Răcitură de porc. Trucul pe care orice gospodină trebuie să-l cunoască pentru a obţine o răcitură limpede

Nicio masă de sărbători fără delicioasa răcitură. Fie că preferi răcitura de porc, fie versiunea ei mai slabă, de curcan, nu trebuie să-ţi lipsească sub nicio formă de pe masa de sărbători.

24 dec. 2021, 07:00
Răcitură de porc. Trucul pe care orice gospodină trebuie să-l cunoască pentru a obţine o răcitură limpede

În rândurile următoare, îţi propunem o reţetă de răcitură de porc tradiţională, exact aşa cum o preparau bunicile noastre odinioară. E uşor de pregătit şi nu necesită mult timp petrecut în bucătărie.

Răcitură de porc. Ingrediente necesare

  • 2,5 kg picioare de porc cu carne
  • 250 g şorici
  • 500 g muşchi de porc
  • sare
  • piper boabe
  • 5 căţei mari de usturoi plus încă 2-3 căpăţâni mari

Cum prepari răcitura de porc

Picioarele de porc, muşchiul şi şoriciul se fierb în apă rece. După ce clocoteşte, se scurge apa şi se pune din nou apă rece peste carne.

Acesta este unul dintre cele mai importante secrete pentru a obţine o răcitură limpede. Pur și simplu, schimbă apa după fierbere. De asemenea, poţi adăuga o priză de acid citric în supă. Lasă răcitura să fiarbă la foc mic şi adaugă piperul boabe, sarea şi cei cinci căţei de usturoi.

Citeste si Cele mai bune reţete de Sărbători. Cozonac şi sarmale by Cătălin Scărlătescu

Ingredientele se fierb fără capac până când carnea se desprinde de pe oase. Se ia spuma ori de câte ori este nevoie.

După ce a fiert, se scoate carnea, se strecoară zeama şi se lasă fiecare să se răcească. După ce zeama s-a răcit, se adună grăsimea de deasupra, apoi se adaugă 2-3 căpăţâni mari de usturoi pisat şi se vântură până se albeşte.

Se porţionează carnea, se pune în castronele sau în alte recipiente mici, apoi acestea se umple cu zeamă şi se dau la rece până a doua zi.

Citeste si Reţetă lebăr de casă. Secretul lui Mircea Dinescu pentru un preparat de excepţie VIDEO

Truc pentru limpezirea răciturii

Dacă supa nu s-a limpezit suficient nici după ce ai schimbat apa în care fierbe carnea, nici după adăugarea acidului citric, mai poţi apela la o altă metodă eficientă: la 1 litru de lichid, adaugă în apă un ou de pui.

Oul trebuie spălat foarte bine cu un burete și bicarbonat de sodiu. Se separă albuşul de gălbenuş. Albuşul trebuie bătut spumă, iar coaja mărunţită până devine pulbere. Albușul și coaja trebuie adăugate, apoi, în zeama în care fierbe carnea. Se amestecă de sus în jos: albușul va acoperi suprafața lichidului tulbure și va absorbi particulele nedorite.

Zeama trebuie adusă la fierbere. Se amestecă în ea câteva minute. Apoi, se opreşte focul și oala trebuie acoperită cu un capac timp de 15-20 de minute. Coaja mărunţită a oului şi resturile de albuş fiert se vor depune pe fundul cratiței. Zeama în care a fiert carnea se strecoară prin sită sau prin tifon. se obţine, astfel, o răcitură limpede.