Profesorii au INTERZIS total la clasă! Riscă să fie concediaţi, schimbarea majoră va fi oficializată până în decembrie

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii. În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală.

04 nov. 2023, 13:44
Profesorii au INTERZIS total la clasă! Riscă să fie concediaţi, schimbarea majoră va fi oficializată până în decembrie

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 2 septembrie. Legea nu specifică o sancțiune clară în acest caz, dar va fi înființată o comisie care să cerceteze acuzațiile. Oricine poate sesiza posibile fapte de abateri disciplinare, iar sancțiunile încep de la avertisment, se pot cumula și pot duce până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Tot în lege se specifică faptul că profesorul „are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”.

Părinţii au ajuns să plătească mii de lei pe lună pentru meditaţiile unui elev, mai ales dacă vorbim despre examenele naţionale. Părinţii cu copii în clasa a VIII-a sau a XII-a ajung să plătească 2.000 – 3.000 de lei pe lună pentru aceste meditaţii. Potrivit ANAF, profesorii încasează în decursul unei luni şi până la 10.000 de lei, mai ales în Capitală, dacă vorbim doar despre acest business, al meditaţiilor.

Anunț de ultimă oră pentru profesori! Cadrele didactice, obligate să își raporteze colegii care dau meditații

În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, adică din decembrie 2023, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă.

Intrarea în vigoare a noii legi a Educației aduce mai multe modificări în legătură cu activitatea profesorilor la orele de curs. Profesorii care oferă meditații elevilor lor vor putea fi supuși unui proces disciplinar, riscând chiar să fie concediați. Impunerea unei astfel de hotărâri are scopul de a promova un mediu școlar echitabil. Și de a evita orice formă de discriminare sau favoritism în educație.

În noua lege a Educației nu este stabilită exact care este măsura care trebuie luată în cazul în care cadrele didactice încalcă această regulă. În schimb, este stipulat faptul că se va înființa o comisie specializată care va investiga acuzațiile, în cazul în care acestea există. Astfel, oricine poate denunța acest tip de abatere. Iar sancțiunile pot să varieze de la avertisment până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al profesorului.

Ghid_ANAF_meditatii_2023

În actuala formă a legii Educației se precizează că profesorul are obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială.

Tot în noua lege a Educației se stipulează înființarea unui Registrul al declarațiilor de interese în fiecare școală. Pentru crearea acestui registru există un termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii. Așadar, în luna decembrie 2023 acesta ar trebui să fie în fiecare unitate de învățământ. Scopul principal al acestui registru este de a pune în aplicare prevederea care interzice meditațiile oferite de profesori elevilor din clasele pe care le predau.

Prin înființarea acestui registru se dorește asigurarea transparenței și conformității cu standardele etice în învățământul din România. Astfel se poate accent pe evitarea potențialelor conflicte de interese și asigurarea unui mediu de învățare corect și echitabil pentru toți elevii.

Noua lege a Educației ar trebui să reprezinte un pas important pentru consolidarea calității învățământului în România și pentru garantarea șanselor egale pentru toți elevii.

Nu este precizată o sancțiune clară în acest caz, însă, potrivit articolului 210, “pentru celelalte abateri (n. red. mai puțin cele care presupun fapte de violență), în funcție de caz, se poate desface disciplinar contractul individual de muncă sau se pot cumula restul sancțiunilor prevăzute de lege”, adică:

  • reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

În noua lege dispare observația scrisă, prima măsură ce se poate lua fiind direct un avertisment.

 

ANAF a publicat un ghid pentru profesorii care dau meditaţii. Ce taxe au de plătit dascălii care lucrează în privat cu elevii DOCUMENT

Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, profesorii au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, profesorii vor depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Potrivit explicatiilor din Ghidul ANAF, publicat de Portalinvatamant.ro, in declaratia unica, contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual:

– fie pe baza normelor de venit;

– fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de impunere.

În cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit.

Normele anuale de venit sunt disponibile pe portalul ANAF, sectiunea „ Asistenta contribuabili”.

Exemplu de calcul pentru dascălii care dau meditaţii

Astfel, pentru o mai buna intelegere, exemplificam situatia in care o persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2023 si va desfasura aceasta activitate, in Bucuresti, in mod continuu, pana la finele anului. In acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avuta in vedere norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii.

Norma anuala de venit, publicata pe portalul ANAF, pentru Bucuresti, este in cuantum de 36.000 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 3.600 lei (36.000 lei x 10% = 3.600 lei).

Contribuabilul respectiv va datora si contributia de asigurari sociale, respectiv contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat norma anuala de venit este egala cu nivelul de 12 salarii minime brute pe tara.

Modalitatea de stabilire a contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate este prezentata la punctele 3.1. si 3.2. din Ghid.

