Prof. Rafila: „Multe dintre DSP-uri sunt conduse de persoane fără studii medicale. Nu poţi să te uiţi impasibil că nu au capacitate”

Direcţiile de Sănătate Publică se află în imposibilitatea de a gestiona situaţia determinată de epidemia de coronavirus, în principal din cauza lipsei de personal. Oamenii s-au plâns în repetate rânduri că la telefoanele DSP-urilor nu răspunde nimeni. Într-o intervenţie la B1TV.ro, profesorul Alexandru Rafila a declarat că această situaţie se datorează în principal faptului că la conducerea acestor instituţii se află persoane care nu au studii medicale.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 10:57
Prof. Rafila: „Multe dintre DSP-uri sunt conduse de persoane fără studii medicale. Nu poţi să te uiţi impasibil că nu au capacitate”

Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV.

Citeşte şi Criză sanitară. Patru epidemiologi au demisionat de la DSP Bucureşti, din cauza volumului prea mare de muncă

Referitor la măsurile impuse de autorități pentru zonele de litoral și de munte, profesorul Rafila a spus că Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri mai din timp, nu să asiste impasibil la creşterea constantă şi continua a numărului de cazuri în ultimele opt săptămâni. 

Cu cât oamenii interacționează un timp mai îndelungat, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Asta e filosofia. Pe de altă parte, cred că Guvernul trebuia să arate că ia niște măsuri, că nu putea să asiste, așa, impasibil la creșterea numărului de cazuri. Ați văzut că noi avem această creștere de vreo opt săptămâni, dacă am socotit eu bine. După 1 iunie au început să crească cazurile și n-au fost foarte multe măsuri luate în această perioadă. Atunci cred că ei au încercat să găsească o soluție pentru zone mai aglomerate, unde s-a demonstrat că se transmite boala. Mă refer la zone aglomerate, gen faleze, unde oamenii se înghesuie într-un anumit interval orar și chiar se transmite boala, a adăugat reprezentantul României la OMS.

Apeluri la DSP, rămase fără răspuns

În urmă cu câteva zile, Digi24 a făcut un experiment, în prezența secretarului de stat Raed Arafat: s-a pus în situația unui bucureştean care solicită informaţii la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când a răspuns cineva. Apoi, au fost cel puțin șase-șapte încercări de apel, în direct, la diversele numere de telefon indicate pentru DSP București. Toate încercările s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie s-a auzit vocea unui robot: „Clientul apelat nu răspunde”.

Nu știu ce sistem de apeluri telefonice au. În mod normal, ar trebui să fie un număr care redirecționează apelul către alte terminale, dacă unul dintre numere este ocupat. Dacă sunt mai multe numere la care trebuie încearcat pe rând, asta îngreunează accesul și poate trebuie analizată această treabă”, a comentat Raed Arafat.

După 30 de minute de apeluri zadarnice, a răspuns un medic la DSP București. Dr. ilie, medicul de gardă de la DSP, a explicat: „Eu în jurul meu am trei telefoane, colegele mele au alte trei. Eu am închis acum trei apeluri simultan, pentru că nu mai dovedeam să fac față”, a explicat medicul.