Protest la Sibiu. Oamenii cer retragerea statuii baronului Brukenthal din Piața Mare

Un protest de amploare va fi organizat sâmbătă, 18 septembrie, la Sibiu. Oamenii cer ca statuia baronului Samuel von Brukenthal să fie retrasă din Piaţa Mare. Protestul are loc după doar o săptămână de la dezvelirea statuii în prezența președintelui Klaus Iohannis.

17 sept. 2021, 10:35
Protest la Sibiu. Oamenii cer retragerea statuii baronului Brukenthal din Piața Mare

Protest la Sibiu. Persoane din mai multe judeţe vor veni sâmbătă la Sibiu pentru a cere retragerea statuii baronului Samuel von Brukenthal, amplasată în Piața Mare, în fața muzeului care îi poartă numele.

Protest de amploare la Sibiu

Membrii consiliului care organizează protestul consideră că „dezvelirea statuii baronului Samuel Brukenthal în Sibiu nu se justifică prin nici o faptă măreață realizată de acesta în favoarea românilor, locuitorii majoritari, dintotdeauna, ai Transilvaniei. Dimpotrivă, baronul Samuel Brukenthal a interzis stabilirea românilor în toate cele 7 orașe săsești ale Transilvaniei, și a refuzat recunoașterea națiunii române ca națiune egală cu națiunile săsească secuiască și ungurească. În perioada guvernării sale asupra Transilvaniei românii au suferit cea mai grea opresiune din toată istoria, aspirațiile și lupta lor pentru libertate și dezrobire fiind pedepsite aspru prin uciderea barbară a conducătorilor răscoalei de la 1784, a eroilor Horea, Cloșca și Crișan”.

Citeşte şi Raluca Turcan i-a urat „La mulţi ani” baronului Samuel von Brukenthal, decedat în 1803

Protestul a primit aviz favorabil din partea primăriei din Sibiu.

„Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Municipiul Sibiu a analizat și avizat favorabil cererea formulată de către Asociația Calea Neamului privind organizarea unei acțiuni de protest. Manifestarea se va desfășura în data de 18.09.2021, în intervalul orar 16.00-19.00, pe strada Samuel Brukenthal”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, potrivit oradesibiu.ro. 

Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, anunţă că  sonorizarea este interzisă în timpul protestului.

„Despre Martiri și cei care i-au prigonit pe români, NU se vorbește în șoaptă și nici pe la colțuri de stradă! Mobilizați-vă pentru Sibiu, căci va fi greu! Sâmbătă, ora 16, la statuia lui Brukenthal! Primăria Sibiu INTERZICE folosirea sonorizării în cadrul protestelor! Cu alte cuvinte nu avem voie la protestul de sâmbătă să vorbim la microfon! Asta mi s-a transmis de către comisia de avizare din cadrul primăriei. (…) Sâmbătă vom afla dacă România este sub ocupație totală.

Asociația Calea Neamului a trimis către Primăria Sibiu, conform legii, o înștiințare de adunare publică pentru sâmbătă, 18 septembrie, ora 16. Locul numit în adresă este Piața Mare, în fața statuii lui Samuel Brukenthal. Comisia de la primărie ne-a anunțat că va da aviz pozitiv, dar cu restricțiile privind sonorizarea enunțate mai sus. Am trimis o nouă notificare în care am precizat că în cadrul adunării noastre publice de protest vor avea loc manifestări culturale.

La această primărie, logica iese din parametrii ei atunci când la un protest este interzisă sonorizarea, căci, pentru ce faci în general un protest? Pentru ca revendicările să fie auzite cât mai bine! La Sibiu se pare că este altfel, protestele făcându-se pentru a fi auzite cât mai încet. Foarte interesant, mai ales că viziunea aceasta intră în contradicție flagrantă cu legislația României referitoare la organizarea de mitinguri, marșuri, proteste, în general”, se arată în postarea de pe Facebook.

Reamintim că, sâmbăta trecută, statuia lui Samuel von Brukenthal a fost dezvelită în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Citeşte şi Marcel Ciolacu, atac nimicitor la adresa lui Florin Cîţu. „Marele Brad Pitt în mizerie și cu Raluca Turcan von Brukenthal! Faceţi la Guvern documente de partid, fără a mișca un deget pentru vaccinare”

Gorunul lui Horea revine la viață după 15 ani

Gorunul lui Horea revine la viață, după ce timp de 15 ani s-a crezut că arborele vechi de 400 de ani s-a uscat. Mai exact, la rădăcina arboreului a răsărit o tânără tulpină, cu câteva frunzuliţe de stejar.

„Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fantastic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăstar tânăr.

Am fost surprinşi şi ne-am bucurat tare mult pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranţă şi de continuitate a obiceiurilor, tradiţiilor şi respectului faţă de eroii neamului, în cimitirul de la Ţebea, unde este înmormântat Avram Iancu.

O să ne îngrijim să aibă condiţiile necesare pentru a se dezvolta în mod corect şi pentru a asigura continuitatea unui simbol al neamului românesc, în Panteonul de la Ţebea”, a declarat Radu Barb, directorul general al Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMT) a judeţului Hunedoara, potrivit alba24.

Gorunul lui Horea are o circumferinţă de aproape nouă metri, iar istoria locurilor a consemnat faptul că sub acest copac moţii au fost chemaţi la luptă de către Horea, unul dintre capii răscoalei de la 1784.