RĂZBOI. Aşa califică Crucea Roşie evenimentele din Ucraina

Crucea Rosie a făcut o evaluare juridică confidențială, estimând că Ucraina se află în mod oficial în stare de război. Mai mulți oficiali occidentali susțin că aceasta permite pornirea urmăririi penale pentru crime de război, inclusiv pe cazul doborârii aeronavei MH-17, aparţinând „Malaysia Airlines”.

22 iul. 2014, 15:48
RĂZBOI. Aşa califică Crucea Roşie evenimentele din Ucraina

„În mod clar acesta este un conflict internațional și, prin urmare, o crimă de război”, a declarat pentru Reuters un diplomat european de la Geneva.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) este instituția responsabilă de respectarea Convențiilor de la Geneva, stabilind normele de război. Anume Crucea Roșie este organizația consultată de ONU, când este cazul să se decidă dacă violențele s-au transformat într-un conflict armat. „În cadrul ONU, CICR este organul determinativ în astfel de situații. Crucea Roșie este garantul respectării drepturilor omului la nivel internațional”, au declarat surse din cadrul ONU, scrie Reuters, citată de deschide.md.

CICR nu a făcut încă nici o declarație publică, în încercarea de a nu ofensa nici Ucraina, nici Rusia, calificând conflictul drept război civil sau agresiune străină. Cu toate acestea, în discuții private separate cu oficiali ai ambilor țări, acest lucru le-a fost adus la cunoștință.

Citeşte şi Ion Iliescu: Autorităţile ruseşti poartă răspunderea pentru susţinerea rebelilor din Ucraina

„Calificarea a fost împărtășită bilateral și confidențial. Noi nu discutăm asta în public”, a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant al CICR, Anastasia Isiuk.

Combatanţi cu răspundere egală

Calificativul de „război” – fie acesta internațional sau civil – schimbă regula jocului din punct de vedere juridic, pentru că transformă ambele părți în combatanți cu răspundere egală pentru crime de război, care nu pot fi scutite de răspundere sau amnistiate.

Suspecții de astfel de crime pot fi arestați în străinătate, deoarece unele țări aplică „jurisdicția universală” pentru crime de război.

Citeşte şi TRAGEDIA din UCRAINA: Vă mulţumesc domnule Putin pentru că mi-aţi UCIS scumpul şi UNICUL COPIL

Fără un astfel de calificativ, forțele guvernamentale ucrainene ar fi responsabile pentru protejarea civililor și a infrastructurii în conformitate cu legislaţia internațională privind drepturilor omului, în timp ce separatiștii ar fi responsabili penal doar în conformitate cu legile din Ucraina.

„Aceasta schimbă responsabilitatea părților pe scena internațională. Acest lucru oferă mai multe șanse ca unii indivizi să fie judecați pentru crime de război”, a declarat directorul Academiei de drept internațional umanitar și a drepturilor omului, Andrew Clapham.

Procurorii olandezi au deschis o anchetă pe cazul accidentului aviatic al aeronavei MH-17 privind suspiciunea de omucidere, crime de război și doborârea intenționată a unui avion.

Citeşte şi Situaţia din Ucraina, pe agenda reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est de la Varşovia

Pe baza Legii cu privire la crime internaționale, Olanda poate urmări orice persoană care a comis o crimă de război împotriva unui cetățean olandez. Din cei 298 de pasageri ai aeronavei MH17, uciși în estul Ucrainei, 193 erau cetăţeni olandezi.

În luna mai președintele rus Vladimir Putin declara că Ucraina se află în plin război civil, în timp ce autorităţile de la Kiev cataloghează conflictul drept o agresiune directă din partea Federaţiei Ruse.