Noi măsuri drastice pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului. Arafat: Suntem la nivel maxim de precauţie

Raed Arafat a anunțat noi măsuri luate în contextul coronavirusului, după ce numărul persoanelor infectate în România şi în Bucureşti a crescut în ultimele zile şi a ajuns la 44 de persoane confirmate, dintre care 12 persoane în Capitală.

RomaniaTV.net
11 mart. 2020, 09:08
Noi măsuri drastice pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului. Arafat: Suntem la nivel maxim de precauţie

Raed Arafat a anunţat că s-a hotărât:

Suspendarea temporară pentru o perioadă de şase luni a distribuţiei medicametelor, dispozitivelor medicale şi materiarialelor necesare în prevenţia şi tratarea infecţiei cuu COVID-19 în afara teritoriului României Lista de medidcamente va fi stabilită de MS 2.

Recomandarea declarării de către entităţile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajaţi a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul Muncipiului Bucureşti şi a municipiilor reşedinţă, începând de mâine 12 martie până la data de 31 martie cu posibilitate de prelungire.

Citeşte şi:Raed Arafat după ce au apărut reclame la cluburi de vacanţă: „Măsura pe care am luat-o nu mai are niciun rost”

Recomandarea prevede ca programul de începere să fie stabilit în trei intervale orare. De exemplu, să înceapă o parte din personal la ora 8, o parte la ora 9, o parte la ora 10. Plecarea să fie decalată în trei ore. Acest lucru va ajuta la reducerea aglomerării transportului public şi la riscul de transmitere. 
 
Pentru instituţile publice, declararea programului este obligatorie în aceleaşi condiţii în periaoda 12-31 martie, cu posilitatea de prelungire. Instituţiile publice care nu pot aplica aceste reguli vor identifica soluţii alternative pentru evitarea utilizării de către angajaţi a mijloacelor de transport în comun în perioadele aglomerate.
Pentru sectorul privat este o recomandare, pentru sectorul public este obligatorie începând de această săptămână 4. Restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment în spaţii închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă actitate care se desfăşoară într-un spaţiu închi. Până la 100 de persoane e ok, peste nu. Dacă sunt activităţi ce se pot desfăşura în aer liber, cum sunt activităţi religioase, acest lucru se poate face. Dar în interior, 100 de persoane maxim.
 
Sistarea activităţilor cu public pentru muzee. Măsura este valabilă, de asemenea, până în 31 martie şi cu posibiltiate de prelungire.
 
Recomandarea suspendării activităţii didactice din învăţământul superior până la 31 martie, cu posiblitatea de prelungire, dar şi utilizarea unor metode didactice alternative.
Sistarea activităţilor didactice faţă în faţă cu studenţii este sistată până în 31 martie. La facultăţile de stat este obligatorie, în timp ce la cele de la privat este sugestivă.
 
La nevoie, structurile de Poliţie şi de Jandarmerie asigură măsurile de ordine publică şi însoţire necesare, inclusiv fluidizarea circulaţiei rutiere pe traseele de deplasare cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea situaţiilor ce vizează fenomenul coronavirus.
 
La graniţe au început să fie trimite în carantină persoanele care intră în ţară sub escorta poliţiei. Acest lucru se va face atunci când este nevoie.
 
Amenda pentru cei care nu respectă carantina este 4.000 de euro ca să înţeleagă orice persoană. Această amendă, dacă se încalcă de mai multe ori regula şi iese de mai multe ori şi este prinsă, se dă de mai multe ori dacă este necesar.
 
Nelu Tătaru:

Suntem în scenariul în care avem transmitere în comunitare, dar sporadică. Asta înseamnă că pe primul loc rămâne tot prevenţia.

La nivelul Ministerului Sănătăţii am sistat toate audienţele. Totul se face online. răspunsurile le vom da tot online.

Măsuri: inventarierea susţinută a contacţilor, inventarierea celor care vin din zone de risc, inventarierea susţinută a contacţilor contacţilor.

În acest moment, nu avem pacienţi pe suport ventilator, nu avem pacienţi care să necesite o monitorizare exagerată.

Am început un proiect la nivel de Bucureşti prin care îi vom monitoriza pe cei aflaţi în izolare. Nu neapărat ca GPS, dar urmărim acest lucru.

Varianta prevenţiei rămâne principala armă. Extindem la peste 130 de suspecţi evaluare în timpul anchetei epidemiologice. Rămâne ca rezultatele să le avem în timp.

Laboratoarele au teste, au kituri, profesionişti sunt. Nu clacat nimeni. Munca se dublează, se triplează.

Fiecare manager de spital a început o organizare a spitalului în vederea scenariului 3 şi 4.

Suntem pregătiţi şi aplicăm procedurile pe care le-am elaborat încă de pe 22 ianuarie.

Despre interdicţii: Nu includ mall-urile, dar includ din cadrul mall-urilor cinematografele unde trebuie să se aplice regula pentru maximum 100 de persoane într-un spaţiu închis.