Prefectul Capitalei, Alin Stoica, va lua marți o decizie privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, în scandalul gunoaielor

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că va da un răspuns marți în ceea ce privește instituirea stării de alertă în Sectorul 1.

07 iun. 2021, 16:39
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, va lua marți o decizie privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, în scandalul gunoaielor

Alin Stoica a explicat că mai întâi vrea să aștepte să primească raportul Gărzii de Mediu în cazul cererii formulate vineri de Comitetul Local pentru Situații de Urgență de instituire a stării de alertă în Sectorul 1.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a spus că a ajuns ținta unor „atacuri ale mafiei”.

„Am primit parţial de la Agenţia de Mediu un răspuns că dumnealor au monitorizat eventuale depăşiri ale indicatorilor, concentraţii de gaze sau PM10, PM 2, nu au descoperit depăşiri ale acestora. DSP a luat măsuri împotriva prestatorului, a amendat prestatorul cu 4.000 de lei şi a dispus ca acesta să-şi reia activitatea pentru spitale în 12 ore, ceea ce s-a întâmplat şi către populaţie în 48 de ore şi la fel lucrul acesta am văzut că se întâmplă. Avem şi aşteptăm pentru mâine Garda de Mediu să ne răspundă care sunt lucrurile pe care dumnealor le-au identificat (…) Garda de Mediu urmează să prezinte raportul mâine, sunt în control la Romprest şi la Primăria Sectorului 1 şi aceştia vor avea nişte concluzii în urma controlului”, a menţionat Alin Stoica, într-o declaraţie pentru presă.

În perioada stării de alertă, autorităţile locale pot să ia măsuri temporare, inclusiv să încheie un contract pe durată limitată cu un prestator în locul celui care nu furnizează serviciile, a mai spus prefectul Capitalei.

Întrebat referitor la faptul că prestatorul, care a reluat strângerea deşeurilor sâmbătă, ar fi anunţat că va mai strânge gunoiul până luni, la ora 19:00, interval până la care s-a înţeles cu staţiile de sortare pentru a-l primi fără a plăti preţul pe tonă, el a răspuns: „Nu voi intra în discuţia comercială dintre autorităţi şi prestator, ceea ce trebuie să spun este că serviciile publice de salubritate trebuie asigurate în mod continuu şi aceasta este o responsabilitate conjunctă a autorităţilor şi prestatorului. Prestatorul nu poate opri asigurarea serviciilor. O oprire a acestor servicii nu poate să ducă decât la concluzia că într-adevăr serviciile de salubritate publică intră în colaps, ceea ce ar determina necesitatea unei măsuri rapide”.

În cazul în care există o problemă de executare a contractului, instanța trebuie să se pronunțe și până la acel moment serviciile trebuie în continuare asigurate.

„Fiecare parte într-un contract în mod normal trebuie să-şi execute obligaţiile contractuale de bună credinţă şi în totalitate. (…) E în atribuţia instanţelor judecătoreşti să se pronunţe pe o eventuală încălcare de contract. La acest moment noi ne uităm la asigurarea serviciului şi la continuitatea acestuia”, a adăugat Alin Stoica.

Clotilde Armand a cerut să fie decretată stare de alertă în Sectorul 1. „Acest episod negru cauzat de politicieni corupți și mafia gunoaielor va lua curând sfârșit”

Clotilde Armand

a anunţat că a cerut Prefecturii Capitalei să declare stare de alertă în sectorul 1 al Capitalei din cauza neridicării gunoaielor de către Romprest. Edilul susţine că problemele sunt cauzate de „șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”.

„Am solicitat Comitetului Local pentru Situații de Urgență să înainteze Prefecturii Municipiului București o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situației sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1 cauzată de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către compania Romprest Service SA.

În paralel, am purtat discuții cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 și am ajuns la un acord.

Am aflat că stațiile de sortare și-au redeschis porțile începând de astăzi dimineață pentru a primi gunoiul colectat de Romprest. Aceste stații erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăților făcute de Primăria Sectorului 1”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.