Raport îngrijorător: 58% dintre adulţii români sunt supraponderali. Peste 25% dintre copii au o greutate peste media normală

Peste jumătate dintre adulții țării, cât și mai mult de 20% dintre copiii din România sunt supraponderali, potrivit unui raport îngrijorător al Organizației Mondiale a Sănătății.

24 oct. 2023, 16:22
Raport îngrijorător: 58% dintre adulţii români sunt supraponderali. Peste 25% dintre copii au o greutate peste media normală
Raport îngrijorător: 58% dintre adulţii români sunt supraponderali. Peste 25% dintre copii au o greutate peste media normală

Un raport prezentat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în cadrul dezbaterii „O educaţie nutriţională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noştri”, organizată la Senat, arată că statisticile în ceea ce privește supraponderabilitatea în România. Atât în rândul adulților, cât și al copiilor, sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

Citește și: Dieta cu ouă fierte, periculoasă pentru organism. Avertismentul lansat de specialiștii în nutriție!

Raport OMS: foarte mulți adulți și copii sunt supraponderali în România

Conform unui raport OMS din 2022, 58% dintre adulţii români sunt supraponderali, iar conform unui raport din 2015, circa 25% dintre copiii români sunt supraponderali. Senatoarea a mai arătat că este foarte bine că sunt deja introduse în şcolile românești discipline opţionale precum „Educaţie pentru sănătate” sau „Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului”, însă problematic este accesul real al elevilor la astfel de materii.

„Se spune în preambulul la Constituţia OMS că sănătatea este . Ea ar trebui să includă, cu siguranţă, şi o hrană adecvată. Dar nu vorbim doar de hrana în sine, ci de toate deciziile pe care le luăm şi care ne afectează fizic. (…) E foarte bine că sunt deja introduse în şcoala românească discipline opţionale precum sau . Problematic aici este, evident, accesul real al elevilor la astfel de materii – iar aici reamintesc declaraţia recentă a doamnei Ligia Deca, ministrul Educaţiei, care a spus, la începutul acestei luni, că sub 10% dintre elevi studiază Educaţia pentru sănătate din cauză că nu avem profesori care s-o predea. Mi se pare un demers crucial pentru şcoala românească să asigure formarea cadrelor didactice pentru a preda această materie, în care copiii află şi despre ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă”, a spus Nicoleta Pauliuc în cadrul dezbaterii, citând din raport.

Nicoleta Pauliuc a arătat că în luna aprilie a organizat în Senat o dezbatere despre alegerile conştiente pe care trebuie să le facem în viaţa noastră. Liberala a precizat că proiectul a primit vot favorabil în două Comisii, iar astăzi se dezbate în cea de-a treia Comisie raportoare.

„Am vorbit atunci despre alcool, tutun, zahăr, despre impactul lor asupra stării noastre de sănătate. Astăzi, după fiecare dezbatere, pot să spun că în Parlamentul României reuşim să introducem o iniţiativă legislativă, pentru că în urma discuţiilor pe care le avem cu invitaţii noştri, de obicei, aceste dezbateri se îndreaptă către o iniţiativă legislativă. În urma acelei dezbateri, din aprilie, pe rolul Parlamentului astăzi este un proiect de lege privind prevenirea şi combaterea efectelor băuturilor energizante. Vorbim aici de interzicerea consumului de băuturi energizante de către copiii noştri de până în vârsta de 18 ani, de interzicerea comercializării lor la o distanţă de cel puţin 1 km faţă de şcoli şi interzicerea publicităţii în online a acestor categorii de băuturi”, spune Pauliuc.

Senatoarea a menţionat că primul şi cel mai important rol revine familiei, pentru că un stil de viață nesănătos deprins de acasă poate duce la un viitor neprielnic în ceea ce îi privește pe cei mici.

„Ştim foarte bine, iar literatura de specialitate confirmă categoric: copiii fac cu precădere ceea ce văd la adulţi, nu ceea ce li se spune că e bine. Prin urmare, pentru că educaţia nutriţională începe în familie, cred că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească, dacă e bine să avem acasă în mod constant băuturi acidulate sau dacă e bine să le avem doar din când în când, la anumite ocazii – sau poate deloc, dacă e bine să fie dulciuri la discreţie în casă – sau dacă e cazul să le cumpărăm doar uneori, dacă prăjelile sunt o prezenţă constantă în bucătăria noastră – sau dacă le rezervăm pentru unele zile din săptămână sau pentru anumite ocazii. Dacă, măcar din când în când, ţinem dietă sau ţinem post – pentru propria noastră sănătate şi ca exemplu pentru ceilalţi membri ai familiei”, a subliniat senatoarea.

Ea a precizat că ;i-ar dori să existe mai multe exemple de grădiniţe sportive, să avem mai multe clase gimnaziale cu program sportiv, să creăm o cultură mai puternică a mişcării fizice şi a sportului în învăţământul de masă: „Încercăm împreună să găsim soluţii şi cu cât vom aduce mai mulţi la această masă, eu sunt sigură că soluţiile vor fi mult mai bune”.

Citește și: Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Ce au descoperit cercetătorii unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie