Rareş Bogdan reclamă abuzuri în cazul românilor plecaţi la cules de sparanghel în Germania. „Primesc sume mai mici, li se reţin actele”

Europarlamentarul Rareş Bogdan a declarat, joi, la România TV, că românii care au plecat să culeagă sparanghel în Germania sunt plătiţi cu mai puţini bani pentru că au semnat contacte fictive şi trebuie să plătească pentru a li se da înapoi actele care le-ar fi fost reţinute de angajatori. Prim vicepreşedintele PNL a criticat şi Guvernul pe motiv că a fost permis transportul acestor muncitori în timpul stării de urgenţă.

RomaniaTV.net
23 apr. 2020, 09:08
Rareş Bogdan reclamă abuzuri în cazul românilor plecaţi la cules de sparanghel în Germania. „Primesc sume mai mici, li se reţin actele”

Rareş Bogdan susţine că este primul care a atras atenţia asupra cazului românilor plecaţi să muncească la cules sparanghel în Germania, în plină pandemie de coronavirus, iar acum „PSD şi ALDE încearcă să se caţăre pe acest subiect”.

Europarlamentarul liberal a făcut o solicitare pentru a afla care sunt firmele ce au trimis aceşti muncitori în Germania.  Rareş Bogdan spune că oamenii au plătit o 280 de euro dus pentru a ajunge cu avionul în Germania.

„Mi se pare inadmisibil. Compania naţională TAROM să primească ajutor de stat, să primească ajutor de la Guvern, dar să nu îşi folosească avioanele pentru ducerea acestor oameni dacă tot li s-a permis plecarea”, a spus Rareş Bogdan.

Prim vicepreşedintele PNL a criticat Guvernul condus de Ludovic Orban deoarece nu au fost folosite avioanele TAROM lăsate la sol din cauza pandemiei de coronavirus.

„Noi stăm cu 32 de avioane TAROM, dintre care 28 funcţionale la sol, la Otopeni. Aceste avioane puteau fi în contactul negociat (…) Noi, în stare de urgenţă, puteam negocia, puteam impune pentru că libera circulaţie este suspendată”, a declarat Rareş Bogdan, la România TV.

De asemenea, Rareş Bogdan a precizat că a făcut o solicitare, în calitate de europarlamentar, pentru a afla care sunt firmele care i-au trimis pe români la cules de sparanghel în Germania şi ce li s-a garantat deoarece a primit zeci de plângeri cu privire la abuzuri în acest caz.

„Vreau să ştiu care sunt firmele care au trimis aceşti oameni pentru că am zeci de plângeri. Aştept să se redeschidă graniţele pentru a pleca în Germania pentru a verifica personal munca acestor oameni şi în ce condiţii stau.

Li se dau mai mulţi bani decât s-au contractat. Deci au semnat contracte fictive. Oamenii primesc mai puţini bani. Oamenii au fost contractaţi cu o anumită sumă cu 13,6 euro pe oră, respectiv 8 euro pe oră. Primesc sume mai mici, li se reţin pasaşopoarte, buletine.

Nu se li se permite accesarea propriilor acte ceea ce este un abuz incalificabil. Li se cer 400 de euro pentru a li se elibera respectivele acte. Sunt abuzuri în cascadă!”, a declarat Rareş Bogdan.

Întrebat cine a intermediat plecarea românilor în Germania la cules de sparanghel, Rareş Bogdan spune că „vom afla” acest lucru, dând de înţeles că aceştia nu au plecat pe cont propriu şi că statul român a fost implicat în această acţiune.

„În stare de urgenţă nu mai există cont propriu pentru că în starea de urgenţă dacă eu cu dumnevoastră plecăm până la Sinaia, ne opreşte Poliţia, nu avem declaraţia pe proprie răspundere şi nu avem un motiv serios să ne vizităm părinţii, suntem amendaţi cu 20.000 de lei”, a spus europarlamentarul liberal.

Rareş Bogdan critică Guvernul pentru gestionarea operaţiunii „Sparanghelul”

Într-o postare pe Facebook, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că Guvernul nu a gestionat corect timiterea românilor la muncă în străinătate. Europarlamentarul arată că românii ar fi trebuit transportați cu aeronavele TAROM.

„Daca tot au fost trimisi, transportul lor trebuia asigurat exclusiv cu flota nationala Tarom, (avioanele staubla sol pe Otopeni) asa au platit biletul de 280 eur DUS doar (!!!!) catre Luftansa si GermanWings si nu catre compania noastra nationala, trebuia negociat la sange un contract de minim 2500 de eur/luna garantat de catre Min Muncii din Germania, trebuiau sa le fie garantate serviciile medicale si siguranta sanitara si conditiile de locuire…… dar…… nu mai zic nimic, iarasi voi fi considerat rautacios si prea patriot. Tac. Pentru moment. Rabdarea mea are si ea limitele ei insa.”, scrie Rareș Bogdan.

Preşedintele CJ Giurgiu cere DEMISIA lui Rareş Bogdan din Parlamentul European pentru jigniri aduse românilor