Ponta: E CEVA DE RÂS ca Blaga sau Anastase să-şi reia funcţiile pentru o lună la Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la emisiunea "Ultima Oră", de la România TV, că revenirea lui Vasile Blaga la şefia Senatului sau a Robertei Anastase la Camera Deputaţilor, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare, "nu poate fi decât ceva de râs". Ponta a comentat astfel declaraţiile liderilor PDL cu privire la depunerea unei sesizări la CCR referitoare la revocarea lui Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 15:26
Ponta: E CEVA DE RÂS ca Blaga sau Anastase să-şi reia funcţiile pentru o lună la Parlament

Victor Ponta a explicat că judecătorii CCR au decis, în vară, că hotărârile Parlamentului care au caracter intern nu pot fi atacate la Curte.

„Entuziasmul celor de la PDL…  Din punct de vedere politic, că-şi reia o lună funcţia domnul Blaga sau doamna Anastase, cred că nu poate fi decât ceva de râs pentru cei de la PDL. Avem alegeri în 9 decembrie. Noul Parlament îşi va alege noii preşedinţi„, a spus Ponta.

Premierul a mai spus că „este foarte posibil” ca liderul PNL, Crin Antonescu, să-şi păstreze postul de preşedinte al Senatului după alegerile parlamentare”, dacă acesta îşi va dori acest lucru.

Pe de altă parte, Ponta a apreciat că USL va obţine circa 60% din mandate, la alegerile din decembrie. 

ROMÂNIATV.NET prezintă principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

SESIZAREA PDL PRIVIN REVOCAREA LUI BLAGA

-CCR în decizia din vară a spus foarte clar că hotărârile Parlamentului care afectează drepturile fundamentale sunt supuse controlului de constituţionalitate, dar cele cu caracter intern, nu se atacă la Curte. Entuziasmul celor de la PDL…

-Că-şi reia o lună funcţia domnul Blaga nu poate fi decât ceva de râs. Avem alegeri în 9 decembrie.

-Nu l-am auzit vreodată pe Crin Antonescu vorbind vreodată despre o funcţie pentru el. Când a fost propus preşedinte al Senatului a fost mai mult iniţiativa noastră.

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI

-Au fost foarte multe cazuri în care Curtea şi-a încălcat propriile decizii şi trebuie să punem acest lucru în Constituţie ca să nu se mai întâmple. Să punem foate clar dacă preşedintele poate pune în funcţie pe cine vrea el sau să dea mandatului partidului sau alianţei de primul loc. Sau dacă punem la CCR doar judecători de la ICCJ sau pe un prieten al domnului Ponta?

-Decizia privindu-l pe domnul senator Diaconu va rămâne pe săptămâna viitoare.

NUMIRILE LA PARCHET ŞI DNA

-Legal, aş fi putut să fac o propunere pentru DNA şi Parchet cât am fost ministru interimar la justiţie, iar Crin Antonescu, în calitate de preşedinte interimar, să aprobe, dar mi-am asumat responsabilitatea de a nu o face.

-Mi-aş dori să nu avem un Parchet care să se ocupe de cei care au votat la referendum ca să nu mai voteze la parlamentare. E un dosare politic pentru că DNA nu are competenţa să se ocupe de infracţiuni electorale.

-Cum să spui că voturile sunt foloase nepatrimoniale necuvenite?

ALEGERI PARLAMENTARE

-USL va avea circa 60% din mandate

-În legătură cu UNPR, am luat o decizie de Realpolitik. Până la urmă, şi candidaţii lor vor trebui să se supună votului alegătorilor.

-Împărţirea colegiilor a fost cumplit de grea. Primul meu moment de acest fel în 2004. Atunci eu îi puneam pe liste pe tineri, domnul Cozmâncă îi scotea de pe liste.

-La locale, PSD a avut 22 de candidaţi la CJ, au câştigat 22, PNL a avut 19 şi au câştigat 14. Electoratul celro două partide a devenit extrem de compatibil. Circa 90% dintre alegătorii PNL au o părere bună despre mine, iar 90% dintre alegătorii PSD au o părere bună despre Crin Antonescu.

RELAŢIA CU BĂSESCU

-Din punct de vedere personal, nu cred că nici domnul Băsescu nu va trece peste opinia negativă despre mine şi nici eu peste opinia mea despre el. Dar dacă CCR l-a reinstalat în funcţie, fiecare dintre noi trebuie să-şi facă partea lui de atribuţii. Eu nu am intervenit în atribuţiile preşedintelui, însă preşedintele Băsescu s-a obişnuit să fie şi prim-ministru, iar asta nu am permis şi nici nu o să permit.

-Mă bucur că sunt ţinta prefereată a lui Traian Băsescu. Dacă nu aş fi, înseamnă că nu ar conta.

