Prinţul Charles a ajuns în România. Moştenitorul coroanei britanice a fost primit de preşedintele Iohannis şi de premierul Ciucă

Printul Charles a ajuns în România și a fost primit de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, moştenitorul coroanei britanice va avea o întrevedere cu reprezentanții Casei Regale a României, fiind primit la Palatul Elisabeta de Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei.

25 mai 2022, 15:06

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri la Palatul Cotroceni, de la ora 14.45, pe prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, aflat într-o nouă vizită în România.

Prinţul Charles, vizită în România. A discutat cu preşedintele Iohannis soluţii de limitare a schimbărilor climatice şi despre proiecte educaţionale

Prinţul Charles al Marii Britanii a discutat cu Klaus Iohannis despre relaţiile bilaterale şi Parteneriatul strategic româno-britanic, ajutorul dat de România Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, despre soluţii de limitare a efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, dar şi despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a transmis felicitări Alteţei Sale Regale cu ocazia Jubileului de Platină al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a şi a evocat excelentele relaţii bilaterale şi Parteneriatul Strategic româno-britanic.

„Preşedintele României a subliniat rolul de liant al relaţiei bilaterale pe care îl are comunitatea de români din Marea Britanie, bine integrată şi având o contribuţie pozitivă în sectoarele esenţiale ale economiei şi ale societăţii britanice”, arată sursa citată.

Cât despre situaţia gravă de securitate generată de războiul din Ucraina provocat de Rusia, preşedintele României l-a informat pe Prinţul Charles despre ajutorul acordat Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni de către autorităţile române, inclusiv privind coordonarea, prin hub-ul umanitar de la Suceava, a eforturilor de sprijin din partea mai multor state în beneficiul Ucrainei.

Administraţia Prezidenţială mai arată şi că preşedintele Iohannis a apreciat dedicarea şi implicarea Prinţului de Wales în promovarea biodiversităţii şi a mediului rural românesc, precum şi în activităţi caritabile în ţara noastră. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu ASR Prinţul de Wales despre soluţii pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, aplicabile în România, Regatul Unit şi la nivel internaţional, subliniind angajamentul României în a atinge obiectivele europene în materie de schimbări climatice, conform Agerpres.

Şeful statului a subliniat că finanţarea proiectelor verzi, împădurirea terenurilor degradate şi reconstrucţia de habitate sunt priorităţi prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu alocări financiare substanţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Prinţul Charles au discutat şi despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice, menite a creşte gradul de conştientizare, dar şi pentru a pregăti tinerele generaţii pentru locurile de muncă verzi, disponibile pe piaţa muncii, capabile să genereze creştere economică sustenabilă.

Ulterior, Prinţul de Wales a mers la Palatul Victoria unde a fost primit de premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, Prinţul Charles este primit de Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Consort la Palatul Elisabeta, a anunţat Biroul de presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Citeşte şi: Prinţul Charles are o maşină care merge cu vin şi zer de brânză. Moştenitorul tronului Marii Britanii se alătură Gretei Thunberg şi le cere liderilor lumii să ia măsuri pentru protecţia mediului