Recomandările medicilor pentru noul an şcolar în contextul pandemiei de COVID-19

În mai puţin de trei săptămâni, elevii ar trebui să revină la şcoală. În contextul pandemiei de COVID-19, medicii recomandă ca La cele mai mici semne de bolă respiratorie sau viroză, părintele trebuie să nu trimită la şcoală copilul şi să ia legătura cu medicul de familie.
Romania TV
26 aug. 2020, 06:13
Recomandările medicilor pentru noul an şcolar în contextul pandemiei de COVID-19

Înainte de începerea noului an şcolar, părinţii se gândesc dacă să îşi trimită copiii la şcoală sau să amâne chiar şi cu un an revenirea în colectivitate de teama infectării cu SARS-COV-2 a celor mici. Medicii le recomandă să îşi trimită copiii la şcoală, însă să fie precauţi, să îi ţină la domiciliu la orice semn de afecţiune respiratorie acută. 

„Importantă este instruirea temeinică a părinţilor care observă orice modificare la starea de sănătate a copilului. De exemplu, dacă astăzi a tuşit de trei ori şi ieri nu a tuşit deloc, este indicat să ţină copilul acasă şi să se sfătuiască imediat cu medicul”, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, pentru ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi: REGULI pentru începerea şcolii în siguranţă. Salvaţi Copiii, scrisoare pentru Guvern înaintea noului an şcolar

Dr. Dana Popescu consideră că pentru a limita riscurile infectării este nevoie de o schimbare în modul în care copiii se vor comporta de acum încolo într-o colectivitate.

„După părerea mea, ar trebui scăzută durata pe care copiii o petrec în colectivitate, în loc de patru ore de exemplu, să stea două ore, să fie organizaţi în două ture, să se facă o aerisire corespunzătoare a clasei, iar cât încă vremea e frumoasă să fie făcute activităţi în aer liber. De asemenea, în măsura în care este posibil ar trebui să se renunţe la luarea mesei în comun”, a mai precizat specialistul ieşean.

 

Când vor afla elevii după care din cele trei scenarii vor merge la şcoală

Anul şcolar 2020 – 2021 trebuie să înceapă în trei săptămâni, dar deocamdată elevii, părinţii, dar şi profesorii nu cunosc detalii despre cum se vor desfăşura cursurile începând cu 14 septembrie.  

Direcțiile de sănătate publică să anunţe după 7 septembrie datele epidemiologice în funcție de care autorităţile vor decide în care scenariu se înscriu școlile pentru începutul de an şcolar: scenariul verde, scenariul galben sau scenariul roșu.

Citeşte şi: Cum vor arăta clasele după redeschiderea şcolilor în septembrie VIDEO

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că direcţiile de sănătate publică vor informa şcolile asupra situaţiei epidemiologice din fiecare zonă, apoi se va lua o decizie asupra scenariului în care se va redeschide fiecare unitate de învățământ în parte.

„În principiu, începem cursurile în spațiul școlii din 14 septembrie”, a spus ministrul Monica Anisie.

Ministrul a precizat că multe dintre normele propuse acum au fost respectate și în momentul redeschiderii școlilor, înaintea examenelor naționale.

„Se vor face acele circuite de intrare și sosire, vor fi dezinfectate sălile în fiecare dimineață și între schimburi, se păstrează distanța fizică de un metru și vor fi amplasate separatoare între băncile elevilor unde nu se poate respecta distanțarea. Curtea școlii va fi și ea dezinfectată. În pauză, elevii când vor merge în spațiul școlii să aibă și ei acel spațiu securizat. Vor purta mască toți elevii și profesorii, excepție fac preșcolarii.

Așa cum este prevăzut în proiectul de ordin, toți elevii vin la școală, în funcție de scenariu, păstrând distanțarea de un metru, sau cu separatoare. În funcție de scenariul epidemiologic în care ne aflăm, vom lua măsurile care se impun. Dacă scenariul e verde, vor fi toți elevii în clasă. Și în alte state s-a renunțat la măsura de a distanța fizic elevii, dar există separatoare”, a spus ministrul Monica Anisie.

Întrebată de declarația pe care părintele va fi nevoit să o dea la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar, Anisie a spus că este „o declaraie pe care o dăm toți acum la toate instituțiile”.

De asemenea, Monica Anisie le-a transmis părinților că „nu are justificare temerea de a duce copiii la școală” și că „spațiul școlii va fi unul în care riscul de îmbolnăviri va fi diminuat”.

Citeşte şi NOUL AN ŞCOLAR, un nou proiect pregătit de Guvern: ore de 30 de minute şi cursuri în 3-4 schimburi

 

REGULI pentru revenirea la grădiniţă în septembrie 2020. Ce conţine ghidul publicat de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19. Proiectul conţine explicaţii cu privire la scenariile de funcționare pentru fiecare ciclu de învățământ preuniversitar în funcţie de situaţia epidemiologică. Potrivit documentului, preşcolarii vor merge la grădiniţă cinci zile pe săptămână în scenariile verde și galben. În cazul unui scenariu roşu, cursurile se suspendă, iar copiii de grădiniţă vor urma cursuri online.  

Citeşte şi: Mai puţine ore pentru unii elevi începând din septembrie. Anunţul ministrului Educaţiei

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Dieta minune care Monica Tatoiu a slăbit 4 kilograme în 4 zile: „Măsura face diferența”
Capital.ro
Anunț despre Elena Udrea. Ce se întâmplă cu fostul ministru în închisoare. A fost aprobată deja...
Playtech.ro
Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care țin geamul deschis la mașină. De ce se sancționează gestul?
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Scapă de dependența de telefon. Secrete pentru a te elibera
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. A fost cel mai mare nume al țării. A reușit să scrie istorie pe tot globul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Denis Rifai, lovitură pentru Simion în ultima seară de campanie. A publicat filmul!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă