Guvernul a acceptat cererile profesorilor. Nicolae Ciucă are consultări cu sindicatele din educaţie pentru încheierea grevei

Guvernul a cedat şi a acceptat doleanţele profesorilor, după ce aceştia respinseseră cea mai recentă ofertă anunţată de Palatul Victoria. Sindicaliştii şi guvernanţii ar urma să anunţe, duminică, încheierea conflictului!

11 iun. 2023, 08:44
Guvernul a acceptat cererile profesorilor. Nicolae Ciucă are consultări cu sindicatele din educaţie pentru încheierea grevei
Profesorii au respins oferta Guvernului. Greva continuă şi săptămâna viitoare

UPDATE 2: Nicolae Ciucă are, duminică dimineaţă, o nouă rundă de consultări cu sindicatele din educaţie, după ce Guvernul a avansat o nouă ofertă, vizând majorarea salariilor, condiţionată însă de un anunţ imediat privind încetarea grevei generale declanşate în 22 mai. Întâlnirea este programată de la ora 9:00 şi va fi urmată de o şedinţă de Guvern, convocată la ora 10:00.UPDATE: Membrii de sindicat au primit, sâmbătă seară următorul mesaj: „Buna seara! Acum 5 min ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salariala, 1500 anual ptr pers did de predare și auxiliar pana in 2027, 500 anual ptr pers nedid pana in 20027, 50% prima transă din noua grila de la 1 ian 2024. Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern ptr a anunța încheierea conflictului. Rog consultați colegii rapid și ne comunicați in aceasta seara”.

Profesorii au respins oferta Guvernului. Astfel, greva intră în cea de-a patra săptămână, fiind deocamdată neclar ce se va întâmpla cu Evaluarea Națională sau examenele de bacalaureat.

Sindicaliștii au declarat că vor continua această grevă generală din Educație după ce s-au consultat cu profesorii din teritoriu. Practic această nouă ofertă a Guvernului nu a fost satisfăcătoare pentru ei. Vorbim de o primă de 1.500 de lei anuală, cu acordare din fonduri europene până în 2027. Mai exact vorbim de acele carduri valorice din care profesorii puteau să își cumpere în mare parte materiale didactice, dar și o creștere cu 45% de la 1 ianuarie 2024, ceea ce reprezenta o primă creștere din Legea Salarizării, anunţă Digi24.

Citeşte şi: Tudor Chirilă, motivele pentru care profesorii români ar trebui sprijiniți: „Nu poți cere performanță de la niște oameni plătiți mizerabil. Nu e realist să ai această așteptare”

Astfel, în urma consultărilor, sindicaliștii au anunțat că vor mandata liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ai Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret să prezinte Guvernului următoarele cereri:

  • obținerea unui minim de 25% majorare pentru toți angajații din învățământ, majorare care să se aplice de la 1 iunie;
  • aplicarea Legii Salarizării în integralitate de la 1 ianuarie 2024 sau cel mult în două tranșe acordate în același an;
  • mentinerea sumei de 1.500 lei acordată anual, 2023-2027, pentru personalul didactic, plus suma de 500 de lei alocată personalului nedidactic;
  • Ordonanță de Urgență pe grila de salarizare care să prevadă că punctul de plecare al salariului unui debutant să fie salariul mediu pe economie.

Profesorii vor intra astfel în a patra săptămână de grevă. Cel mai lung protest al profesorilor a avut loc în ianuarie 2000, când aceștia nu au mai intrat la cursuri pentru cinci săptămâni.

Citeşte şi: Un profesor e nevoit să livreze mâncare fiindcă nu se descurcă cu salariul din Educație: „Necesită mult timp”

Duminică, 11 iunie, va avea o ședință de guvern, foarte probabil aceasta ar putea viza aprobarea OUG pe educație.