PROGNOZA IERNII 2022-2023. Vom avea ger cumplit, se anunţă MINUS 25 de grade Celsius. Când vin ninsori viscolite, vortexul polar s-a rupt mai devreme

Pentru România se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est, așa cum se vede și în estimarea zilelor cu zăpadă.

14 oct. 2022, 18:09
PROGNOZA IERNII 2022-2023. Vom avea ger cumplit, se anunţă MINUS 25 de grade Celsius. Când vin ninsori viscolite, vortexul polar s-a rupt mai devreme

PROGNOZA IERNII 2022-2023. Pe măsură ce Europa continuă să se confrunte cu o criză energetică, meteorologii AccuWeather au anunțat care sunt regiunile din Europa care vor avea cele mai dure condiții în această iarnă și ce zone ar putea fi scutite de cele mai grave impacturi meteorologice.

În acest sezon de iarnă, experții spun că modelul general va fi influențat în mare măsură de La Niña, un fenomen oceanic și atmosferic care este omologul rece pentru El Niño.

Meteorologii Accuweather spun că există indicii că traseul furtunilor generale din această iarnă va viza în special sudul Europei. În Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Balcani sunt anunțate furtuni, vânt puternic și ploi abundente.

Cei care locuiesc în orașe precum Veneția, Italia, ar trebui să monitorizeze îndeaproape orice furtună din zonă în această iarnă, din cauza predispoziției lor la inundații.

Urmează o iarnă foarte de grea. Europa se va confrunta încă din luna decembrie cu val de frig extrem
Regatul Unit și Irlanda se pot confrunta iarna aceasta cu intervale de frig care pot coincide cu ninsoarea. Modelul general din această iarnă în orașe precum Dublin și Edinburgh va favoriza mai puține zile cu ninsoare decât în anii obișnuiți. Cu toate acestea, orice perioadă rece care ar putea afecta regiunile în acest an ar putea avea repercusiuni substanțiale, având în vedere criza energiei și costurile asociate cu încălzirea locuințelor.

O iarnă mai caldă decât media normală va fi în nord-estul Europei și în Scandinavia. Vor exista și perioade de vreme instabilă și rece, dar numeroși factori atmosferici indică o vreme în general călduroasă pentru aceste zone.

Pentru România se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est, așa cum se vede și în estimarea zilelor cu zăpadă.

Vor fi perioade cu temperaturi mai scăzute, dar și ușor mai ridicate decât normalul perioadei.

În mod normal o iarnă poate veni cu 3-4 viscole și intervale de ger, iar temperaturile minime pot coborî până spre -20…-25 de grade în depresiuni.

Prognoza meteo iarnă 2022-2023. Mega-erupţia unui vulcan aduce anomalii termice, cu coduri roşii, temperaturi siberiene, dar şi zile cu căldură excesivă

Prognoza meteo iarnă 2022-2023. Pe 15 ianuarie 2022, în Pacificul de Sud a avut loc cea mai puternică erupție vulcanică din istoria recentă. Vulcanul Hunga Tonga a aruncat cantități uriașe de vapori de apă până în stratosferă. Unii cercetători cred că acest lucru ar putea influența circulația atmosferică care va afecta vremea la noi, iarna următoare.

Faptul că mega-erupția din ianuarie ar putea influența clima Pământului a fost sugerat încă din vară de rezultatele inițiale ale unei echipe de cercetători de la California Institute of Technology (SUA). Deoarece în timpul erupției a fost eliberat foarte puțin dioxid de sulf, aceștia au presupus că efectul de răcire al erupțiilor vulcanice mari nu se va mai întâmpla.

Prognoza meteo iarna 2022- 2023, când vin ninsorile adevărate. Fenomenul care influenţează vremea în toată Europa

În schimb, cantitățile neobișnuit de mari de vapori de apă emiși ar putea declanșa exact efectul opus. Acest lucru se datorează faptului că vaporii de apă sunt un gaz cu efect de seră foarte puternic, a cărui creștere semnificativă ar duce în mod inevitabil la o încălzire a straturilor atmosferice inferioare pe termen mediu, scrie Meteo radar.

Cu toate acestea, mai sus, în stratosfera superioară, uscată, ar trebui să se producă o răcire măsurabilă. Și exact acest lucru au reușit să detecteze cercetătorii: începutul unei răciri pe scară largă a stratosferei superioare deasupra emisferei sudice a Pământului.

Această răcire stratosferică a căpătat între timp o amploare fără precedent și este de așteptat ca acest efect să se extindă și în emisfera nordică a Pământului în cursul lunilor următoare.

Prognoza meteo iarnă 2022-2023. Un meteorolog din cadrul inițiativei „Severe Weather Europe” a analizat acum efectele pe care aceste evenimente le-ar putea avea asupra temperaturii și a modelelor de circulație atmosferică care direcționează vremea în emisfera nordică a Pământului.

Patru zodii care trebuie să fie mai atente până în luna martie 2023. Astrologul Daniela Simulescu a citit în stele

Pe baza unui lanț de indicii extrem de complex, el concluzionează că anomaliile termice așteptate ar putea, de asemenea, să influențeze comportamentul așa-numitei Oscilații Nord-Atlantice (NAO) și să întărească tendința de formare a unui indice NAO negativ. Acest lucru înseamnă că diferența de presiune dintre depresiunea islandeză și cea din Azore va slăbi, ceea ce va duce la acumularea unor situații de blocaj în Europa.

Prognoza meteo iarnă 2022-2023. Blocarea circulației ciclonilor în lunile de iarnă poate – dar nu este obligatoriu – să ducă la condiții meteo destul de reci în Europa. În acest caz, încălzirea declanșată de vaporii de apă de la vulcanul din Pacificul de Sud ar putea avea ca rezultat în Europa o iarnă rece medie sau sub medie.

Prognoza meteo iarna 2022- 2023, când vin ninsorile adevărate. Fenomenul care influenţează vremea în toată Europa

Deoarece erupția vulcanică submarină din Hunga Tonga este un fenomen cu multe caracteristici speciale care nu a mai fost observat în această dimensiune până acum, toate concluziile trase în urma acestui eveniment trebuie evaluate cu mare precauție.

De exemplu, un sistem de presiune ridicată blocat ar putea duce la o vreme de iarnă foarte blândă în Europa, dacă s-ar ancora deasupra sud-estului Europei în loc de insulele britanice. În plus, efectele preconizate asupra Oscilației Nord-Atlantice ar putea să nu se materializeze sau să fie amânate până în primăvară, astfel încât iarna să fie mai atlantică, adică ușoară și umedă.

PROGNOZA METEO. Ar putea urma una dintre cele mai aspre ierni pentru Europa. Temperaturi scăzute pe întreg continentul

Pe scurt, cercetarea în domeniul previziunilor sezoniere este importantă și bună. Cu toate acestea, aceste cercetări sunt încă în fază incipientă și nu pot oferi mai mult decât indicații aproximative. Prin urmare, nu trebuie confundată cu previziunile realiste pentru următoarele câteva zile, care, datorită progreselor înregistrate în meteorologia modernă, sunt considerate în prezent ca fiind în mare măsură sigure.

Astfel, chiar și în urma descoperirilor legate de efectele erupției din Tonga, problema iernii viitoare rămâne deschisă. Ca de obicei, vom ști cu exactitate doar la sfârșitul iernii, adică în martie.

In ceea ce priveste iarna 2022-2023, exista probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă. Aceste estimari nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii in care să vorbim de tempetaruri minine de -15 grade sau de precipitaţii mai abundente”, a dezvăluit directorul ANM în exclusivitate la România Tv. Mai multe detalii, aici:

EXCLUSIV Cum va fi vremea la iarnă. Directorul ANM prezintă în premieră prognoza iernii 2022-2023

Prognoza meteo actualizată. Vortexul polar se formează cu repeziciune, cum va fi iarna 2022-2023 în România

Prognoza meteo. Începând de duminică, 18 septembrie, valorile termice vor fi mult mai scăzute. Scăderile vor fi ca urmare a valului de aer polar care se abate pe cerul României.

