Reacţia CNCD la întreruperea filmului 120 BPM de fundamentalişti creştini: S-a depăşit libertatea de exprimare

Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a condamnat, joi, întreruperea proiecţiei filmului „120 BPM/ bătăi pe minut” de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), care a avut loc duminică, spunând că prin acest incident a fost depăşită libertatea de exprimare.

08 feb. 2018, 10:42
Reacţia CNCD la întreruperea filmului 120 BPM de fundamentalişti creştini: S-a depăşit libertatea de exprimare

Condamn public cele întâmplate la MNŢR. Apreciem că depăşeşte libertatea de exprimare. Putem avea opinii în societate, să nu fim de acord cu anumite puncte de vedere, dar aceste puncte de vedere trebuie să fie exprimate fiind respectată libertatea de exprimare a celuilalt – în acest caz, dreptul oricărei persoane de a viziona un film artistic şi dreptul regizorului şi actorilor care au produs filmul pentru a îl prezenta publicului”, a spus preşedintele CNCD, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în parteneriat cu asociaţia ACCEPT.

Mai multe persoane au întrerupt duminică seară proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru”. Ei au cântat imnuri bisericeşti şi au afişat icoane, steaguri şi un banner cu inscripţia „Soros, leave them kids alone”. Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar.

Citeşte şi Reacţia CNCD la întreruperea filmului 120BPM de fundamentalişti creştini: S-a depăşit libertatea de exprimare

Luni, MNŢR a transmis că reprezentanţii instituţiei nu vor ca aceasta să fie transformată în terenul minat al unor confruntări care ţin mai degrabă de ideologie decât de credinţă. Muzeul a precizat că dacă cei implicaţi doreau să protesteze legal ar fi putut să o facă în faţa instituţiei, păstrându-se în limitele permise de lege.

Tot luni, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc duminică seară la MNŢR. Reţeaua a precizat că grupul de protestatari nu a înţeles că acest muzeu tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar şi în strânsă relaţie cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a ţăranului român.

Proiecţia filmului francez „120 BPM/ bătăi pe minut”, regizat de Robin Campillo, a fost reprogramată pe 20 februarie, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti.

Cristian Mungiu a reacţionat la întreruperea proiecţiei care a avut loc duminică la sediul instituţiei muzeale, spunând că acest incident a făcut ca România să fie din nou asociată cu termeni ca „primitivism”, „fanatism” şi „intoleranţă”.

Un protest a fost anunţat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, prin intermediul reţelelor de socializare, faţă de proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, care va avea loc joi seară. Manifestanţii cer Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) anularea reprezentaţiei.

Conducerea instituţiei muzeale a transmis, miercuri, că a solicitat sprijinul autorităţilor, considerând inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii.