Reportaj BBC despre ROMÂNIA: Un ziarist britanic a vizitat UZINA MORŢII de la Baia Mare în care trăiesc ROMII

Un reporter al televiziunii britanice a vizitat tabăra de la periferia oraşului Baia Mare şi a arătat în ce condiţii greu de imaginat trăiesc peste 150 de familii. Mulţi dintre aceştia ar vrea să plece în străinătate, în Marea Britanie, de pildă, ca să îşi facă un rost.

RomaniaTV.net
21 dec. 2013, 13:58
Reportaj BBC despre ROMÂNIA: Un ziarist britanic a vizitat UZINA MORŢII de la Baia Mare în care trăiesc ROMII

Reporterul BBC a vizitat familiile care au fost mutate în fostul laborator al uzinei chimice din Baia Mare, cunoscută de mulţi sub numele de „Uzina Morţii”.

Timp de zeci de ani, aceasta a fost cea mai poluată uzină din România, iar acum este adăpostul a 160 de familii de romi, inclusiv pentru 245 de copii.

Corespondentul televiziunii a fost impresionat de povestea unui bunic care îşi creşte cei 9 nepoţi într-o singură cameră, după ce au fost evacuaţi, iar casa le-a fost demolată de autorităţi.

Televiziunea britanică spune că actualul primar al oraşului a câştigat un nou mandat după ce demolarea taberelor de romi a devenit principalul său obiectiv. A fost reales cu 86% din voturi şi e acum cel mai popular primar din România.

O altă problemă identificată de echipa BBC a fost lipsa accesului la educaţie în rândul tinerilor romi. Abandonul şcolar este în continuare o mare problemă pentru comunitatea de romi şi le spulberă orice şansă la un viitor mai bun, spun cei de la BBC.

Citeşte şi Până unde ajunge DISPERAREA LONDREI! Poliţia BRITANICĂ a venit în ROMÂNIA să DESCURAJEZE IMIGRAŢIA

Marea Britanie este tot mai îngrijorată pe măsură ce data-limită 1 ianuarie 2013 pentru restricţiile de nuncă pentru cetăţenii români şi bulgari se apropie de expirare. Britanicii se tem că, după această dată, se vor trezi cu un număr foarte mare de români şi bulgari în ţara lor care vor fi tentaţi să trăiască din ajutoarele sociale ale Marii Britanii, practic, din banii publici ai britanicilor.  Mai mulţi politicieni din regatul insular au vehiculat diferite iniţiative pentru a limita această presupusă „invazie”, fapt pentru care şi-au atras numeroase critici din partea înaltelor foruri europene.