Porcul-SOMON, la mare căutare înainte de Crăciun. De ce se înghesuie românii la acest tip de carne

Românii au înlocuit tradiţionalul porc de Crăciun cu o delicatesă! Porcul-SOMON, la mare căutare înainte de Crăciun. De ce se înghesuie românii la acest tip de carne

RomaniaTV.net
08 dec. 2016, 08:05
Porcul-SOMON, la mare căutare înainte de Crăciun. De ce se înghesuie românii la acest tip de carne

Crescătorii de porci din rasa Mangaliţa, aşa-numitul porc somon datorită conţinutului mare de acizi graşi omega 3, se pregătesc să vândă şi ultimele exemplare pregătite pentru acest Crăciun. Între 550 şi 600 de capete vor ajunge pe mesele românilor care acceptă să plătească dublu pentru cea mai sănătoasă carne de porc, scrie economica.net.

Aproximativ 550-600 de porci Mangaliţa crescuţi în România, în ferme de câteva zeci de capete, până la câteva sute, sunt pe cale de a fi expediaţi către românii care aleg să dea cu până la 50% mai mulţi bani pentru cea mai sănătoasă carne de porc, după cum afirmă specialiştii. Cererea este şi anul acesta foarte mare, astfel că pentru anul viitor fermierii se pregătesc de investiţii în creşterea numărului de efective. „Cererea este foarte mare. Românii au început să înţeleagă despre ce este vorba şi vin să cumpere pentru Crăciun. De două săptămâni au început să se sacrifice. Toate animalele sunt arvunite şi urmează să fie sacrificate şi livrate până săptămânile următoare. Sunt 450-600 de porci Mangaliţa la nivel de ţară”, a declarat Alexandru Nagy, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de porci Mangaliţa din România şi director pe proiect în cadrul Staţiunii Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda.

Potrivit acestuia, SCDA Turda, locul de unde a renăscut această rasă la care fermierii români renunţaseră după 1989, a vândut toţi porcii Mangaliţa crescuţi pentru îngrăşare, adică aproximativ 60 de capete.

Preţurile se ridică la aproximativ 10-11 lei pe kilogram în viu, în timp ce un porc dintr-o rasă comună costă între 5 şi 8 lei în viu.

Porcii Mangaliţa, o rasă creată în urmă cu aproximativ 200 de ani, în zona Aradului, din încrucişarea dintre mai multe rase de porci cu mistreţi, sunt crescuţi cu aproape orice (nutreţ, grâu, porumb, orz, dovleac etc.) în spaţii semideschise.

Calităţile produsului sunt deosebite: conţine un procent de acizi graşi omega 3 ce ajunge la 70%, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau în somon şi are antioxidanţi naturali.

Citeşte continuarea pe ECONOMICA.net.