Potop în mai multe judeţe din ţară. Doi oameni au murit după ce au fost luaţi de ape. Traficul feroviar, AFECTAT

Zeci de localităţi din mai multe judeţe din ţară sunt măturate de puhoaie. În Vrancea, un bătrân a murit după ce a fost luat de viitură, iar în Bacău, un bărbat de 49 de ani, luat de ape în timp ce traversa un podeţ, a avut acelaşi sfârşit tragic. De asemenea, traficul feroviar a fost afectat de ploile torenţiale şi de inundaţiile din estul ţării.

RomaniaTV.net
02 iun. 2016, 20:43
Potop în mai multe judeţe din ţară. Doi oameni au murit după ce au fost luaţi de ape. Traficul feroviar, AFECTAT

Peste 200 de persoane au fost evacuate preventiv și salvate din situații de urgență, în urma inundațiilor care au afectat localități din 7 județe ale țării.

Fenomenele meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore au afectat 89 de localități din județele Bacău, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava și Vrancea.

În județul Bacău, 100 de persoane au fost evacuate preventiv din localitățile Mărgineni, Helegiu, Brătila și Livezi.
Alte 38 de persoane, dintre care 19 adulți și 19 minori au fost salvate din situații critice. În localitatea Livezi, un bărbat a fost găsit înecat în urma viiturilor.

În județul Vrancea o situație deosebită s-a înregistrat în localitatea Ruginești, unde viitura produsă ieri de pe râul Trotuș acoperă încă 3 kilometri pe DN2 și pe ruta feroviară spre Adjud. Tot în localitatea Ruginești o persoană a fost găsită decedată, fiind surprinsă de viitură.

În județul Neamț, 64 de persoane au fost evacuate preventiv din localitățile Straja, Tarcău și Hangu, iar o altă persoană izolată de ape a fost salvată.

În cursul nopții trecute acțiuni de evacuare preventivă a populației din zonele cu risc major de inundații au avut loc și în județul Galați, 19 persoane fiind salvate din calea viiturilor în localitatea Brăhășești.

Pompierii militari și civili, dar și localnicii au intervenit în comuna Ciumani din județul Harghita și pun saci cu nisip pe marginea râului Mureș, pentru a împiedica ieșirea acestuia din matcă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat că la fața locului se află două echipaje de la Detașamentul de Pompieri din Gheorgheni, dar și pompieri voluntari și localnici, care pun saci cu nisip la capetele unui pod peste râul Mureș, pentru a împiedica revărsarea acestuia. Ulterior se va continua acțiunea de scoatere a apei din curțile și pivnițele oamenilor, care au fost inundate joi seara, în urma ploilor abundente care au dus la scurgeri de pe versanți.

Potrivit ultimelor evaluări, au fost inundate 512 pivnițe, 196 de anexe gospodărești și 565 de grădini și au fost acoperite cu apă aproape o mie de hectare de teren agricol.

Primarul comunei Ciumani, Marton Laszlo-Szilard, a declarat că a reînceput să plouă de la primele ore ale dimineții și acum forțele de intervenție de concentrează pe ridicarea unui baraj pe râul Mureș, pentru a împiedica revărsarea acestuia.

„Avem probleme cu Mureșul, care pe alocuri a ieșit din albie. Punem saci de nisip, facem ce se poate, intervenim cu motopompe. Suntem aici vreo sută de oameni, Mureșul e prioritar acum și apoi mergem să scoatem apa din pivnițele oamenilor’, a declarat primarul Marton Laszlo-Szilard.

Purtătorul de cuvânt al ISU, Alina Ciubotariu, a mai precizat că traficul feroviar între Miercurea Ciuc și Comănești rămâne închis, după ce, joi seara, torenții formați pe versanți au acoperit cu aluviuni și cu apă calea ferată, între localitățile Lunca de Mijloc și Ghimeș. Apa a spălat terasamentul căii ferate și acum pompierii și specialiștii CFR acționează pentru remedierea problemei.

În județul Harghita a reînceput să plouă vineri dimineață, localnicii din mai multe localități mobilizându-se pentru îndepărtarea aluviunilor aduse de torenți în zona podurilor și podețelor. De asemenea în unele comune localnicii au fost anunțați de reprezentanții primăriei să fie pregătiți pentru că există risc de inundații.

Mai multe curți și anexe gospodărești din localitățile vasluiene Dumești, Huc, Puiești, Rafaila și Micești au fost inundate în urma precipitațiilor abundente căzute în ultimele 12 ore.

Potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, Ionel Roșu, în majoritatea localităților nu a fost necesară intervenția pompierilor, situațiile fiind gestionate de serviciile voluntare din comune.

„La Băcești sunt probleme mai mari, acolo deplasându-se un echipaj de pompieri de la Garda Negrești”, a declarat, vineri, Ionel Roșu.

Potrivit conducerii Consiliului Județean, din cauza ploilor abundente piatra de pe unele drumuri comunale și județene a fost dislocată, în special pe porțiunile aflate în pantă.

Situația s-a stabilizat, iar forțele MAI intervin pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Sunt în continuare fără curent electric 4 localități – 2 din județul Neamț și câte una din județele Harghita și Suceava.

În ultimele 24 de ore MAI a avut pregătiți peste 7.000 de angajați, dintre aceștia peste 4.500 de pompieri, jandarmi și polițiști intervenind în cursul nopții trecute în localitățile afectate.

Ministrul Petre Tobă a dispus trimiterea în județele unde au fost emise avertizări hidrologice de mijloace logistice constând în 18 motopompe de mare capacitate și 3 instalații de potabilizare a apei din județele unde nu erau semnalate probleme din punct de vedere meteorologic.

De asemenea, a avut loc o videoconferință cu prefecții și șefii ISU pentru pregătirea intervențiilor din cursul nopții.

În toate județele afectate de inundații sunt activate Comitetele județene pentru situații de urgență conduse de către prefecți.

CFR Călători informează că circulaţia trenurilor din Moldova este afectată de ploile abundente din ultimele ore.

La acest moment, niciun tren nu este blocat.

Ca urmare a închiderii circulaţiei între Adjud şi Pufeşti, au fost anulate următoarele:
R 5201 Pufeşti – Siculeni
IR 1658 Adjud – Bucureşti Nord
IR 1650 Adjud – Bucureşti Nord
R 5401 Marasesti – Paşcani
R 5102 Adjud – Pufeşti
R 5101 Marăşeşti – Adjud
R 5104 Adjud – Mărăşeşti
R 5301 Mărăşeşti – Adjud
R 13796 Adjud – Focşani
R 5203 Mărăşeşti – Adjud

Circulaţia trenurilor dintre Paşcani – Bacău – Adjud – Mărăşeşti și retur (magistrala 500) se desfăşoară pe rută ocolitoare prin Paşcani – Iaşi – Vaslui – Tecuci – Mărăşeşti și retur (magistrala 600).

Traficul feroviar între Ghimeş şi Lunca de Mijloc (secţia 501) este întrerupt din cauza inundării terasamentului.
Până la reluarea circulaţiei în condiţii de siguranţă, pasagerii sunt transbordați cu mijloace auto.

Restituire contravaloare bilete, renunțare la călătorie

Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate şi vor să renunţe la călătorie, vor primi, la cerere, contravaloarea pentru parcursul neefectuat, conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Mai multe detalii despre condiţiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro.