Reacţia lui Tudorel Toader, după ce Comisia de la Veneţia a anunţat că a primit cererea sa de eliberare din funcţie

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader susține că CEDO a luat în considerare "o omisiune legislativă" în cazul Laurei Codruța Kovesi, el susținând din nou că fosta șefă a DNA a fost revocată ca urmare a deciziei CCR. Tudorel Toader a reacționat astfel după ce Comisia de la Veneția a transmis pentru HotNews.ro că a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea fostului ministru din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.

27 mai 2020, 17:30
Reacţia lui Tudorel Toader, după ce Comisia de la Veneţia a anunţat că a primit cererea sa de eliberare din funcţie

Tudorel Toader, cel care a propus revocarea din funcție a fostei șefe a DNA, susține din nou că decizia a fost luată în baza deciziei CCR și că atunci când i-a dat câștig de cauză fostei șefe a DNA CEDO a luat în considerare „o omisiune legislativă”.

Hotărârea CEDO, motivul solicitării de revocare, a constatat două încălcări:

1) Încălcarea dreptului la un proces echitabil, prin faptul că petenta nu a fost citată la CCR. CCR a soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, autorități care au fost citate.

2) Încălcarea liberului acces la justiție, prin faptul că petenta nu a avut posibilitatea legală să critice în contencios administrativ fondul decretului de revocare, emis de către

Președintele României. Altfel spus CEDO a luat în considerare o omisiune legislativă. Revocarea a fost făcută în baza deciziei CCR. Restul este politică!„, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Citeşte şi Comisia de la Venetia a confirmat că a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader

El a comentat astfel într-o reacție pentru Libertatea, după ce Comisia de la Veneția a transmis pentru HotNews.ro că a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea fostului ministru din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei. „Putem confirma că Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a răspuns Comisia, la o întrebare adresată de HotNews.ro.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 – 2022.

Citeşte şi Tăriceanu aruncă BOMBA în cazul Kovesi-CEDO: „Am bănuiala că decizia CEDO a fost ajutată şi de o lipsă de apărare a statului român”

Deocamdată nu este clar când va înceta mandatul lui Tudorel Toader de membru al Comisiei de la Veneția.

Potrivit procedurilor Comisiei, mandatul unui membru expiră în următoarele condiții:

 – la finalul mandatului de patru ani (23 mai 2022 în cazul lui Tudorel Toader)

 – prin demisie

 – în momentul în care Comisia constată, la propunerea Biroului, printr-o majoritate de două treimi a membrilor, că persoana în cauză nu mai este capabil sau nu mai este calificat să-și exercite funcțiile

23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată„, a precizat Comisia, în răspunsul transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt Panos Kakaviatos.

Ministerul român al Justiției a anunțat în data de 5 mai că propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Instituția a argumentat prin implicațiile deciziei CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi „privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept”.

Fosta șefă a DNA a fost revocată din funcție la propunerea ministrului de atunci al Justiției Tudorel Toader, actual rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.

 


loading...