Plângere penală pe numele lui George Simion. Zeci de amenzi după protestele din Bucureşti

Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a depus o plângere la Parchetul General pentru instigare la violenţă şi o sesizare la CNCD împotriva AUR, pe motiv că promovează caricaturi ale prim-ministrului prin asocierea cu Adolf Hitler. Caricatura în cauză a fost distribuită chiar de co-președintele AUR, George Simion, pentru a populariza protestul de sâmbătă împotriva guvernului și a certificatului verde. De asemenea, Jandarmeria a anunţat că a aplicat zeci de sancţiuni contravenţionale după protestele care au avut loc sâmbătă seara în Bucureşti, la Universitate, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni.

03 oct. 2021, 15:22
Plângere penală pe numele lui George Simion. Zeci de amenzi după protestele din Bucureşti

Co-preşedintele AUR George Simion s-a ales cu plângere penală după protestele de sâmbătă.  Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru, care este Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a depus o plângere la Parchetul General pentru instigare la violenţă şi o sesizare la CNCD împotriva AUR, pe motiv că promovează caricaturi ale prim-ministrului prin asocierea cu Adolf Hitler. Caricatura în cauză a fost distribuită chiar de co-președintele AUR, George Simion, pentru a populariza protestul de sâmbătă împotriva guvernului și a certificatului verde.

„Etichetarea unui oponent politic prin folosirea imaginii dictatorului nazist Adolf Hitler este una dintre cele mai detestabile acţiuni politice, aşa cum avertizează şi organizaţiile internaţionale implicate în protecţia memoriei victimelor Holocaustului. Co-preşedintele AUR foloseşte o comparaţie cu artizanul principal al Holocaustului pentru a chema adepţii la un miting politic, lansând astfel un apel implicit la violenţă, o posibilă infracţiune pentru instigare publică, pentru care riscă până la 5 ani de închisoare”, susţine Alexandru Muraru.

Citeşte şi: Florin Cîţu, prima reacţie după protestele anti-vacciniştilor: Un protest cinic în ziua în care aveam cel mai mare număr de persoane vaccinate. Mă aştept să fie date amenzi

Zeci de amenzi după protestele de sâmbătă seara din Bucureşti

„Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale până la această oră, pentru că asta prevede legea să facem. În primul rând trebuie să discutăm despre sancţiuni contravenţionale pentru organizatorii adunărilor publice de aseară, de asemenea, trebui să avem în vedere că marşurile sunt interzise în actualul context epidemiologic şi noi am avut de-a face cu un marş, deci vom plaixca sancţiuni contravenţionale şi pentur acest lucru”, a declarat Alexandru Iacob, purtător de cuvânt la Jandarmeria Bucureşti, la Digi 24.

Reprezentantul Jandarmeriei nu a spus numărul exact al amenzilor şi valoarea acestora, sancţiunilor, dar a ţinut să precizeze că jandarmeria încă vizionează imaginile de la proteste şi la finalul anchetei va da toate detaliile.

„Organizatorii riscă amenzi între 2.000 şi 10.000 de lei, iar participanţii între 500 şi 2500 de lei”, a spus Iacob.

Şi premierul Florin Cîţu a reacţionat după protestele anti-restricţii şi anti-vaccin de sâmbătă din România. Premierul a afirmat că se aşteaptă să existe sancţiuni după protest.

„Un protest cinic în ziua în care aveam cel mai mare număr de persoane vaccinate. Avem un partid pro-european care are un mesaj anti-vaccinare, e un mesaj cu care trebuie să ne luptăm. Campania noastră a fost prezentată la televizor, dar nu cum au fost prezentate cele anti-vaccinare.

Iresponsabilitatea unor oameni pică și pe umerii celorlalți români. Politicienii ar trebui să se dezică de cei care au mesaj anti-vaccinare, dar nu i-am văzut, încă.”, a spus Florin Cîţu după ce a primit a treia doză de vaccin anti-COVID.

Întrebat dacă are situaţia amenzilor date după protest, premierul Florin Cîţu a declarat: ”Mă aştept să fie date amenzi, încă nu avem situaţia”.

Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă seară, la un protest anti-vaccinare şi împotriva introducerii certificatului verde în Capitală. Manifestanţii s-au strâns în zona fântânilor din Piaţa Universităţii, apoi au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, unde li s-au alăturat şi alte persoane. Spre seară, o parte dintre protestatari s-au deplasat la Palatul Cotroceni, cerând preşedintelui Klaus Iohannis demiterea Guvernului.

Proteste anti-vaccinare au fost şi în alte oraşe din România.