Raed Arafat, avertisment dur în primul weekend din stare de alertă: Dacă nu respectăm regulile, riscul e să vedem un impact major

Românii au ieşit în număr mare din case în primul weekend după ieşirea ţării din starea de urgenţă cauzată de coronavirus. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a atras atenţia că România este în stare de alertă, că pericolul COVID nu a trecut şi că "dacă nu respectăm regulile, riscul e să vedem un impact major".

RomaniaTV.net
16 mai 2020, 08:46
Raed Arafat, avertisment dur în primul weekend din stare de alertă: Dacă nu respectăm regulile, riscul e să vedem un impact major

Raed Arafat a atras atenția că, începând cu relaxarea măsurilor, creșterea cazurilor „poate să apară în următoarele 7-14 zile”. Arafat a subliniat că purtarea măştilor în spaţiile închise, la cumpăraturi şi în mijloacele de transport este oblogatorie. 

„Sunt convins că dacă nu vom respecta toate recomandările care s-au dat – purtarea măştii în transportul public în comun, purtarea măştii în spaţiile închise – dacă nu vom respecta acest lucru ne vom trezi cu o creştere semnificativă a cazurilor. Creşterea cazurilor poate să înceapă să apară în următoarele 7-14 zile, asta e un lucru clar. Responsabilitatea e transferată deja către cetăţeni în mare parte şi cetăţenii trebuie să fie foarte atenţi la măsurile pe care le aplică dacă vor să se protejeze pe ei şi pe ceilalţi. (…) Responsabilitatea este la noi toţi acuma”, a spus Arafat, sâmbătă, în vama Albiţa.

Citeşte şi: Raed Arafat intervine în forţă. Măsuri obligatorii pentru toată lumea! Atenţie, se dau AMENZI!

„Într-adevăr, măsurile de restricţie afectează economia, dar şi virusul dacă începe să se răspândească poate să afecteze economia foarte serios. Dacă într-o fabrică se infectează 20, 30, 40% dintre cei care lucrează în fabrica respectivă gândiţi-vă că acea fabrică se închide şi se închide minim 14 zile. Deci de aici trebuie să fim foarte atenţi la măsurile pe care le implementăm în firme, în fabrici, în clădirile de birouri dacă vrem activitatea economică să continue”, a mai spus şeful DSU.

El a catalogat drept „total iresponsabilă” atitudinea celor care au mers la protest, vineri seară, în Piaţa Victoriei.

„Este un lucru care este total iresponsabil, pentru că noi, prin acest lucru, de fapt sfidăm tot ceea ce s-a făcut, de fapt, în ultimele două luni. Aşa că o să vedem care vor fi măsurile şi ce se va întâmpla, dar cei care participă la acest protest să înţeleagă că modul în care am văzut ieri că se desfăşoară şi modul în care ei chiar sfidează toate regulile în privinţa combaterii COVID-ului”, a adăugat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că va fi nevoie de o campanie amplă privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, el avertizând că vor circula două virusuri, care provoacă două boli, ambele mortale.

„Am început să aud şi vorbe despre vaccinare, că nouă nu ne trebuie vaccinare. Încă nu a apărut vaccinul anti-COVID, dar vine perioada iernii, vine perioada toamnei, va intra şi gripa sezonieră, vom avea şi COVID, vom avea şi gripă sezonieră. Dacă nu ne vaccinăm împotriva gripei sezoniere, o să avem o problemă foarte mare: vom avea două boli care amândouă ucid şi una dintre ele poate fi prevenită şi controlată prin vaccin şi normal este să se facă chiar o campanie de vaccinare mult mai amplă decât până acum, dacă vrem să limităm măcar una dintre cele două boli şi unul dintre cele două virusuri să nu se răspândească”, a afirmat Raed Arafat.

Şi ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat că revenirea la o viaţă cât mai normală depinde de fiecare dintre noi. Ministrul le-a mulţumit românilor pentru felul în care au respectat cerinţele autorităţilor în starea de urgenţă și le-a cerut să facă acest lucru în continuare.

„Această bătălie cu noul coronavirus nu a fost câştigată. Momentul victoriei este mai aproape sau mai departe, în funcţie de fiecare dintre noi. Rămâne la latitudinea noastră, la alegerea noastră, la decizia noastră cum să ne comportăm acum, astăzi, mâine şi în fiecare zi din viitor, pentru că acest comportament va aduce mai aproape sau mai departe normalitatea şi viaţa de dinainte”, a spus Marcel Vela.

Citeşte şi: Când se reia transportul internaţional de persoane cu microbuzul. Marcel Vela a sunat o româncă pentru a-i da răspunsul

„Am purtat cu toţii pe umeri o responsabilitate imensă, o purtăm în continuare, iar miza acestei bătălii a fost şi este cel mai de preţ dar al fiecărei zilei: sănătatea. Toate îşi pierd valoarea atunci când omul pierde sau îşi pune în pericol sănătatea. Cu acest lucru în minte, avem datoria de a ne înarma în fiecare zi cu responsabilitate faţă de noi, faţă de cei dragi, cu responsabilitate faţă de întreaga comunitate”, a adăugat el.