Citeşte şi: Salariile profesorilor şi ale cadrelor auxiliare din învăţământ vor fi plătite mai devreme în aprilie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Consiliul Naţional al Elevilor, despre declaraţiile care vor fi depuse de profesorii care dau meditaţii: Sunt binevenite în contextul sporirii transparenţei şi al diminuării favoritismelor în cazul profesorilor care făceau meditaţii cu propriii elevi

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) consideră că declaraţiile pe care profesorii care dau meditaţii vor trebui să le depună sunt binevenite “în contextul sporirii transparenţei şi al diminuării favoritismelor ce puteau lua naştere în cazul profesorilor” care făceau meditaţii cu elevii cărora le predau la clasă.

”În cursul săptămânii trecute, a fost publicat proiectul de ordin privind aprobarea procedurii pentru completarea declaraţiilor de interese de către personalul didactic de predare. Prin declaraţia cuprinsă ca anexă a prezentului proiect, profesorii vor trebui să completeze atât numărul elevilor cu care fac meditaţii, cât şi şcoala şi clasa de provenienţă a acestora. Fenomenul meditaţiilor este unul răspândit în România şi normalizat sub toate formele sale, fiind o cultură deja înrădăcinată în sistemul de învăţământ. Motivul principal pentru care elevii recurg la meditaţii private este lipsa aprofundării materiei la clasă sau asigurarea comprehensiunii lecţiei respective de către toţi elevii din clasă”, au transmis reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.

CNE a mai precizat că motivele pentru a face meditaţii pot fi diverse şi pot să fie în avantajul elevilor, dacă este vorba despre pregătirea pentru examenele de admitere la facultate, spre exemplu, unde bibliografia este diferită de cerinţele educaţionale cuprinse în curriculumul de bază.

Consiliul Naţional al Elevilor remarcă faptul că nu se poate observa o dorinţă de eliminare a acestei cutume, “luând în calcul inclusiv introducerea examenului de admitere la liceu pentru 50% din locuri, în liceele unde se va dori acest lucru”.
“Consiliul Naţional al Elevilor susţine introducerea declaraţiei în vederea creşterii transparenţei generale în sectorul de educaţie. Cu toate acestea, introducerea simultană în noua lege a educaţiei a sancţiunilor disciplinare pentru profesorii care fac meditaţii cu elevii cărora le predau la clasă, dar şi a dublei admiteri la liceu indică faptul că rezolvarea problemei de la rădăcină este tratată cu superficialitate. Introducerea acestor declaraţii este un pas înainte pentru transparenţa în educaţie, fiind un imbold important în reducerea toxicităţii care normalizează recurgerea la meditaţii private pentru a face faţă cu materia la clasă, dar sunt necesare eforturi mult mai mari de atât”, a mai transmis sursa citată.
CNE a mai menţionat că meditaţiile sunt doar o iluzie a rezolvării problemei, fiind un factor care de fapt amplifică discrepanţele dintre elevi.
“Elevii care provin din medii dezavantajate din punct de vedere social şi/sau economic nu îşi pot permite costurile unor şedinte particulare, organizate în mod regulat şi inclusiv la mai multe discipline. Cultura meditaţiilor este una realizată adesea în mod nefiscalizat ca răspuns indirect la subfinanţarea sistemului de învăţământ care are două consecinţe majore: un act educaţional mai puţin calitativ şi profesori nevoiţi să susţină aceste pregătiri contra cost în particular. Aşadar, aceste declaraţii sunt binevenite în contextul sporirii transparenţei şi al diminuării favoritismelor ce puteau lua naştere în cazul profesorilor care făceau meditaţii în particular cu elevii cărora le predau la clasă”, a mai transmis Consiliul Naţional al Elevilor.

CNE susţine că este important ca fiecare clasă să primească pregătire din partea profesorilor. “Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unei alternative la modul în care meditaţiile funcţionează acum, cum ar fi promovarea orelor extracurriculare ţinute pro-bono de către profesorii de la clasă şi/sau promovarea instituţiilor care au ca scop meditarea gratuită a elevilor (cel mai bun exemplu ar fi de a introduce un grad în plus de echitate Centrelor de Excelenţă). Pentru a concluziona această poziţie, nu contestăm cauzele care aduc nevoia de meditaţii, ci contestăm acest mijloc de care doar elevii din medii elitiste pot beneficia şi care este facilitat de către profesori care nu dau de multe ori tot ce au mai bun la clasă”, au mai transmis reprezentanţii CNE.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Miruna Croitoru, susţine că pentru foarte mulţi elevi meditaţiile sunt o soluţie pentru a ţine pasul cu materia de la clasă.

„Este timpul să privim realitatea şi cum, încet, dar sigur, pentru foarte mulţi elevi, meditaţiile sunt singura soluţie de a ţine pasul cu materia de la clasă. Cu siguranţă că declaraţiile acestea sunt un pas înainte către un sistem educaţional ideal – corect şi transparent -, însă nu este suficient pentru a rezolva problema de la rădăcină. Ele vor putea soluţiona cazurile în care elevii care făceau meditaţii cu profesorii de la clasă erau favorizaţi, dar nu va elimina această practică toxică a sistemului de învăţământ. Ne bucurăm că se iau măsuri în această direcţie şi că vom putea vorbi despre un grad mai mare de corectitudine, însă sperăm că lucrurile nu se vor opri aici.” a declarat Miruna Croitoru.