Rețeta de pâine cu un singur gram de drojdie! Chef Sorin Bontea a dezvăluit secretul pentru un rezultat pufos și gustos

Pâinea de casă este favorita românilor și de cele mai multe ori ea reprezintă o alternativă excelentă pentru cea din comerț. Chef Sorin Bontea a dezvăluit care este rețeta sa secretă, pentru care foloșește doar un gram de drojdie.

25 ian. 2024, 12:49
Rețeta de pâine cu un singur gram de drojdie! Chef Sorin Bontea a dezvăluit secretul pentru un rezultat pufos și gustos
Rețeta de pâine cu un singur gram de drojdie! Chef Sorin Bontea a dezvăluit secretul pentru un rezultat pufos și gustos

Chef Sorin Bontea a dezvăluit un secret extrem de important pentru gospodinele care sunt pasionate de bucătărie. Celebrul bucătar propune o rețetă de pâine care necesită doar un singur gram de drojdie.

Citește și: Dramă în familia Andreei Bănică! Artista a pierdut o ființă dragă: „O parte din inima mea vine cu tine”

„Salut! Dacă tot stau acasă, am zis să fac pâine. Mie îmi place foarte mult pâinea așa că m-am hotărât să o fac. Fac o dată la 2 – 3 zile. Și, pentru că se găsește foarte greu drojdie în perioada asta, am să fac o rețetă cu foarte puțină drojdie”, a declarat Bontea.

„O frământ bine, câteva minuțele, nu mare lucru. Să nu fac cocoloașe și atâta tot. Am pus coca cu o consistență puțin moale într-o cutie cu puțin ulei de măsline pe fund. O las la dospit 20-30 de minute, la temperatura camerei, cu capacul pus pe cutie. Dacă nu o puneți în ulei, ar trebui să stea într-un bol cu apă călduță. Repetăm procesul de împăturire a ei de 4 ori, la fiecare 20 de minute, apoi o lăsăm la dospit peste noapte, aproximativ 12 ore.”

După un interval de 12 ore, chef Sorin Bontea împarte aluatul în două părți, îl pliază prin tragerea colțurilor „ca la brânzoaice”, repetând acest gest de aproximativ opt ori către centrul aluatului. Apoi, lasă aluatul să crească încă 50 de minute într-un bol sau coș, având marginea unsă cu puțină făină, la temperatura camerei.

În această perioadă, preîncălzește cuptorul la 250 de grade Celsius. Sorin Bontea introduce o cratiță de fontă în cuptor pentru a o încălzi timp de 20-30 de minute. Aluatul dospit este plasat în cratița încălzită din fontă și este lăsat să coacă (cu capacul pus) timp de 30 de minute la 250 de grade Celsius. După aceasta, se scoate capacul și se mai lasă pâinea în cuptor timp de 10-15 minute, în funcție de dorința de a obține o nuanță mai rumenă.

„Știu că durează foarte mult, dar, cred eu, că merită așteptarea.”

Citește și: The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în UE, chiar până în 2028