Primul miliardar de culoare al Americii cere despăgubiri de 14 trilioane de dolari pentru membri comunităţii afro-americane

Magnatul Robert Johnson, primul miliard de culoare al Americii, cere Guvernului SUA să plătească despăgubiri de 14.000 de miliarde de dolari membrilor comunității afro-americane în contextul intensificării revoltelor și violențelor de stradă provocate de uciderea lui George Floyd de către Poliția din Minneapolis. 

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 08:39
Primul miliardar de culoare al Americii cere despăgubiri de 14 trilioane de dolari pentru membri comunităţii afro-americane

Această sumă ar trebui plătită de stat ca despăgubire pentru secolele de sclavie în care au fost ținuți înaintașii acestora, în cadrul unui „transfer de avere” menit să compenseze inegalitatea socio-rasială sistematică actuală din societatea americană care, potrivit lui Johnson, își are originea în anii de sclavie și ulterior de segregare suferiți de afro-americani. 

Robert Johnson, fondatorul rețelei Black Entertainment Television (BET), care ulterior tranzacției cu Viacom a înființat compania de asset management The RLJ Cos și nu se mai numără printre miliardarii din SUA, nu a dezvăluit calculele prin care a a ajuns la estimarea că despăgubirile cuvenite comunității de culoare s-ar ridica la suma de 14 mii de miliarde (trilioane) de dolari. La o populație afro-americană estimată în prezent la circa 40 de milioane de persoane, asta ar însemna, în medie, 350.000 de dolari de persoană.

Citeşte şi: Practica îngenuncherii pe gâtul celor reţinuţi, folosită de 428 de ori de poliţiştii din Minneapolis. Două treimi erau afro-americani

Subiectul despăgubirilor pentru sclavie, care datează de la abolirea acesteia, este dezbătut intens și sistematic încă din perioada mișcării pentru drepturi civile din anii ’60 ai secolului trecut, iar estimările cu privire la eventuala sumă totală cuvenită variază foarte mult. În 2005, într-un articol din Harper’s Magazine, valoarea financiară a muncii forțate neremunerate prestate de sclavii afro-americani în perioada 1619-1865 era apreciată la peste 97 mii de miliarde de dolari, reprezentând costul salarial a peste 222 de milioane de ore de muncă plus dobânzi. 

„Acum este momentul pentru o măsură de amploare, pentru a preveni accentuarea diviziunii și inegalității rasiale din societate. Este nevoie de un transfer de avere. Munca forțată neplătită din anii de sclavie a reprezentat un transfer de avere. Blocarea accesului la educație al celor de culoare, principalul factor ce determină acumularea de venituri, a reprezentat un transfer de avere. Ar fi cel mai mare program de acțiune afirmativă din toate timpurile. Despăgubirile ar demonstra că albii din SUA au conștientizat daunele datorate pentru injustițiile sclaviei, injustiții care au transferat avere de la afro-americani către albi”, a declarat Robert Johnson.

Robert Johnson, care s-a exprimat de mai multe ori favorabil cu privire la politicile președintelui Donald Trump, a menționat că militează de mult timp pentru acordarea de despăgubiri în numerar pentru sclavie și că nu susține implementarea de programe de beneficii sociale complicate și birocratice, care, în opinia sa, sunt ineficiente și, deci, inutile.

Citeşte şi: Poliţistul care a stat cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd a fost arestat. Revoltele din Minneapolis continuă

„Vorbesc de cash. Suntem o societate bazată pe avere. Acesta este fundamentul capitalismului. Despăgubirile sunt ceva normal în capitalism, atunci când se încalcă drepturi. Dacă acești bani vor intra în buzunarele oamenilor precum cecurile cu stimulente acordate pentru compensarea efectelor economice ale COVID-19, ei se vor întoarce în economie sub formă de consum. De asemenea, vor exista mai multe business-uri deținute de afro-americani”, a conchis fondatorul BET.

Principalele argumente împotriva despăgubirilor sunt de natură etică (costurile acestora ar fi suportate și de către plătitorii de taxe care sunt, de exemplu, urmași ai militanților împotriva sclaviei sau ai combatanților aboliționiști din Războiul de secesiune), utilitară (în pofida suferințelor îndurate, sclavii afro-americani și urmașii acestora ar fi dus o viață și mai grea dacă ar fi rămas în Africa) și juridică (sclavia a fost legală în SUA până la abolire și, în plus, timpul îndelungat scurs face ca orice pretenție colectivă eventual justificată să se fi prescris).