Anunţ important pentru 8 milioane de români. Ce s-a întâmplat cu banii din conturi

Datele ASF arată că anul 2022 a fost primul pentru fondurile de pensii private din România Pilon II în care acestea au ieșit pe minus.

27 ian. 2023, 17:26
Anunţ important pentru 8 milioane de români. Ce s-a întâmplat cu banii din conturi

Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și consultate de Ziarul Financiar au surprins randamentul înregistrat al celor 7 fonduri de pensii private Pilon II din România, de la lansarea acestora în mai 2008, până în decembrie 2022.

Astfel, performanțele anualizate ale acestora sunt înșirate în ordine descrescătoare, în funcție de randament, după cum urmează: 7,59% pentru Metropolitan Life Pensii Private, 7,41% pentru NN Pensii, 7,36% pentru fondul Aripi, 7,17% pentru BCR Pensii, 6,86% pentru Vital, 6,68% pentru AZT Viitorul Tău şi 6% pentru BRD.

Schimbare importantă: cum pot încasa moştenitorii banii din Pilonul II de pensii

De asemenea, ASF arată că randamentul mediu ponderat pentru Pilonul II de la lansare este de 7,16%, în timp ce rata inflației, în aceeași perioadă de timp (mai 2008 – decembrie 2022) a fost de 4,19%.

Potrivit legii, la fondurile de pensii private trebuie să contribuie obligatoriu câteva milioane de salariaţi, întrucât viramentele realizate de oamenii activi pe piața muncii vor ajuta la administrarea privată a economiilor de bătrâneţe.

Datele AF arată că valoarea viramentelor către fonduri în 2022 a fost de 11 mld. lei, în timp ce activele au ajuns la maximul istoric de 96 mld. Lei, conform ediției print a Ziarului Financiar din 26 ianuarie 2023.

Cât costă montarea panourilor fotovoltaice. Te scapă de factura la curent

Din lista celor 7 fonduri de pensii private din Pilonul II, reprezentanții ASF au atras atenția că ARIPI, administrat de Generali, prezintă un risc major în ceea ce privește o expunere mai mare pe acțiuni.

Ceilalți jucători de pe piață, conform datelor emise de instituție, au un risc mediu în acest sens.

Ziarul Financiar notează că, în anul 2008, atunci când au fost lansate cele 7 fonduri de pensii private Pilon II, acestea aveau o valoare unitară a activului net (VUAN) de 10 lei.

Însă, la finele anului 2022, indicele se afla la următoarele valori, în ordine descrescătoare (în funcție de fondul de pensii): 29,14 lei – Metropolitan; 28,46 lei – NN Pensii; 28,25 lei – Aripi; 27,53 lei – BCR Pensii; 26,38 lei – Vital; 25,76 lei – AZT; 23,43 lei – BRD.

Analiștii financiari spun că valoarea VUAN-ului diferă în funcție de investițiile fiecărui fond de pensii, mai exact de deținerile acestuia (acțiuni, depozite, obligațiuni sau fonduri mutuale).

Datele Autorității de Supraveghere Financiară au evidențiat faptul că cel mai fond din Pilonul II din țara noastră este NN Pensii, care are active în valoare de aproximativ 33 de miliarde de lei, sumă investită în numele a aproape două milioane de români.

Pe locul al doilea se află AZT Viitorul Tău, cu active de 20 de miliarde de lei pentru  1,66 de miliarde de români, în timp ce podiumul este completat de Metropolitan Life cu 13,8 miliarde de lei pentru aproximativ 1 milion de persoane.

Datele ASF arată că anul 2022 a fost primul pentru fondurile de pensii private din România Pilon II în care acestea au ieșit pe minus. „Jucătorii” din piață au înregistrat o scădere medie ponderată de 3,7%.

Conform analiștilor, declinul a fost provocat, în principal, de scăderea valorii portofoliului titlurilor de stat, întrucât fondurile au aici plasate 65% din propriile active.