Preşedintele UNCJR: Doar în 13 judeţe ale României există aparate funcţionale de testare a coronavirusului

Doar în 13 judeţe ale României există aparate funcţionale de testare a coronavirusului, fapt care face imposibilă o testare în masă a populaţiei şi, din acest motiv, cazurile de infectare comunitară vor fi din ce în ce mai dese, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă, luni, şi semnată de preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan.

RomaniaTV.net
30 mart. 2020, 14:03
Preşedintele UNCJR: Doar în 13 judeţe ale României există aparate funcţionale de testare a coronavirusului

„Apreciem că evaluarea făcută pană în prezent ţi prezentată pe canalele guvernamentale de comunicare este departe de realitate, în condiţiile în care numărul de persoane infectate se raportează numai la rezultatele testelor efectuate cu posibilităţile reduse existente la această dată la nivel naţional. Iar când afirm acest lucru mă refer la o realitate cruntă! În acest moment, doar în 13 din cele 42 de judeţe ale României există aparate funcţionale de testare. În mai multe judeţe există aparate, dar nu există kit-uri de testare.

Prin urmare vorbim despre o imposibilitate, în masă, de testare a populaţiei şi, din acest motiv, cazurile de infectare comunitară vor fi din ce în ce mai dese. Nu avem mai multe cazuri de COVID-19 nu pentru că au fost luate măsuri eficiente de limitare a apariţiei acestora, ci pentru că nu se fac teste, ceea ce reprezintă un pericol major, un atentat la sănătatea cetăţenilor care nu ştiu, la acest moment, dacă în comunităţile lor există sau nu există persoane infestate cu COVID-19″, se precizează în scrisoare, potrivit Agerpres. 

În document se precizează că în prezent „ne aflăm în situaţia absurdă în care direcţiile de sănătate publică şi unităţile de primiri urgenţe refuză să răspundă solicitărilor de testare pentru persoane care acuză afecţiuni respiratorii, dar care nu se află în stadiul de insuficienţă respiratorie”.

De asemenea, persoanelor care prin natura muncii nu se pot izola – medici, poliţişti, îngrijitori, personal DGASPC – şi manifestă simptomatologie asociată COVID-19, „li se refuză testarea epidemiologică şi li se recomandă tratament simptomatic ambulatoriu, chiar cu riscul de a propaga răspândirea virusului în contextul în care trebuie să îşi desfăşoare neîntrerupt activitatea”.

„Apreciem că abordarea autorităţilor a fost greşită de la bun început, prin ignorarea investigării sub aspectul infectării cu noul coronavirus a valului major de epidemii virale reclamat anterior dispunerii măsurilor de suspendare a cursurilor la nivelul populaţiei de vârstă şcolară(…).

Observăm obstinenţa cu care autorităţile centrale refuză să evalueze situaţia reală în care ne aflăm şi să dispună măsuri prin raportare la această situaţie, insistând prin orice mijloace să deţină monopolul asupra măsurilor de echipare şi testare. Această obsesie îngrădeşte dreptul la acţiune al autorităţilor locale prin menţinerea unor restricţii care nu îşi au rostul decât în condiţii de normalitate socială”, se mai spune în scrisoare.

În calitate de preşedinte al UNCJR, Marian Oprişan solicită instituirea unui sistem naţional eficient şi unitar de răspuns şi acţiune care să se desfăşoare pe următoarele paliere: monitorizarea permanentă prin testare şi evaluare a stării de sănătate a personalului care asigură implementarea măsurilor de ordine şi siguranţă (poliţie, jandarmerie, ISU, armată etc); monitorizarea permanentă prin testare şi evaluare a stării de sănătate a personalului medical din spitale şi nu numai (incluzând structurile serviciilor de ambulanţă, SMURD, medicină de familie, voluntarii care vor activa în structurile de sănătate etc); monitorizarea permanentă a persoanelor instituţionalizate şi a personalului care deserveşte aceste structuri, în care, în lipsa unui control eficient, permanent şi riguros, riscul de contaminare creşte exponenţial.