Peste 10.000 de oameni din Bucureşti vor fi testaţi pentru noul coronavirus. „Oamenii vor fi chemaţi în faţa blocului”

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a declarat joi, într-o discuţie cu primarul general Gabriela Firea, că peste 10.000 de oameni din Bucureşti vor fi testaţi pentru coronavirus. Medicul a explicat că pentru acest proiect are şi acceptul noului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru.

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 13:24
Peste 10.000 de oameni din Bucureşti vor fi testaţi pentru noul coronavirus. „Oamenii vor fi chemaţi în faţa blocului”

Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat că este vorba despre „un screening sistematic pentru stabilirea circulaţiei noului coronavirus la nivelul populaţiei din Bucureşti” 

„Pentru această populaţie de două milioane de locuitori avem nevoie să testăm 9.558 de persoane. Această testare incumbă anumite riscuri prin faptul că nu toţi vor fi acasă, unii nu vor fi acasă, nu vor dori să fie testaţi. Ca atare, prin corecţie de 10 la sută se ajunge la 10.514 persoane care trebuie să fie evaluate”, a precizat dr. Adrian Streinu Cercel.

Oamenii vor fi informaţi de către preşedinţii asociaţiilor de locatari şi de Poliţia de proximitate despre momentul în care vor fi testaţi.

„Nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor şi trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Ca să nu se îmbolnăvească, trebuie să ştim pe unde circulă acest virus în momentul de faţă şi pe unde a circulat” , a spus Cercel.

Medicul a precizat că este vorba despre o evaluare ştiinţifică care va furniza mai multe date despre evoluţia epidemiei de  coronavirus.

OMS: „Europa este în momentul de faţă epicentrul pandemiei”

Medicul Adrian Streinu Cercel a amintit despre avertismentul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii potrivit căruia „Europa este epicentrul pandemiei”.

„Suntem în mijlocul acestei pandemii. În funcţie de ce măsuri vom lua şi modul în care vom reuşi să protejăm populaţia, acestea vor fi rezultatele trecerii prin pandemie”, a explicat medicul.

Dr. Adrian Streinu Cercel a menţionat că această testare este necesară pentru a afla dacă populaţia din Bucureşti este sănătoasă sau dacă este infectată cu virusul COVID-19.

Potrivit medicului, 80 la sută din îmbolnăviri sunt cazuri uşoare şi medii. „Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu, dar consumându-se la domiciliu, nu înseamnă că nu îi infectează şi pe cei din jur”.

„Trebuie să mă deplasez din spital, la casa omului să văd ce este acolo, să îl testez. Dacă îl găsesc pozitiv, să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”, a spus dr. Adrian Streinu Cercel.

”Nici nu se pune problema să intrăm la d-voastră în casă, se pune problema să vă dăm o mână de ajutor, în fața scării blocului. Președintele de scară va comunica cu d-voastră și vă va spune că la 10.05 coboară familia de la apartamentul 2, pentru că avem o serie de date pe care trebuie să le colectăm, iar recoltarea se face în afara blocului, în stradă. Timpul de reacție pentru test este cam de 15 minute pentru fiecare dintre ele, în 20-30 minute putem să avem rezultatul. Orice test poate să dea eroare, dar acuratețea acestor teste este de peste 98%. Dacă găsim 1-2 cazuri pe o scară, toată scara intră în carantină și vor fi asistați de corpul medical. Scările respective vor fi decontaminate. Eșantioanele se vor face și pe baza datelor primite de la Asociațiile de proprietari”, a explicat medicul.
 
Managerul spune că pune în practică recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, de a testa cât mai mult. ”Noi vrem să punem în practică ce spune toată lumea și evident, ce spun specialiștii. Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească, nu trebuie să intervenim doar la nivelul spitalelor, ci trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească, iar ca să nu se îmbolnăvească trebuie să știm pe unde circulă acest virus în momentul de față și pe unde a circulat. Este motivul pentru care facem această evaluare științifică și care va da date lămuritoare. Vine Organizația Mondială a Sănătății și ne spune că Europa în momentul de față este epicentrul pandemiei. Și noi culmea suntem în Europa. Ca atare suntem în centrul acestei pandemii. În funcție de ce măsuri vom lua, și de modul în care vom reuși să protejăm populația, acestea vor fi și rezultatele trecerii prin pandemie pentru România. A venit OMS și a spus că dacă sunteți în epicentru aveți 3 lucruri de făcut: testați, testați, testați. Alte sfaturi OMS nu a putut să dea”, a declarat Streinu Cercel.
 
Acesta spune că peste 80% dintre cazuri sunt forme ușoare ale bolii, care în absența testării nu sunt detectate, dar virusul se transmite mai departe și pot apărea forme severe.


Coronavirus nu se transmite prin muşcătură de insectă

Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat că noul coronavirus nu se transmite prin muşcătura de insectă.

„Acest coronavirus nu se transmite prin înţepătură de ţânţar, dar se transmite prin mâini murdare şi prin locuri contaminate. Va trebui să vă spălaţi pe mâini”, a spus medicul.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 1029 persoane infectate până joi, 26 martie. 123 de cazuri noi, numărul deceselor a ajuns la 18