PSD propune un „Netflix” educaţional pentru elevi şi studenţi. Ideea lui Mircea Miclea există de 10 ani în Legea Educaţiei

PSD vrea crearea unei plaftorme asemănătoare celei de streaming video "Netflix", prin care elevii să aibă acces la lecţii predate de cei mai buni profesori din România. Propunerea este inclusă în programul de guvernare al social-democraţilor în domeniul educaţiei, care a fost prezentat joi de senatorul PSD Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București. Ideea nu este, însă, una nouă. Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, a explicat pentru RomaniaTV.net că realizarea unei plaforme de e-learning şi a unei biblioteci şcolare virtuale figurează în Legea Educaţiei, însă "10 ani au trecut, nu s-a făcut nimic".
Romania TV
29 oct. 2020, 18:43
PSD propune un

Mihnea Costoiu a vorbit, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre programul de guvernare al PSD pentru educaţie.

„Un nou program pe care-l propunem este TVR educaţional, dacă îmi este permis să spun un Netflix educaţional, propus elevilor şi părinţilor pentru că în acest moment tinerii nu reuşesc să aibă acces prin platformele existente în puţine locuri la lecţiile oferite de profesori.

O parte din profesori nu a calificarea necesară. Ne pare rău să spunem acest lucru, dar acestea este adevărul”, a explicat senatorul PSD.

Rectorul Universității Politehnica din București a afirmat că acest program ar putea fi „realizat şi discutat cu Televiziunea publică”.

„Pune la dispoziţia elevului şi studentului o platformă digitală cu lecţiile predate de cei mai buni profesori din România care poate fi reluat de fiecare dată, de câte ori este nevoie de către profesori, elevi, de părinte, cu lecţii explicate foarte bine. Este un program pe care l-am gândit cu televiziunea publică şi care poate fi realizat în perioada imediat următoare în primele 100 de zile de la guvernare”, a menţionat fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Florin Cîţu aruncă bomba: Ciolacu nu ştie ce votează. Nu există bani de finanţare pentru proiectul faraonic al PSD

Costoiu a spus că această platformă este dedicată „tuturor elevilor, tututor ciclurilor gimanziale şi pe toate clasele şi discipline, indiferent dacă suntem sau nu în pandemie”.

„Să vorbim de cei mai buni profesori care oferă cele mai bune cursuri întregii naţiuni. Dacă, din nefericire, am un profesor care este mai puţin pregătit sau nu am avut şansa să am un profesor titular sau care este suplinitor sau necalificat. În sistem avem foarte mulţi profesori necalificaţi.

Pot să am acces eu, părinte, elev,  la o platformă cu cele mai bune cursuri explicate. Nu înseamnă doar cursurile. Vorbim de o platformă educaţională cu teste, scheme logice, care are toate elementele necesare pentru elev astfel încât să-şi repete lecţia de câte are nevoie”, a menţionat Mihnea Costoiu.

Senatorul PSD a menţionat că „Netflix-ul” educaţional va fi gratuit prin TVR şi ar putea fi realizat prin programul operaţional „Infrastructură Mare”, la un cost de aproape 30-40 de milioane de euro.

Mircea Miclea, despre cum se va face şcoala online: „Nu vom mai putea face de acum încolo decât un învăţământ hibrid”

Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, a vorbit într-un interviu acordat RomaniaTV.net în luna august despre platforma prezentată acum ca o soluţie de către PSD. Miclea a afirmat că a scris în Legea Educaţiei că „trebuie să faci o platformă online de e-learning şi o bibliotecă şcolară virtuală”.

„10 ani au trecut, nu s-a făcut nimic! Uităm de lucrul ăsta, deşi era în lege efectiv!

Noi nu vom mai putea face de acum încolo decât un învăţământ hibrid, dar nu datorită pandemiei neapărat, ci pentru că mintea elevilor s-a schimbat. Ei au nevoie să aibă acces la o lecţie bine făcută de ori de câte ori vor, aşa cum au acces la orice pagină web”, a menţionat Miclea.

Cum trebuie realizate lecţiile online. „Ar fi trebuit să fie aleşi toţi profesorii buni şi le filmai lecţiile”

Mircea Miclea afirmă că nu toţi dascălii pot preda online deoarece „un profesor care predă prost la clasă va preda şi mai prost online”.

„Înainte de vara aceasta ar fi trebuit să fie aleşi toţi profesorii buni şi le filmai lecţiile! Nu toată lumea poate să predea online! Un profesor care predă prost la clasă va preda şi mai prost online”, explică Miclea, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Trebuiau selectaţi câţiva profesori pentru fiecare materie şi le filmezi la fiecare dintre ei un număr de lecţii bine făcute şi astea le stochezi şi în momentul în care vine tableta tu deja dai acces la aceste lecţii, dar ele să fie făcute de cei mai buni.

Vom compromite învăţământul online prin acest hei-rup-ism”, avertizează fostul ministru.

Miclea a explicat că lecţiile online trebuie să fie de bună calitate deoarece sunt „un reusable learning object” (instrument de învăţare refolosibil, trad.).

„Ca să faci lecţii de bună calitate, ele trebuie făcute de profesori de bună calitate pentru că ele pot constitui tot timpul un adjuvant. Să zicem că eu sunt profesorul dumnevoastră de clasă şi predau teorema lui Pitagora prost pentru că atât mă duce pe mine capul.. Nu-i nimic!

Aveţi acces cu tableta la lecţia despre teorema lui Pitagora, predată de cel mai bun profesor din ţară şi o rulaţi de câte ori vreţi. Acolo veţi găsi text, imagine, animaţie, linkuri, exemple, aplicaţii, contraexemple, tipsuri. Asta înseamnă un reusable learning object – să-l faci în aşa fel încât să fie folosit cu maximum de eficienţă”, a conchis Mircea Miclea.

Marcel Ciolacu, previziune sumbră: „Până la alegeri ajungem la 10.000 de cazuri pe zi. După alegeri vom sta închişi în case”

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc care va fi revelația verii. A fost ignorată ani la rând, dar acum revine în top
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Taxa care s-a majorat și impactul resimțit de la 1 mai. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață