PROTEST CFR în Capitală: Lipsa investiţiilor în transportul feroviar poate genera un accident de tipul Colectiv

Câteva sute de angajați CFR au ieşit, vineri, în stradă. Sindicaliștii protestează în fața Ministerului Transporturilor. Oamenii sunt nemulțimiți pentru că nu se investește în infrastructura feroviară, revizuirea legislației privind salarizarea, sistemul de pensii și asistența socială este amânată, iar salariile sunt date cu întârziere. Condițiile de muncă tot mai precare, disponibilizările de personal și politizarea funcțiilor de conducere sunt, de asemenea, pe lista nemulțumirilor.

22 apr. 2016, 06:04
PROTEST CFR în Capitală: Lipsa investiţiilor în transportul feroviar poate genera un accident de tipul Colectiv

UPDATE ora 11.40 Sindicaliştii de la CFR au spus că lipsa investițiilor în transportul feroviar poate determina oricând un accident de proporții de tipul „Colectiv”.

Lipsa investițiilor în infrastructura de transport feroviar și în reparațiile trenurilor poate determina în orice moment un accident de mari proporții, precum cel din clubul Colectiv. Există din ce în ce mai multe restricții de viteză. Avem tronsoane unde trenurile nu pot circula cu mai mult de 5 kilometri la oră pentru că altfel ar face accident. De asta suntem aici, să atragem atenția că trebuie să prevenim un nou „Colectiv„, a precizat Petre Trifu, impiegat de mișcare la CFR Caracal și membru al sindicatului RC Piatra Olt, potrivit Agerpres.

El a arătat că un impiegat de mișcare este echivalentul unui controlor de trafic aerian, de el depinzând siguranța a zeci de trenuri zilnic. Cu toate acestea, sectorul feroviar este subfinanțat, iar salariile și sporurile sunt mult mai mici în comparație cu munca depusă și cu responsabilitatea pe care o au angajații căilor ferate.

Sunt angajat al CFR de 27 de ani, iar, la salariul meu de 1.763 lei, iau spor de muncă periculoasă de 4 lei. Ce înseamnă 4 lei, dacă mă uit mai bine pot să-i găsesc și pe jos. Iar munca mea e echivalentă cu cea a unui controlor de trafic aerian, de mine depinde siguranța traficului. Eu trebuie să vorbesc într-o tură de 12 ore cât un om normal într-o săptămână„, a mai spus Trifu.

Din 1989 încoace, a fost un dezastru în administrarea CFR. Se distrug stații, se vând linii la fier vechi, se vând vagoane, nu există piese de schimb, nu se fac achiziții pentru a moderniza vagoanele. Vagoanele de călători sunt într-o stare deplorabilă. Și copiii noștri circulă tot cu aceste trenuri și ne este teamă să nu pățească în orice moment un accident, pentru că noi vedem tot ce se întâmplă și știm că acest lucru este oricând posibil„, a continuat angajatul CFR.

La rândul său, Maxim Rodrigo, șeful Federației Naționale a Transportatorilor Feroviari, susține că este nevoie de un mers al trenurilor stabil, iar lucrările la infrastructură să fie mutate pe timp de noapte, pentru a nu mai cauza întârzieri în circulație.

Nu mai trebuie să avem un mers al trenurilor orientativ, ci unul stabil, iar călătorul să știe exact la ce oră are tren. În plus, CFR se sinucide permițând existența autogărilor în incinta gărilor și lăsând firmele de transport rutier să își deschidă reprezentanțe în incinta gărilor. Călătorii se vor muta pe transportul rutier, trenurile vor fi din ce în ce mai puține, iar infrastructura va avea de suferit”, a mai spus Rodrigo.

El a amintit și faptul că CFR Marfă a avut de suferit în urma intrării pe piață a unor operatori privați care au câștigat diverse contracte mari și acum sunt anchetați de Direcția Naționlă Anticorupție.

Protestul, care se va încheia la ora 13.00, este organizat de Alianța Națională Sindicală Feroviară, sprijinită de Confederația Sindicală Națională Meridian, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Federația Națională Sindicală din Infrastructura Feroviară și de Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR.

Organizațiile lucrătorilor feroviari îşi exprimă ferm nemulţumirea faţă de: falimentarea sistemului feroviar, lipsa investițiilor, din ultimii ani, în infrastructura feroviară de stat, lipsa achizițiilor de material rulant nou, automotoare, rame electrice şi vagoane noi, tergiversarea aprobării legii privind statutul personalului feroviar, distrugerea identității meseriei de CFR-ist.

Sindicaliștii mai reclamă lipsa de interes a guvernanților și amânarea revizuirii legislației privind salarizarea, sistemul de pensii, asistența socială și juridică, specifice sistemului de transport feroviar, plata cu întârziere a salariaților din Unităţile Feroviare de Sta, deteriorarea continuă a condiţiilor de muncă, disponibilizări de personal, politizarea funcţiilor de conducere din Unităţile Feroviare de Stat, lipsa de coordonare şi eficienţă la nivelul managementului companiilor feroviare de Stat.

CITEŞTE ŞI: Angajaţii din sistemul sanitar, protest pentru salarii mai mari