-Duminică am dicutat un pic cu Traian Băsescu despre vizita la Bruxelles. Probabil vor fi şi alte ocazii instituţionale în care va trebuie să discutăm. Opinia mea este a de a încerca să ne preocupăm fiecare despre ce avem în atribuţiile constituţionale. El poate vorbi despre MCV, iar dacă vorbim despre Schengen… Dacă preşedintele Băsescu are o relaţie bună cu Angela Merkel, ar fi bine să o folosească pentru că opoziţia Germaniei este singura care a rămas.

OLTCHIM

-Au primit salariile pe iulie, găsisem o soluţie să primească şi pe august, dar atunci când s-a aflat o firmă de executări silite a blocat vonturile. Soluţia nu este ajutor de stat şi atenuăm problemele sociale.

-Pentru pornirea Arpechim sunt necesare de 200 de milioane de euro şi câteva zeci pentru ca Oltchim să funcţioneze. De aceea este nevoie de un investitor puternic.

-Cei de la PCC au fost acolo în ultimii ani şi opoziţia lor ne-a împiedicat să convertim datoriile. Nu voi accepta nicio ofertă care nu garantează continuare funcţionării Oltchim.

-Noi avem investitori din Rusia care ţin mii de locuri de muncă. Aici e piaţă mondială. Produsele Oltchim nu pot intra pe piaţă decât atunci când există o companie puternică. Nu-i o mică afacere asta.

-Dacă se preia o singură secţie a Oltchim şi se ţin 500-600 de oameni, nu suntem de acord. Cine vrea Oltchimul trebuie să sumpere şi Arpechim.

-Sunt 12 ani de când a fost amânată privatizarea. Oamenii ăia au înţeles că nu se mai putea, că se duceau în prăpastie. Domnul Boc le-a spus că totul e perfect.

-Eu consider vinovat pe fostul director general care a fost ţinut de toate partidele.

-DNA se ocupă mai întâi de cei care au votat la referendum şi apoi de căpuşarea Oltchim. De luni, vom avea un administrator care să se ocupe de tăierea tuturor acestor căpuşe.

-Nu mi se pare de râs prezenţa domnului Diaconescu. Nu are nici bani şi nici expertiză, dar foloseşte acest lucru în campanie electorală.

-Avem la CNADR lucrări de peste un miliard de lei, pentru care nu sunt bani, avem CFR-ul, avem TAROM-ul care în ultimii ani a fost pe pierdere. Sunt multe lucruri care s-au tot amânat. Eu am avantajul uriaş că există o susţinere electorală puternică şi atunci oamenii ăştia nu se aşteaptă să facem minuni peste noapte, dar vor fi şi măsuri dificile. Anul 2013 va fi cel mai greu pentru România din cauza programelor europene din 2010-2011: ori dai banii de la buget, ori nu îi mai dai deloc.

IMPOZITARE

-Noi avem o înţelegere politică asumată că această cotă de 16% nu va fi depăşită. Dacă se va putea vom merge cu o cotă regeresivă de 16 şi 8 pentru cei cu venituri mai mici. Vom păstra cota până în 2016 sau până când va impune UE un sistem fiscal unitar deoarece România practică un dumping fiscal în condiţiile în care Germania impozitează cu 45%, iar România cu 16% şi Bugaria cu 10%.

-M-am supărat puţin pe cei de la Finanţe pentru că trebuiau mai întâi să facă studii de impact. Eu nu le-am respins propunerile, dar le-am cerut să facă studii de impact. Nu cred că sunt foarte multe persoane cu piscine.

-Eu am avut discuţii cu preşedintele OMV şi am pus o serie de probleme dintre statul român şi OMV. Am spus că unele nu se negociază, altele da. Aici vorbim totuşi de cel mai mare contribuabil. Una dintre cerinţele noastre a fost să cedeze Arpechim, dacă privatizăm Oltchim. Fiţi convinsă că nu vor pierde. Câştigă alte lucruri. OMV şi Exxon au pregătite investiţii de 1 miliard de euro pentru exploatări la Marea Neagră.

SCANDALUL PRODUSELOR DE LUX

-Nu am organizat până acum niciun fel de dineu. Acestea nu sunt cele mai fericite momente de a discuta cu cineva. Am mers la un restaurant din Bucureşti.

-Evident că lucrurile poate că sunt exagerate, dar aş vrea să-i spun lui MRU: ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. A regizat o campanie personală de atac la împotriva mea şi uite că păţeşte acelaşi lucru.

-Am cerut să nu cumpere cineva în numele meu… Eu nu beau alcool, aşa că sticlele alea… Nu e cazul.

-Am dat dispoziţie să nu se mai trezească cineva să mai facă cumpărături în numele meu. Nu fac reuniuni de protocol, iar dacă le fac, îi duc la restaurant pe cheltuiala mea.

ÎNCHIRIEREA DE PĂSĂRI EXOTICE ÎN SECTORUL 3

-Să vă răspundă dl. Negoiţă de ce a făcut asta.