ANM mai spune că de la începutul săptămânii vitoare acest val de aer polar va schimba valorile termice în mai toată țara, iar la munte chiar va ninge, va apărea lapovița și viscol pe creste.

Un vortex polar apare acum în stratosferă peste Polul Nord. A început să se formeze pe măsură ce răcirea sezonieră s-a intensificat și va continua să se consolideze până în iarna anului 2022/2023. Având o istorie lungă de impact asupra iernilor din Statele Unite și Europa, este monitorizată evoluţia lui îndeaproape în fiecare toamnă și iarnă.

În prezent, temperatura este deja în scădere în stratosferă. În imaginea de mai jos, puteți vedea prognoza schimbării temperaturii pentru sfârșitul lunii septembrie. Arată o răcire continuă peste și în jurul Polului Nord, iar efectele se vor vedea în toată lumea.

Privind prognoza în timp real a temperaturilor, putem vedea un nucleu rece în curs de dezvoltare peste cercul polar. Aceasta este inima Vortexului Polar, care, cu cât devine mai rece, cu atât efectele vor fi vizibile pe o arie mai mare. Asta pentru că se hrănește cu diferența de temperatură/presiune dintre regiunile polare și cele sudice ale emisferei nordice.

PROGNOZA METEO lunară. Vremea se schimbă radical, vom avea ninsori la munte!

Privind prognoza pentru sfârșitul lunii septembrie, se observă că vortexul polar este mult mai dezvoltat și crește rapid în dimensiune și influență. Pe măsură ce presiunea scade în vortexul polar, acesta crește viteza și adâncimea vântului. Cu cât devine mai puternică, cu atât este mai ușor să ne influențăm vremea la suprafață.

Vortexul polar are multe straturi și diferite rezultate meteorologice pe care le poate produce. Dar, indiferent de puternic, slab sau prăbușit, joacă întotdeauna un rol important în vremea.

Imaginea de mai jos arată unul dintre evenimentele puternice Polar Vortex de câteva ierni în urmă. O astfel de formă aproape circulară înseamnă de obicei o circulație stratosferică puternică. Dar, mai întâi, ce este Polar Vortex, de ce ne pasă de el și de ce ar trebui să-ți faci asta?

Pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să primească mai puțină lumină solară. Cu mai puțină energie solară, temperaturile încep să scadă și răcirea sezonieră începe peste polul nord.

Dar, pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă, deoarece continuă să primească lumină și energie de la Soare.

Acest lucru determină o diferență globală puternică de presiune între regiunile polare și subtropicale și o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) începe să se dezvolte în emisfera nordică. Se extinde de la stratul de suprafață mult în sus în stratosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar.

Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că vom avea o iarnă cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură.

Prognozele care anunță o iarnă blândă în România au fost realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.

Ajutorul de încălzire pentru iarna 2022-2023: Documente necesare, sume acordate și categorii

„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, afirmă cercetătorul științific George Gârbacea, citat de stirileproTV

Pe o hartă pe care analiștii Severe Weather au realizat-o pe baza datelor Centrului European pentru Prognoze au fost colorate cu galben și roșu regiunile unde va fi mai puțină zăpadă decât în ultimii ani. Doar albastru indică o depășire a mediei.

Potrivit Centrului European de Prognoze, în prima parte a iernii sunt slabe șanse să ningă în România. Doar o zonă restrânsă în sud-vestul țării este reprezentată cu albastru.

La începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”. În prognoza serviciului meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că va fi deficit de zăpadă. Dacă această lipsă de precipitații va fi insoțită de ger, pentru agricultură va fi rău.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce in ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea insemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”., spune şi Florinela Georgescu, director ANM.

Meteorologii români sunt preocupați mai ales de fenomenele de deasupra Câmpiei Ruse – de acolo, în iernile geroase, vin masele de aer foarte rece. Acestea vor influența mult consumul de energie din țara noastră.