Primul burger crescut în laborator a ajuns în farfurie. Află ce gust are şi cum arată FOTO

Primul burger din carne artificială, obţinută în laborator prin creşterea fibrelor musculare din celule stem de bovine, a ajuns în farfuriile a doi voluntari care s-au oferit să îl guste.

RomaniaTV.net
06 aug. 2013, 12:25

Doi experți alimentari au degustat burgerul făcut cu carne de vită din eprubetă, într-o locație de top-secretă din Londra.

Unul a spus că burgerul sintetic a avut o consistență perfectă, dar mai avea nevoie de condimente. Evenimentul de degustare a fost înregistrat de televiziunea de știri ITN.

Unul dintre principalii finanțatori ai burgerului este co-fondatorul Google, Sergey Brin. Omul de ştiinţă Mark Mesaj a produs burgerul din 20.000 de benzi mici de carne cultivate din celule stem de vită. El crede că acest lucru ar putea anunţa o revoluţie în alimentaţie și se așteaptă ca produsele din carne artificială să se găsească în supermarket-uri în cât mai puțin de 10 de ani.

Burgerul a fost prăjit într-o tigaie și servit voluntarilor, autorul Josh Schonwald și cercetătorul austriac Hanni Ruetzler.

Potrivit cercetătorilor, carnea crescută în laborator, spre deosebire de cea provenită de la ferme, va fi mai sustenabilă şi o sursă alimentară cu impact mai redus asupra mediului. Bovinele şi porcinele au o eficienţă de numai 15% în transformarea proteinelor vegetale pe care le consumă în carne.

VEZI ŞI Un restaurant londonez va servi fripturi din carne sintetică „fabricată” din celule stem

Pornind de la celule stem de bovine, cercetătorii olandezi au crescut fibre musculare de până la trei centimetri lungime şi jumătate de centimetru grosime. Fibrele sunt exersate în timpul creşterii, la fel ca muşchii reali, prin îndoire şi întindere în vasele de cultură, şi se hrănesc dintr-un lichid ce conţine proteine vegetale şi alţi nutrienţi, echivalent cu dieta unei bovine.

Pentru a asigura grăsimea, un element esenţial unui burger real, sunt crescute şi astfel de celule în laborator, iar ulterior vor fi tocate împreună cu fibrele musculare.

O persoană bogată rămasă anonimă a finanţat proiectul cu un grant de 250.000 de euro şi ar urma să asigure fonduri în continuare după producerea primului burger în octombrie.

Consumul de carne la nivel global este estimat să crească cu circa 50% până în 2050, în timp ce creşterea animalelor generează deja 18% din emisiile de gaze de seră cauzate de om la nivel global, a afirmat, la reuniune, Patrick Brown, profesor de biochimie la Universitatea Stanford din California.