PROIECT. Stăpânii de câini, obligaţi să îşi sterilizeze animalele de companie. Taxă pentru cei care refuză

Sterilizarea urmează să fie obligatorie atât pentru câinii fără stăpân, cât şi în cazul câinilor cu stăpân, cu excepţia celor de rasă. Stăopânii animalelor de companie au dreptul să refuze sterilizarea, însă numai cu condiţia achitării unei taxe anuale speciale pentru fiecare câine nesterilizat.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 10:46
PROIECT. Stăpânii de câini, obligaţi să îşi sterilizeze animalele de companie. Taxă pentru cei care refuză

Autorii proiectului sunt mai mulţi deputaţi PSD, aceştia au arătat faptul că menţin prevederile OUG 155/2001 privind eutanasierea, dar care au fost amendate de Parlament astfel încât să permită, la decizia autorităților locale, eutanasierea surplusului de câini de pe străzile din România.

Citeşte şi: Noi detalii din ancheta băieţelului găsit înjunghiat în maşina tatălui. Bărbatul şi-a sunat fosta soţie chiar după ce şi-a ucis copilul

Conform inițiatorilor noului proiect, prevederile actuale au întărit conflictul sociale dintre adepţii soluţiei eutanasierii şi persoanele care i se împotrivesc. Acest lucru a creat posibilitatea aplicării prevederilor în mod subiectiv.

„Astfel, la Brașov, eutanasierea a fost interzisă, în timp ce, la Tulcea, aceasta a fost aplicată intens, la Târgu-Mureș s-a ales calea adopțiilor Internationale, iar la Oradea – sterilizarea câinilor și înapoierea în mediul din care provin”, arată autorii proiectului, care propun o nouă abordare.

Proiectul de lege prevede inclusiv sterilizarea obligatorie a câinilor cu stăpân, cu excepția câinilor de rasă. Prin urmare, fiecare autoritate locală, prin hotărâre de consiliu local, va fi obligată la instituirea unei taxe anuale speciale, descurajante, pe care deținătorii de câini o vor plăti pentru fiecare câine pe care îl dețin (cu exceptia celor de rasă), pe care refuză să îl sterilizeze. În momentul de faţă nu este indicat cuantumul taxei.

Citeşte şi: Scene şocante! O fetiţă de 5 ani nu va mai merge două luni, după ce a fost târâtă de doi câini în timp ce se afla pe o plajă cu familia

Prevederile proiectului fac referire la gestionarea în special a câinilor fără stăpân, microciparea obligatorie a câinilor cu stăpân şi fără stăpân. Sterilizarea câinilor cu stăpân va fi realizată de către proprietari, iar microciparea „va fi susținută financiar și monitorizată de către autoritățile administrației publice locale atât pentru câinii cu stăpân, cât și pentru cei fără stăpân”.

„În cazul proprietarilor de femele care ar trebui sterilizate, notificarea și dovada vor fi însoțite de o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea falsului în declarații, că femela pe care o deține nu a fătat pui până la data sterilizării”, mai prevede proiectul.


loading...