Propunerea lui Dacian Cioloş după scandalul de la Ditrău: „Un festival pâinii la care să fie invitaţi brutari din toată Europa”

Europarlamentarul Dacian Cioloş propune ca un festival anual al pâinii să fie organizat de Primăria Ditrău, localitatea din judeţul Harghita unde oamenii au declanşat un scandal uriaş pe motiv că doi muncitori din Sri Lanka au fost angajaţi la o brutărie. Fostul premier este de părere că acest caz a scos la iveală mai multe probleme.

RomaniaTV.net
03 feb. 2020, 16:21
Propunerea lui Dacian Cioloş după scandalul de la Ditrău: „Un festival pâinii la care să fie invitaţi brutari din toată Europa”

Dacian Cioloş susţine că scandalul din Ditrău „a scos la iveală mai multe probleme – de la sărăcie până la manipularea oamenilor prin frică și dezinformare – probleme care, dacă nu vrem să alimenteze populismul și extremismul”.

„Când a fost ultima dată când primarul din Ditrău și președintele Consiliului Județean Harghita au stat de vorbă cu localnicii pentru a le afla problemele? Când a fost ultima dată când cei doi au stat de vorbă cu angajatorii din regiune și cu posibilii investitori? De ce trebuie să ajungem în pragul unei crize pentru a descoperi ceea ce nu funcționează?”, a scris fostul premier pe Facebook.

Europarlamentarul Alianţei 2020 USR-PLUS susţine că „localnicii ar fi așteptat mult mai mult din partea primarului Puskas Elemer decât un îndemn la rugăciune. Oamenii au nevoie de soluții la problemele lor, nu de iluzii, iar discursul xenofob și rasist nu poate fi îngăduit sub nicio formă și în nicio circumstanță”.

„Și, dacă tot a devenit Ditrău faimos, cu un renume trist deocamdată, și dacă tot vorbim despre diversitate și cum ar putea decurge lucrurile altfel într-o comună din România, de ce nu ar organiza Primăria Ditrău, cu sprijinul Consiliului Județean, un festival anual al pâinii, la care să fie invitați brutari din toată Europa și din toată lumea, așa cum au propus deja mai mulți pe Facebook? Ar mai șterge, poate, din această pată urâtă și ar arăta tuturor că pâinea, în toate formele ei, este rezultatul muncii oamenilor, indiferent de culoarea mâinilor lor. Iar a împarți pâinea cu un străin, peste tot în lume, are aceeași semnificație: înțelegere, acceptare, respect, comunitate”, a precizat Dacian Cioloş.

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură din localitatea Ditrău, judeţul Harghita, pentru a discuta nemulţumirile legate de prezenţa în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi, angajaţi la o fabrică de pâine.

Cei doi cetăţeni din Sri Lanka au fost angajaţi legal la o brutărie, iar localnicii cer expulzarea acestora. Demersul a fost susţinut şi de preotul din localitate.