Rețetă. Ciorba de burtă se regăsește pe lista celor mai iubite preparate în România, însă mulți aleg să o consume doar la restaurant. Dacă nu ai încercat până acum să prepari ciorbă de burtă acasă, atunci această rețetă te va convinge să o faci. O poți prepara așa cum îți place: mai mult sau mai puțin acrișoară și cu mai mult sau mai puțin usturoi.
Citește și: Rețeta autentică de ciorbă grecească transmisă din generație în generație
Ciorba de burtă, un preparat tradițional des întâlnit, este consumat, în general, în restaurante. Însă, ciorba de burtă poate fi pregătită și acasă. Preparată atent, cu respectarea pașilor, această ciorbă poate ieși extrem de gustoasă.
Puțini oameni știu că ciorba de burtă vine, de fapt, din bucătăria turcească, dar s-a răspândit rapid în Balcani. Spre exemplu, în Bulgaria se numește șkembe ciorba și conține carne de porc sau de miel. În Serbia se numește skembici și se face cu boia de ardei, la fel ca în Cehia și Ungaria.
În țara noastră, ciorba se face cu fâșii de burtă de vită, usturoi și se drege cu smântână și gălbenușuri. Însă, există și varianta în care această ciorbă poate fi preparată cu piept de pui, în loc de burtă de vită.
Pentru a prepara ciorba de burtă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Mod de preparare:
Într-o oală mare se pun la fiert aproximativ 4,5 litri de apă. Când începe să clocotească, se adaugă oasele de vită. Supa se spumează de mai multe ori până rămâne limpede. Se reduce focul și se lasă oasele să fiarbă încet, timp de cel puțin o oră. Între timp, legumele, în afară de morcov, se spală bine și se curăță. Se taie în sferturi și se adaugă în supă, lăsându-le să fiarbă alături de oase.
Burta de vită, decongelată și tăiată fideluță, se adaugă în oală doar după ce supa a fiert ceva timp. Fiind prefiartă, nu este nevoie să fie pusă de la început. Ulterior, se asaugă și câteva foi de dafin și câteva boabe de piper pentru aromă.
Ciorba se lasă la fiert în continuare, la foc mic, încă 50-60 de minute sau până când burta este bine fiartă.
Se oprește focul, iar oasele de vită se scot din supă. După aceea, se scot și burta și legumele fierte, iar zeama se strecoară de două ori prin sită, pentru a fi cât mai limpede. Urmează recuperarea burții tăiate fideluță, adaugate înapoi în oalăă.
Legumele fierte pot fi date prin blender, iar piureul obținut se poate readăuga în supă, pentru un plus de consistență. Morcovul se dă prin răzătoare și se călește în ulei, după care se pune și uleiul aromatizat în ciorbă. Se recomandă folosirea unei bucăți de tifon pentru a stoarce tot uleiul din morcovul ras, dacă nu vrei să îl pui cu totul în ciorbă.
Supa se pune din nou pe foc, până dă în clocot. Între timp, se curăță usturoiul și se pisează bine, iar peste mujdei se toarnă câteva polonice de supă fierbinte, apoi se adaugă în ciorbă. Dacă vrei, îl poți strecura înainte.
Într-un castron se bat cele 4 gălbenușuri alături de smântână. Se adaugă treptat câteva linguri de supă fierbinte, amestecând continuu, pentru a evita coagularea. După ce compoziția se încălzește bine, se toarnă ușor în oală, amestecând constant cu polonicul. Se asezonează cu oțet după preferințe și se servește alături de smântână sau ardei iute.
Citește și: Rețetă veche de un secol care o să te dea pe spate. Cum să faci cea mai bună ciorbă de dovlecei cu mărar