Ponta: Avem creştere economică. PIB-ul a urcat în primul semestru. Mizeriile lui Băsescu nu sunt importante

Premierul Victor Ponta nu este de acord cu afirmaţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora România s-ar afla în recesiune, după două trimestre (I şi II din acest an) de scădere economică. Ponta a declarat, la Bitoşani, că România are în continuare creştere economică pe primele şase luni şi a calificat afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la intrarea în recesiune a economiei româneşti drept "mizerii".

14 aug. 2014, 16:27
Ponta: Avem creştere economică. PIB-ul a urcat în primul semestru. Mizeriile lui Băsescu nu sunt importante

Premierul Victor Ponta a ţinut să evidenţieze faptul că economia României a urcat în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, chiar dacă în primele două trimestre am avut scădere economică.

„Eu vreau să vă spun următorul lucru. Pe primul semestrul din 2014, faţă de semestrul 2013, avem creştere economică. Avem creştere de locuri de muncă şi avans la fonduri europene. Zona euro e din nou în recesiune, ceea ce înseamnă că România îşi va menţine mai puţin ritmul de creştere economică şi trebuie să ne îndreptăm spre alte pieţe. Important e să avem stabilitate, predictibilitate, pe primele şase luni avem creştere a exporturilor. Trebuie să fim competitivi, să investim mai mult în infrastructură”, a spus Ponta.

„Când vorbim de economie mizeriile lui Băsescu nu sunt importante”, a mai afirmat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România a intrat în recesiune, cea mai importantă cauză fiind proasta guvernare. Mai mult, el a avertizat că ne apropiem din nou de o posibilă criză, iar reducerea CAS ne-ar duce şi mai mult către acest scenariu sumbru.

„Lui Ponta îi duduie economia în cap. În realitate, (economia – n.r.) a început să se deprecieze. În conformitate cu standardele Uniunii Europene, România a intrat în recesiune. Pentru că nu vreau să avem diferende pe definiţii, indiferent ce definiţii ar utiliza dottore, vă invit să vedeţi definiţia pe care Eurostatul o dă recesiunii: două trimestre succesive cu scădere a creşterii economice faţă de trimestrul anterior. România se află în această situaţie, chiar dacă faţă de anul 2013 are o uşoară creştere economică. Dar deja economia a intrat într-un declin, un declin de două trimestre consecutive: trimestrul I – care are o creştere negativă de 0,2% din PIB şi trimestrul II 2014 – care are o creştere negativă de 1% faţă de trimestrul I 2014. În termeni tehnici, înseamnă că economia României a intrat în recesiune”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.