PNL a decis: nu va merge la Cotroceni cu propunere de premier, ci caută să formeze o majoritate pe care să i-o prezinte lui Iohannis

Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit marţi, la ora 18, pentru a stabili mandatul pe care îl oferă următorului premier desemnat în negocierile cu PSD şi USR, după ce luni premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat că şi-a depus mandatul, iar preşedintele liberalilor, Florin Cîţu, a anunţat că va fi propusă flexibilizarea mandatului.

02 nov. 2021, 19:55
PNL a decis: nu va merge la Cotroceni cu propunere de premier, ci caută să formeze o majoritate pe care să i-o prezinte lui Iohannis

Şedinţa PNL a luat o turnură neaşteptată, decizia, la aproape două ore de la începerea şedinţei, fiind să nu mai propună a treia oară un premier, după ce Dacian Cioloş şi Nocilae Ciucă nu au reuşit să coaguleze o majoritate stabilă pe care să o prezinte preşedintelui Klaus Iohannis la consultări.

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, vicepreședinte al partidului, a declarat marți la Antena 3 că liberalii nu vor propune un nume de premier la consultările de la Cotroceni, ci se vor prezenta cu o majoritate parlamentară. Afirmațiile lui Falcă vin în timpul ședinței BPN PNL de la Parlament, la care Falcă a asistat.

„Nu mergem cu un nume, incercam sa mergem cu o majoritate la Cotroceni, dupa negocierile cu USR si PSD. Deja doi premieri desemnati nu au reusit sa formeze o majoritate, astfel ca vom face o majoritate cu PSD sau USR si i-o vom prezenta Presedintelui si acolo (la Cotroceni) se va stabili persoana care va conduce acest guvern”, a declarat Falcă.

Întrebat dacă premierul va fi de la PNL, el a răspuns: ‘Nu stim ce decizie va lua presedintele, important este sa avem majoritatea si apoi vedem”.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a propus în ședință ca partidul să anuleze rezoluțiile anti-PSD și anti-USR. Liberalii au în prezent o rezoluție în care se interzice orice colaborare cu PSD, precum și o rezoluție care spune că USR nu mai poate fi un partener de dialog dacă votează o moțiune de cenzură împotriva guvernului PNL.

PNL a stabilit componenţa echipei care va reprezenta partidul la negocierile cu PSD şi USR

Liderul PNL București, Ciprian Ciucu, primar în Sectorul 6, a criticat dur, marți, la Parlament, în ședința conducerii PNL, posibilitatea formării unui Guvern alături de PSD.

„Eu nu deschid ușa unui ministru PSD. Dacă ne aliem cu PSD, ne vom trezi cu mișcări de stradă ale USR și AUR împotriva noastră în doi ani”, a spus Ciucu în ședința PNL, spun surse liberale.

PNL a stabilit, marți, într-o ședință BPN, componența echipei de negociatori pentru formarea unui Guvern cu PSD sau cu USR, spun surse din partid. Echipa este formată din Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan. Se va negocia mai întâi cu USR, dar se dorește cel puțin la fel de mult și o guvernare cu PSD.

Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, ar vrea o altă echipă de negociere pentru viitorul Guvern, explicația lui fiind că cei propuşi acum au mai negociat și au eşuat. Motreanu a mai zis că prima opțiune a PNL Giurgiu este refacerea guvernării cu USR. Și reprezentantul filialei județene Satu Mare s-a poziționat pro-USR în Guvern.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, prima reacţie după ce Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul. „E o decizie corectă. Intenţia unor lideri din PNL este de a se arunca în braţele PSD. Urmează să se nască o alianţă toxică”