competiției (cum este cazul curselor de mașini sau al concursurilor de ciclism și motociclism).

Creșterea populației (până în 2050 se preconizează o cifra de 9,8 miliarde de oameni) va conduce la mărirea capacității stadioanelor. Este posibil ca sportivii să comunice în mod direct cu antrenorii prin folosirea căștilor pentru urechi, ceea ce va spori nivelul tactic al meciurilor. Este foarte probabilă introducerea de elemente specifice de protecție în anumite sporturi pentru a limita numărul accidentelor. În plus, senzorii poziționați pe jucători vor fi folosiți nu doar în timpul anumitor sesiuni speciale de antrenament, ci și în timpul desfășurării evenimentelor propriu-zise pentru a se obține date importante despre jucători (care pot ajuta și la monitorizarea parametrilor fizici ai acestora și a stării de sănătate).

Piața sporturilor virtuale și de e-sports (ca alternativă la sporturile tradiționale) o să crească în următorii 50 de ani. De exemplu, în 2020, valoarea la nivel global a pieței de e-sports este de 1,06 miliarde de dolari. Numărul celor care vor preferă să vizioneze evenimente e-sports va crește (acum, numărul lor este de 495 de milioane de persoane). În 2019, în Europa, procentul “consumatorilor” de e-sports era de 16% dintre pasionații de sport. Mai mult ca sigur că și comportamentul suporterilor se va modifica în concordanță, aceștia având așteptări mai mari din partea sportivilor și a sporturilor, în general.

Sportul, așa cum îl știm astăzi, va trebui să se adapteze, dar și să inoveze. Suporterii sunt atrași de acele produse care sunt frumos prezentate, care au o istorie în spate și care dispun de o structură corespunzătoare în ceea ce privește partea competițională. În acest moment, multe dintre sporturile existente funcționează după reguli vechi, care, în anumite cazuri, nu ajută la popularizarea acestora. Implementarea tehnologiei 5G va avea un efect pozitiv major asupra sporturilor și a modului de interacțiune dintre spectator și ceea ce se întâmplă în fața lui.

Cu siguranță că tehnologia modernă va avea efecte asupra sportului în următorii 50 de ani. Atât sportivii, cât și oamenii obișnuiți sunt pregătiți pentru aceste transformări și chiar le așteaptă. Viitorul sportului este cât se poate de clar: va continua să reprezinte una dintre cele mai atractive modalități de relaxare pentru omul modern!