Preţul petrolului ar putea scădea cu 10 dolari pe baril. Care sunt cauzele şi care vor fi efectele

Lumea ar putea rămâne în scurt timp fără spaţiu de stocare a petrolului în exces în condiţiile în care Arabia Saudită se pregăteşte să-şi crească producţia chiar în momentul în care cererea la nivel mondial de energie continuă să scadă pe fondul pandemiei de coronavirus, notează The Guardian. 

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 14:01
Preţul petrolului ar putea scădea cu 10 dolari pe baril. Care sunt cauzele şi care vor fi efectele

Coronavirusul are efecte economice. „Preţul petrolului poate scădea la 10 dolari pe baril pe măsură ce ţările rămân fără spaţiu de depozitare”, anunţă The Guardian. „Spaţiile de depozitare de petrol de la nivel mondial sunt pline în proporţie de 75% după ce Arabia Saudită a crescut producţia, dar şi cererea a scăzut simţitor pe fondul restricţiilor impuse pentru oprirea pandemiei de COVID-19.

Preţul petrolului s-a prăbuşit cu aproape 30 la sută într-o singură noapte. Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor 

De asemenea, cererea a scăzut simţitor pe fondul restricţiilor impuse pentru oprirea pandemiei de COVID-19, scrie The Guardian. Nivelurile de stocare a petrolului în instalaţiile de depozitare din toată lumea a ajuns la aproximativ trei sferturi, după închiderea în ianuarie a principalelor rafinării din zonele industriale ale Chinei, ca urmare a izbucnirii focarului de COVID-19. Experţii preconizează, însă, că industria petrolieră va continua să umple stocul cu petrol brut în săptămânile şi lunile următoare, deoarece pandemia va continua să determine o scădere a cererii de resurse naturale la nivel mondial. Canada este la câteva zile distanţă de momentul în care va rămâne fără spaţiu de depozitare a petrolului de producţie internă, potrivit analiştilor de la compania de consultanţa energetică Rystad Energy, citaţi de The Guardian. Restul lumii va ajunge în aceeaşi situaţie în maxim câteva luni.

O soluţie pentru această problemă ar putea fi depozitarea pe vasele petroliere aflate în largul mărilor şi oceanelor, dar pentru ca acest lucru să fie profitabil, ar trebui ca preţul petrolului să scadă în continuare.

Preţul global al petrolului a atins săptămâna trecută valoarea de 25 de dolari pe baril, faţă de 65 de dolari cât era la începutul anului. Experţii spun că în acest an s-ar putea ajunge la 10 dolari pe baril, un preţ apropiat de cel din 1998, când a fost atins cel mai scăzut nivel din istorie. Analiştii de la Rystad estimează că lumea are aproximativ 7,2 miliarde de barili de petrol brut în depozitare, dintre care 1,3 miliarde la bordul petrolierelor aflate pe mare. „