Răzvan Cherecheş aduce veşti proaste după vaccinare: Vom avea un val patru la finalul anului

Expertul în sănătate publică susţine că românii ar putea renunţa la masca sanitară de protecţie "cel mai probabil undeva în iarna lui 2021, primăvara lui 2022".

28 mart. 2021, 23:10
Răzvan Cherecheş aduce veşti proaste după vaccinare: Vom avea un val patru la finalul anului

Răzvan Cherecheş afirmă că se poate vorbi despre un al patrulea val al pandemiei, spre finalul acestui an, însă susţine că valul respectiv va fi „semnificativ mai mic” faţă de cel de-al treilea. „Vom avea un val patru, dar nu vom ajunge să fie inundate secţiile de Terapie Intensivă”, consideră Răzvan Cherecheş.

Răzvan Cherecheş, fost consilier onorific al ministrului Sănătăţii, a explicat că după sezonul cald din acest an va exista un al patrulea val al pandemiei de COVID-19, dar că atunci campania de vaccinare îşi va face simţite efectele.

„Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia, sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a afirmat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24.

Cherecheş a explicat că, în urma campaniei de vaccinare, „valul respectiv va fi semnificativ mai mic pentru că deja ar trebui să ne apropiem de 10 milioane de persoane vaccinate în toamnă şi rezervorul de persoane care pot să fie infectate va fi semnificativ mai mic”.

Când se va vedea efectul vaccinurilor. Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Vaccinurile nu ne protejeaza de acest val

„Atunci chiar va face diferenţa vaccinul. În acel moment vom avea un val patru, dar nu vom ajunge în momentul în care să fie inundate secţiile de terapie intensivă”, a spus Răzvan Cherecheş.

El susţine că românii ar putea renunţa la masca sanitară de protecţie „cel mai probabil undeva în iarna lui 2021, primăvara lui 2022”.

„(…), în România eu spun că vom ajunge la 70% (rata de vaccinare – n.r.) moment în care vom putea să revenim la starea de normalitate anterioară, fără măşti, fără distanţă, fără restricţii”, a conchis el.

Răzvan Cherecheş, despre Vlad Voiculescu: Volumul de muncă care îl pune în minister e incredibil. Rezultatele, într-adevăr, nu sunt la nivelul eforturilor

Fostul consilier onorific al ministrului Sănătăţii Răzvan Cherecheş, care a demisionat din această funcţie, afirmă că are o relaţie foarte bună cu ministrul Vlad Voiculescu, că are „enorm de mult respect” pentru Vlad Voiculescu, despre care spune că munceşte foarte mult. Cherecheş constată că echipa de la Ministerul Sănătăţii, în frunte cu ministrul, munceşte „incredibil” de mult, dar că rezultatele nu sunt „la nivelul eforturilor”.

Profesorul Răzvan Cherecheş a afirmat că are o relaţie bună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, al cărui consilier onorific a fost.

„Noi avem o relaţie foarte bună. Motivul pentru care mi-am dat demisia nu a avut legătură cu el ca şi persoană, am enorm de mult respect pentru el ca persoană, ca profesionist. Volumul de muncă care îl pune în minister e incredibil, adică la 12-1 noaptea echipa de la minister continuă să fie acolo. Rezultatele, într-adevăr, nu sunt la nivelul eforturilor băgate, ceea ce reprezintă o problemă”, a declarat Răzvan Cherecheş, duminică seară, la Digi 24.

Întrebat dacă i s-a cerut demisia din funcţia de consilier al ministrului Sănătăţii, Cherecheş a răspuns negativ. El a explicat că videoclipurile de informare pe care le produce nu au legătură cu ministerul, ci le produce împreună cu voluntari.

„Ce pot să spun este că am ajuns la concluzia că timpul meu prefer să îl investesc în ceva care simt că pot să contribui direct. Toată campania de informare a populaţiei care o fac, clipurile le fac în timpul meu liber, fără să fiu plătit de cineva şi prefer să-mi pun timpul şi energia în ceva care să aibă un efect direct. Am simţit că în Ministerul Sănătăţii sunt mulţi consilieri care pot să contribuie mult mai mult decât mine şi am preferat să-mi orientez energia şi eforturile într-o direcţie în care am simţit eu că e mai constructivă pentru mine”, a mai declarat profesorul.

Profesorul universitar doctor Răzvan Cherecheş a anunţat, joi, că a demisionat din funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii, fiind a doua demisie din echipa acestuia, din ultima perioadă, după cea a lui Bogdan Oprea. Cherecheş a explicat că experienţa sa la minister a fost una amară şi că nu consideră că este cazul să rămână într-o funcţie, chiar şi una onorifică, dacă se simte inutil.

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: „Lockdown, singura modalitate. Avem deja morți evitabile!”