Rețeta de cartofi prăjiți care îți va da viața peste cap! Care este trucul secret care schimbă total savoarea

Cine nu adoră cartofii prăjiți? Aceasta este una dintre cele mai îndrăgite garnituri din lumea întreagă. Totuși, deși ar putea părea că se prepară extrem de ușor, aceștia au nevoie de foarte multă atenție. Există o rețetă miraculoasă care te va ajuta să obții cei mai crocanți și gustoși cartofi prăjiți.

14 sept. 2023, 17:37
Rețeta de cartofi prăjiți care îți va da viața peste cap! Care este trucul secret care schimbă total savoarea
Rețeta de cartofi prăjiți care îți va da viața peste cap! Care este trucul secret care schimbă total savoarea

Așa cum se întâmplă adesea în jurul mâncărurilor extrem de populare, mai multe legende se strâng odată cu trecerea anilor pentru a povesti cum au apărut aceste preparate. În cazul cartofilor prăjiți, există trei mari puteri mondiale care îți dispută „paternitatea” primei rețete, iar povestea este mai complexă decât ne-am putea imagina în primă fază. Chiar dacă vorbim despre un preparat extrem de simplu, se pare că lucrurile sunt cu mult mai complicate.

Citește și: Cum ne afectează consumul de cartofi prăjiți sănătatea mintală. Riscul de anxietate crește cu 12%

Conform uneia dintre legende, forma actuală a cartofilor prăjiți, binecunoscutele bastonașe crocante, ar fi fost inventată în 1853 în New York de către bucătarul George Crum de la restaurantul Moon’s Lake Lodge, după ce un client a cerut în mod repetat să i se aducă cartofii mai crocanți. Cu toate acestea, în realitate, cartofii prăjiți au apărut în Europa. Aici, două țări importante se luptă pentru a revendica momentul inițial al preparării lor. Principalul conflict privind cine a inventat cartofii prăjiți se desfășoară între Franța și Belgia.

Belgienii susțin existența unui manuscris din 1781 care menționează că valonii obișnuiau să prăjească peștișori mici prinși în râul Meuse. Deoarece Meuse îngheța iarna și pescuitul era imposibil, valonii înlocuiau peștișorii cu cartofi tăiați în forma de pești mici. În schimb, francezii susțin că celebrii cartofi prăjiți au fost inventați în Paris în 1789, în timpul Revoluției Franceze, în urma unei campanii de promovare a cartofilor în Franța condusă de Antoine Parmentier.

La această poveste se adaugă și Marea Britanie, o altă mare putere europeană. Prima menționare cunoscută a cartofilor prăjiți ca rețetă datează din 1822 și provine din Anglia. Este consemnată în volumul „Oracolul lui Cook” de William Kitchiner, care conținea o rețetă ad-hoc pentru cartofii prăjiți, denumiți „chips”.

De asemenea, mulți istorici ai alimentației susțin că primul magazin de cartofi prăjiți a fost deschis în Londra în 1860 de către un bucătar evreu, un tânăr imigrant numit Joseph Malin. Magazinul a avut un succes atât de mare încât a continuat să funcționeze până în anii 1970.

Cum să prepari cartofii prăjiți

Pentru a pregăti cartofii, începe prin a-i curăța, spăla și tăia după preferință (sub formă de pai, felii groase sau rondele), dar asigură-te că sunt tăiați în bucăți de dimensiuni similare. Apoi, lasă-i în apă rece timp de cel puțin o oră. Această etapă are rolul de a elimina parțial amidonul din cartofi. Cu cât rămâne mai puțin amidon în cartofi, cu atât vor deveni mai crocanți.

După ce i-ai scos din apă, usucă-i cu grijă folosind șervețele de hârtie. Încinge uleiul la foc mediu, asigurându-te că atunci când adaugi cartofii în ulei, aceștia au suficient spațiu și sunt acoperiți de uleiul încins. Prăjește-i timp de 6 – 7 minute la foc mediu, până când devin ușor aurii. Apoi, scoate-i și așază-i pe șervețele absorbante pentru a înlătura excesul de ulei.

După aceea, crește temperatura focului pentru ulei și încălzește-l mai tare decât inițial. Prăjește din nou cartofii timp de 1 – 2 minute, până când aceștia devin uniform rumeniți. Scoate-i din ulei, adaugă sare după gust și servește-i imediat.

Citește și: Chef Joseph Hadad a dezvăluit secretul cartofilor prăjiți perfect. Trucul prin care devin crocanți