Primeşti pensia pe card? Află care sunt comisioanele percepute seniorilor care primesc banii în cont

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut cu 13,8% , respectiv cu 13%. Toți pensionarii cu pensia pe card trebuie să știe: cum scoți bani cu taxe mici sau fără, de la bancomat
Irina Dumitrescu
15 iun. 2023, 20:05
Primeşti pensia pe card? Află care sunt comisioanele percepute seniorilor care primesc banii în cont

Informaţii utile de la Casa Naţională de Pensii Publice pentru cei care încasează pensia pe card. În vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar-bancare, solicitând deschiderea contului. Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi bănesti sau a reprezentantului său legal, la solicitarea acestuia sau, după  caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta  prin  procură  specială, emisă conform legii.

Dupa deschiderea contului, persoana interesată trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii  de care aparține, cu o cerere insoțită de o copie a extrasului de cont.

Aceste acte pot fi transmise, prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire, informează Casa Naţională de Pensii Publice.

În privinţa comisioanelor pe care le percep băncile atunci când vine vorba despre pensii, Casa Naţională de Pensii Publice a pus la dispoziţia seniorilor un document în care sunt cuprinse toate aceste comisioane.

Comisioanele pot fi verificate dând clic aici.

Conform unei analize Bancherul.ro, românii au o singură opțiune, dacă vor să retragă bani cash de la ATM-urile din România sau Europa, fără niciun comision. Este vorba despre cardul de debit standard oferit de CEC Bank sau Alior Bank, pentru persoanele fizice.

Notă: Acestea pot suporta modificări, de la data încărcării pe site-ul CNPP a documentului şi până la momentul de faţă. 

Pensia medie lunară a crescut în primul trimestru din 2023
Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș – plătite de casele de pensii ) a fost, în primul trimestru al acestui an, de 2.101 lei, în creștere cu 12,6% față de trimestrul precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 2.003 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 49% în trimestrul precedent), scrie Agerpres.

Pensii 2023. Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră pentru cei cu pensii mari: „Se dă vot până la sfârşitul sesiunii!”

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut cu 13,8% , respectiv cu 13%.

Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 110,5%.

În trimestrul I 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4.983.000 de persoane, în scădere cu 9.000 de persoane față de trimestrul IV 2022. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.599.000 persoane, în scădere cu 5.000 de persoane față de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 41.000 persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 18.000 persoane.

Potrivit INS, pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,3% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,9%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii – anticipată și anticipată parțial au reprezentat 2,2%.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10. Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariați în județul Vaslui.

Pensii 2023. Marius Budăi, veste proastă pentru milioane de români, creşte vârsta de pensionare
Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 1.078 de lei (1.588 lei în județul Botoșani, 1.602 lei în județul Giurgiu, 1.603 lei în județul Vrancea față de 2.666 lei în județul Hunedoara, 2.540 lei în Municipiul București și 2.347 lei în județul Brașov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizație socială) , în trimestrul I 2023, a fost de 1.149.900 persoane, din care: 1.029.500 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,4% din totalul pensionarilor din această categorie; 114.500 persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,8% din totalul acestora; 5.900 persoane din sistemul militar, reprezentând 3,0% din totalul acestei categorii.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Peste 70.000 de votanţi în primele zece minute
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Litoralul românesc. 100 de lucruri neștiute în 100 de ani
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile